Helsinki, 23.1.2019

Hyvää alkanutta lauluvuotta kuoroveljille!

Kirjoitan tätä nyt junassa kotimatkalla liittohallituksen ja aluevaltuuston kokouksesta Helsingistä. Kokous oli antoisa ja antoi uusia virikkeitä liiton lisäksi myös oman kuoron toimintaan. Yleinen huolenaihe, joka nousee aina keskeiseksi keskustelun aiheeksi näissä tapaamisissa, on jäsenistön ikääntyminen ja haasteet uusien laulajien saamisesta harrastuksen pariin. Onneksi jäsenkunta on kekseliästä ja uusia hyviä käytänteitä kuorojen toiminnan uudistamiseksi ja uusien laulajien saamiseksi mukaan toimintaa syntyy eripuolilla maata. Näiden ja muiden kuorojen toimintaa edistävien käytäntöjen kerääminen, jalostaminen ja jakaminen on sitä työtä, jota liitto haluaa jatkossa olla entistä enemmän tekemässä. Tämä on myös yksi liiton kehitysteemoista vuosille 2019–2020.

Liittohallituksessa valmistelimme 9.3. pidettävän liittokokouksen asioita. Tärkeimpänä tulevan liittokokouksen asialistalla on eittämättä liiton uuden puheenjohtajan ja muun hallinnon valinta. Liittohallituksemme uusin jäsen Antti Ilmavirta on ilmoittautunut ehdolle puheenjohtajan tehtävään. Antilla on pitkä kokemus niin mieskuorotoiminnasta kuin yhdistys- ja järjestötoiminnastakin. Lisäksi Antti on Sulasolin uuden liittohallituksen varapuheenjohtaja. Aluevaltuuston kokouksessa annettiinkin Antille valtuutus toimia uuden liittohallituksen muodostajana. Tulevien viikkojen aikana hän tuleekin kontaktoimaan aktiivisia ja aikaansaavia liiton jäseniä mahdollisen liittohallituspestin puitteissa, ja vinkkejä voi esittää myös liiton toimistoon. Nykyisestä liittohallituksesta ovat erovuoroisia jäseniä itseni lisäksi Antti Torpo ja Rainer Vainionkulma. Itse toivoisin, että tulevaan liittohallitukseen saataisiin osaamista erityisesti yritysyhteistyön ja sponsoritoiminnan saralta.

Tulevista tapahtumista huhtikuussa 2020 järjestettävä Helsinki Male Choir Weekend pohjoismaisine kuorokokoontumisineen ja Madetoja-kuorokilpailuineen on tulevan kaksivuotiskauden suuri haaste. Tapahtumaan odotetaan kuoroja Pohjoismaiden lisäksi myös mm. Baltian maista. Tapahtuman yhteydessä juhlitaan Suomen Mieskuoroliiton 75-vuotisjuhlaa. Tapahtuma on oiva tilaisuus esitellä suomalaista mieskuorotoimintaa laajalla rintamalla. Tämä tapahtuma tarjoaa monenlaisia elämyksiä niin konserttiyleisölle kuin esiintyjillekin. Tapahtuma kannattaa laittaa heti kalenteriin. Suosittelen vahvasti.

Talvipäivät 8.-9.3. Tuusulassa taas tarjoaa jo muutaman viikon kuluttua kuorojen hallintoväelle mielenkiintoisen seminaarin, jossa teemana on ”Laulava mies – hyvinvoiva mies”. Toivottavasti näemme Tuusulassa mahdollisimman suurella joukolla!

Pekka Horttanainen
varapuheenjohtaja
Suomen Mieskuoroliitto ry

1) Talvipäivien seminaari ja liittokokous Tuusulassa 9.3.2019 – ilmoittautuminen päättyy 31.1.2019!

Suomen Mieskuoroliiton seuraavien Talvipäivien pääpäivä on lauantai 9.3.2019. Päivä alkaa lounaalta klo 11–12.30 ja tämän jälkeen paneudutaan mieskuoroseminaarissa hyvinvointiteemaan ”Laulava mies – hyvinvoiva mies”. Alustukset peilaavat mieskuorojen hyväätekevää vaikutusta ja antavat samalla keinoja laajempaan paikalliseen näkyvyyteen ja sitä kautta uusien laulajien rekrytointiin. Toivotamme tapahtumaan lämpimästi tervetulleiksi kaikki mieskuoroaktiivit, avecit ja muut kiinnostuneet!

