Helsinki, 14.2.2019

Arvon lauluveljet, elämme jännittäviä aikoja!

Tuusulan Talvipäivillä liitto valitsee itselleen seuraavan puheenjohtajan kaksivuotiskaudeksi. Olen toiminut nyt vuoden liittohallituksessa ja tuona aikana nälkä, halu päästä tekemään enemmän mieskuorotoiminnan hyväksi, on vain kasvanut. Siksi ilmoitin aluevaltuustolle kiinnostuksestani lähteä mukaan puheenjohtajakisaan ja suureksi ilokseni sain aluevaltuustolta valtuudet aloittaa tunnustelut liittohallituksen kokoamiseksi. Tänään haluan kertoa teille hieman itsestäni.

Aloitin lauluharrastukseni vaahtosammuttimen kokoisena Ullanlinnanmäellä, kun pyörimme veljeni kanssa isäni jaloissa kuoron rivissä YL:n perinteisellä vappukeikalla. Kutsuimme ylioppilaslakkeja lauluhatuiksi, sillä silloin aina laulettiin, kun lakit otettiin esiin. Vanhempana polkuni kulki Suomalaisen Poikakuoron kautta Otaniemeen teekkariksi ja Polyteknikkojen Kuoroon, jossa toimin kolme vuotta puheenjohtajistossa. Ensimmäinen istumapaikkani PK:ssa oli erään Tomi-Pekka Niukkasen vieressä. Sittemmin olen päätynyt Lappeenrantaan paikallisen ylioppilaskunnan pääsihteeriksi. Kuorossa saamani järjestökokemus muuttui ammatiksi. Syksyllä 2018 minut valittiin Sulasolin hallitukseen (varapuheenjohtajaksi) yhdessä samaisen Tomi-Pekka Niukkasen kanssa.

Mieskuorolaululla on aivan erityinen paikka sydämessäni, sillä olen saanut tältä harrastukselta sellaisia huikeita kokemuksia, joista olisin varmasti muuten jäänyt paitsi. Haluan olla mukana tekemässä työtä sen eteen, että mahdollisimman monet pääsisivät kokemaan samaa veljeyttä, yhdessä laulamisen riemua ja väsyneitä bussimatkoja keikalta takaisin, jolloin huonoinkin vitsi on maailman hauskin!

Liiton toiminnassa haluan erityisesti painottaa yhteistyötä kuorojen välillä yli kuoromuoto-, ja aluerajojen. Näen tärkeäksi hyvien ideoiden ja käytänteiden jakamisen kuorojen kesken ja haluan kasvattaa liiton roolia tässä työssä. Lisäksi liiton taloudellisen pohjan vahvistaminen on tärkeä teema seuraavalle kaudelle.

Viimeisenä pari sanaa aluevaltuuston valinnasta tulevassa liittokokouksessa. Pyydän, että luet tarkkaan tämän kirjeen kohdan 2), sillä olemme muuttaneet hieman käytäntöä aluevaltuuston kokoamisessa. Päädyimme liiton toimistolla siihen, että pyydämme kultakin alueelta esitystä 0-2 jäsenestä aluevaltuustoon, jotta saisimme aluevaltuustoon nimenomaan kiinnostuneita ja aktiivisia toimijoita! Tarkoituksenamme on kehittää aluevaltuustoa entistä vaikuttavampaan ja konkreettisemmin toimivaan suuntaan. Samalla aluevaltuuston varapuheenjohtajan rooli kasvaa.

Tuusulassa tavataan!

Antti Ilmavirta
liittohallituksen jäsen ja ehdokas uudeksi puheenjohtajaksi
Suomen Mieskuoroliitto ry

1) Talvipäivät Tuusulassa 9.3.2019 – jatkettu ilmoittautumisaika päättyy tänään 14.2.2019!

Suomen Mieskuoroliiton seuraavien, Tuusulan Gustavelundissa järjestettävien Talvipäivien pääpäivä on lauantai 9.3.2019. Päivä alkaa lounaalta klo 11–12.30 ja tämän jälkeen paneudutaan mieskuoroseminaarissa hyvinvointiteemaan ”Laulava mies – hyvinvoiva mies”. Alustukset peilaavat mieskuorojen hyväätekevää vaikutusta ja antavat samalla keinoja laajempaan paikalliseen näkyvyyteen ja sitä kautta uusien laulajien rekrytointiin.