Seminaarissa käsitellään seuraavanlaisia aiheita alustusten ja keskustelun kautta hyviä käytänteitä jakaen:
– Miten mieskuorot voisivat omalla alueellaan jakaa hyvinvointia ja toimia toisten miesten hyväksi? (Joonas Kekkonen, Miessakit ry)
– Isä-lapsi-muskaritoiminta (Joensuun Mieslaulajat)
– Mieskuoron arvot ja niiden toteutus käytännössä (Uudenkaupungin Laulu-Veikot)
– Opintokeskus Siviksen aikuiskoulutustuen hyödyntäminen mieskuorojen toiminnassa (OK Sivis)

Talvipäivien yhteydessä julkaistaan myös uusi nuottijulkaisumme Serenadeja, jonka on toimittanut musiikkilautakuntamme jäsen Saara Aittakumpu. Yksistä kansista löytyy 30 laulun verran serenadeja: ne kaikkein perinteisimmät ja tutuimmat serenadit sekä syyttä unohdettuja vanhempia helmiä ja uudempia kevyempiä rakkauslauluja.

Päivän hallinnollinen osuus päättyy Suomen Mieskuoroliiton liittokokoukseen klo 16.30 alkaen. Liittokokouskutsu on tämän jäsenkirjeen liitteenä, ja se lähetetään myös postitse kunkin jäsenkuoron postin vastaanottajalle. Liittokokousmateriaalit lähetetään valtakirjan 28.2.2019 mennessä toimittaneille helmi–maaliskuun vaihteessa. Liittokokouksessa valitaan sääntömääräisten asioiden lisäksi liitolle uusi puheenjohtaja kahden vuoden toimikaudeksi Tomi-Pekka Niukkasen luovuttua marraskuussa tehtävästään tultuaan valituksi kattojärjestömme Sulasolin puheenjohtajaksi.

Talvipäivien mieskuorokonsertissa Tuusulan kirkossa klo 19 kuullaan edustuskuoro Liiton Miehiä Paavo Hyökin johdolla, ja konsertin ohjelmassa on luvassa myös paikallisväriä. Kaikki tapahtuman osallistujat yhdistävät voimansa konsertin suurkuoronumeroissa:
– Armas Järnefelt: Pois meni merehen päivä
– Leevi Madetoja: Hän kulkevi kuin yli kukkien
– Jean Sibelius: Finlandia-hymni
Konsertin jälkeen palataan Gustavelundiin jatkamaan iltaa illallisen merkeissä.

Gustavelund ja Tuusulan kirkko sijaitsevat vierekkäin Tuusulan Kirkkotien varrella. Saapumisohjeet julkisilla löytyvät Gustavelundin verkkosivuilta: https://www.gustavelund.fi/fi/yhteystiedot/reittiohjeet

Tapahtuman osallistumismaksu on 99 euroa/henkilö sisältäen lauantaina 9.3.2019 mieskuoroseminaarin ja liittokokouksen, mieskuorokonsertin sekä lounas- ja illallisruokailut. Tapahtuman ilmoittautuminen päättyy 31.1.2019. Ilmoittautumiset voi tehdä joko kuoro- tai henkilökohtaisesti sähköisellä lomakkeella: https://goo.gl/forms/I3jsbC02g4y4IJ9G2

Talvipäivien sisällön keskittyessä yhteen lauantaipäivään on osallistuminen mahdollista päiväseltäänkin. Gustavelundissa voi myös yöpyä perjantaista sunnuntaihin saakka. Majoituksen hinta on 1hh 88 euroa/yö ja 2hh 113 euroa/yö, majoitusvaraukset tulee tehdä 15.2.2019 mennessä suoraan Gustavelundiin tunnuksella ”Talvipäivät”: reception@gustavelund.fi tai puh. 09 273 751.

2) Tule mukaan suomalaisen mieskuorolaulun 200-vuotisjuhliin!

Suomalainen mieskuorolaulu täyttää tänä vuonna 200 vuotta. Suomen Mieskuoroliitto ja suomenruotsalainen veljesliittomme Finlands svenska manssångarförbund innostavat Suomen kaikkia mieskuoroja järjestämään paikallisia tai alueellisia, myös kieli- ja liittorajoja ylittäviä yhteiskonsertteja ja suurkuorotempauksia juhlavuoden tiimoilta. Toiveena on, että juhlavuosi huomioidaan vuoden 2019 konserttisuunnittelussa ja että mieskuorolaulun tulevaisuus näkyy ja kuuluu rohkeina ja innovatiivisina konsertteina juhlavuoden aikana.

Juhlavuoden materiaali on kaikkien mieskuorojen käytössä juhlavuoden aikana. Lisätietoja mieskuorojen käyttöön tarjottavista logoista, teksteistä ja tiedotuskanavista sekä ohjeet mk200.fi-sivuston käyttöön ovat tämän jäsenkirjeen liitteenä.

3) Liiton Miehet etsii uusia laulajia

Seuraavat koelaulut edustuskuoro Liiton Miesten riveihin järjestetään Espoossa keskiviikkona 30.1.2019 klo 17–19.30, Joensuussa lauantaina 2.2.2019 klo 12–14 ja touko-kesäkuun periodeja varten Talvipäivien yhteydessä Tuusulassa lauantaina 9.3.2019 klo 11–12.30. Ilmoittautuminen on alkanut sähköisen lomakkeen kautta: https://goo.gl/forms/yI7RCnnV4rqGuXwQ2 Kuhunkin koelaulutilaisuuteen tulee ilmoittautua viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta.

Koelauluissa Liiton Miehiin hyväksytyt sitoutuvat osallistumaan Liiton Miesten seuraaville harjoitusperiodeille, jotka järjestetään Tuusulassa 8.–10.3.2019 osana Suomen Mieskuoroliiton Talvipäiviä, Tampereella 11.–12.5.2019 sekä Joutsenossa 26.–30.6.2019 Suomen Mieskuoroliiton kesäkursseilla Joutsenon Opiston Taidekesässä. Lisäksi Liiton Miehet esiintyy Suomalainen mieskuorolaulu 200 vuotta -juhlakonsertissa Helsingin Musiikkitalossa 14.5.2019. Liiton Miehiä johtaa liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki. Lue lisää Liiton Miehistä: www.liitonmiehet.fi

4) Tammikuun jäsentarjous: merkkilaulukirjat ja stemmalevyt alennushintaan!

Uuden vuoden kunniaksi tarjoamme mieskuorolaulun kulmakivet, merkkilaulukirjat ja perus- ja taitomerkkilaulujen stemmalevyt alennushintaan. Hanki siis nyt koko kuorolle alkuperäiset nuottikirjat tai päivitä vanhat painokset uusiin. Haastamme myös kaikki jäsenkuoromme kilpailemaan Vuaren Kukkoo -kiertopalkinnosta vuoden aikana eniten merkkisuorituksia suhteessa jäsenmäärään tehneelle kuorolle!

Perusmerkkilaulut 20 euroa (norm. jäsenille 24 euroa)
Taitomerkkilaulut 20 euroa (norm. jäsenille 24 euroa)
Mestarimerkkilaulut 25 euroa (norm. jäsenille 28 euroa)
Perus- ja taitomerkkilaulujen stemmalevyt (T1, T2, B1 tai B2) 15 euroa (norm. jäsenille 17 euroa)

Alennushinnat ovat voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 31.1.2019 mennessä tehtyihin tilauksiin. Yli 20 kpl tilaukseen samaa tuotetta myönnämme lisäksi -10 % lisäalennuksen! Tuotteiden tilaukset liiton toimistoon puhelimitse 010 8200 236, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus.

5) Merkkilaulu- ja kuoronjohtokoulutukset vuonna 2019

Vuonna 2019 on luvassa mieskuorolaisille suunnattua merkkilaulu- ja kuoronjohtokoulutusta eri puolilla Suomea. Joutsenon kurssien lisäksi järjestetään kaksi erityisesti perusmerkkilauluihin keskittyvää koulutusta, joista toiseen Seinäjoella 23.–24.3.2019 Mari Sillanpään johdolla ehtii vielä mukaan. Koulutuspaikkana on Marttilan koulu, Kirkkokatu 9, Seinäjoki. Koulutus alkaa lauantaina 23.3. klo 12 ja päättyy sunnuntaina 24.3. klo 14, jonka jälkeen halukkaat voivat vielä suorittaa merkkejä.

Koulutuksen hinta on 25 euroa/hlö sisältäen koulutuksen ja mahdollisuuden osallistua merkkitenttiin. Osallistujat vastaavat itse ruokailu- ja mahdollisista matka- ja majoituskustannuksista. Koulutusta varten on varattu majoituskiintiö Sokos Hotel Vaakunaan, lisätietoja majoitusvarauksista liiton verkkosivuilla. Ilmoittautuminen koulutukseen päättyy 10.3.2019 sähköisellä lomakkeella: https://goo.gl/forms/EszH2AMSfIzryKID3

Liiton kesäkurssit järjestetään Joutsenon Opistolla jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan juhannuksen jälkeisellä viikolla. Kesäkurssivalikoima sisältää seuraavat kurssit:
26.–28.6.2019 kuoronjohtokurssi vasta-alkajille ja jo kuoronjohtokokemusta hankkineille, kouluttajana Timo Lehtovaara
28.–30.6.2019 merkkilaulukurssi (perus-, taito- ja mestarimerkkilaulut), kouluttajat julkistetaan myöhemmin
26.–30.6.2019 edustuskuoro Liiton Miesten harjoitusperiodi, kouluttajana taiteellinen johtaja Paavo Hyökki ja stemmaviskaalit (osallistuminen edellyttää hyväksyttyä koelaulua)

Lisätietoa kursseista ja osallistumismaksut julkistetaan ja ilmoittautuminen alkaa pian verkkosivuillamme. Tervetuloa oppimaan uutta ja viihtymään hyvässä mieskuoroseurassa idylliselle Joutsenon Opistolle!

6) VII Kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun ilmoittautuminen alkoi vuodenvaihteessa

Maailman merkittävin mieskuorokilpailu eli VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu järjestetään seuraava kerran Helsingin Musiikkitalossa 18.4.2020. Helsinki Male Choir Weekend levittäytyy koko viikonlopun laajuudelle 17.–19.4.2020, ja samalla juhlitaan myös Nordic-Baltic Male Choir Festivalia ja 75-vuotiasta Suomen Mieskuoroliittoa. Mukaan kannattaa siis tulla paitsi kilpailemaan, myös nauttimaan ainutkertaisesta kansainvälisestä mieskuorotunnelmasta!

Kilpailu järjestetään jälleen kolmessa sarjassa: kansainvälisessä, kansallisessa ja katselmussarjassa. Kilpailun ilmoittautumisaika alkoi vuodenvaihteessa ja kestää koko vuoden 2019 ajan. Kilpailusarjojen tuomaristojen puheenjohtajina toimivat Matti Hyökki kansainvälisessä sarjassa, Tommi Niskala kansallisessa sarjassa ja Elisa Huovinen katselmussarjassa. Kilpailusarjojen pakolliset teokset löytyvät myös verkkosivuiltamme vapaasti ladattavina pdf-tiedostoina.

Lue lisää: https://mieskuoro.fi/madetoja2020/

7) Ilmoita tiedot kuorosi toiminnasta 31.1.2019 mennessä

Sulasolin jäsenyhdistysten on jälleen aika täyttää toimintalomakkeet kuluneen vuoden osalta. Sulasol ja erikoisliitot tarvitsevat lomakkeilla kysyttäviä tietoja toimintakertomuksiinsa. Liittojen toimintakertomukset ovat tärkeitä dokumentteja, joilla osoitamme toimintamme aktiivisuutta toiminta-avustuksista päättävälle Opetus- ja kulttuuriministeriölle. On siis ensiarvoisen tärkeää, että kaikki Sulasolin jäsenyhdistykset täyttävät toimintalomakkeet. Täytättehän lomakkeen 31.1.2019 mennessä!

Täyttäkää erityisen huolellisesti harjoitusten ja esiintymisten määrät sekä harjoituksiin osallistuneiden henkilöiden määrät, sillä niiden perusteella toiminnan laajuus ilmenee parhaiten. Pyydämme kirjoittamaan määriä koskeviin kenttiin ainoastaan numeroita!

Mieskuorojen toimintalomake: http://ifest.fi/form/?oid=8&GUID=db3747023e5088874683bcf408d571e9 Lomakkeiden täyttöön liittyviä kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen info@sulasol.fi

Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa (pdf)

Liittokokous
kutsu (pdf)
valtakirja (pdf)
valtakirja (doc)

Suomalainen mieskuorolaulu 200 vuotta
tiedote (pdf)
ohjeet (pdf)
kuva fb-kansikuvaksi (jpg)