Toivotamme tapahtumaan lämpimästi tervetulleiksi kaikki mieskuoroaktiivit, avecit ja muut kiinnostuneet! Tapahtuman ilmoittautumisaikaa on jatkettu, ja vielä tänään 14.2.2019 ehtii mukaan. Gustavelund ja Tuusulan kirkko sijaitsevat vierekkäin Tuusulan Kirkkotien varrella. Saapumisohjeet julkisilla löytyvät Gustavelundin verkkosivuilta: https://www.gustavelund.fi/fi/yhteystiedot/reittiohjeet

Talvipäivien mieskuoroseminaarissa käsitellään seuraavanlaisia aiheita alustusten ja keskustelun kautta hyviä käytänteitä jakaen:
– Miten mieskuorot voisivat omalla alueellaan jakaa hyvinvointia ja toimia toisten miesten hyväksi? (Joonas Kekkonen, Miessakit ry)
– Isä-lapsi-muskaritoiminta (Joensuun Mieslaulajat)
– Mieskuoron arvot ja niiden toteutus käytännössä (Uudenkaupungin Laulu-Veikot)
– Opintokeskus Siviksen aikuiskoulutustuen hyödyntäminen mieskuorojen toiminnassa (OK Sivis)
– Uuden Serenadeja-nuottikokoelman julkaisu

Talvipäivien yhteydessä on myös mahdollisuus osallistua edustuskuoro Liiton Miesten koelauluihin. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: www.liitonmiehet.fi Päivän hallinnollinen osuus päättyy Suomen Mieskuoroliiton liittokokoukseen klo 16.30 alkaen.

Talvipäivien mieskuorokonsertissa Tuusulan kirkossa klo 19 kuullaan Talvipäivien isäntäkuoroista Tuusulan Mieslaulajia Taina Piiran johdolla sekä edustuskuoro Liiton Miehiä Paavo Hyökin johdolla. Kaikki tapahtuman osallistujat yhdistävät voimansa konsertin suurkuoronumeroissa:
– Armas Järnefelt: Pois meni merehen päivä
– Leevi Madetoja: Hän kulkevi kuin yli kukkien
– Jean Sibelius: Finlandia-hymni
Konsertin jälkeen palataan Gustavelundiin jatkamaan iltaa illallisen merkeissä.

Tapahtuman osallistumismaksu on 99 euroa/henkilö sisältäen lauantaina 9.3.2019 mieskuoroseminaarin ja liittokokouksen, mieskuorokonsertin sekä lounas- ja illallisruokailut. Tapahtuman jatkettu ilmoittautumisaika päättyy 14.2.2019. Ilmoittautumiset voi tehdä joko kuoro- tai henkilökohtaisesti sähköisellä lomakkeella: https://goo.gl/forms/I3jsbC02g4y4IJ9G2

Talvipäivien sisällön keskittyessä yhteen lauantaipäivään on osallistuminen mahdollista päiväseltäänkin. Gustavelundissa voi myös yöpyä perjantaista sunnuntaihin saakka. Majoituksen hinta on 1hh 88 euroa/yö ja 2hh 113 euroa/yö, majoitusvaraukset tulee tehdä 15.2.2019 mennessä suoraan Gustavelundiin tunnuksella ”Talvipäivät”: reception@gustavelund.fi tai puh. 09 273 751.

2) Liittokokous Tuusulassa 9.3.2019

Suomen Mieskuoroliiton varsinainen liittokokous järjestetään Talvipäivien yhteydessä 9.3.2019 klo 16.30 alkaen Tuusulan Gustavelundissa. Liittokokouskutsu on lähetetty edellisen jäsenkirjeen liitteenä sekä postitse kunkin jäsenkuoron postin vastaanottajalle. Liittokokousmateriaalit lähetetään valtakirjan 28.2.2019 mennessä toimittaneille helmi–maaliskuun vaihteessa.

Liittokokouksessa valitaan sääntömääräisten asioiden lisäksi liitolle uusi puheenjohtaja kahden vuoden toimikaudeksi Tomi-Pekka Niukkasen luovuttua marraskuussa tehtävästään tultuaan valituksi kattojärjestömme Sulasolin puheenjohtajaksi.

Liittokokouksessa valitaan myös liitolle uusi hallitus ja aluevaltuusto. Suomen Mieskuoroliiton aluevaltuusto on tähän saakka valittu periaatteella yksi kustakin piiristä ja lisäksi ylioppilaskuorojen edustaja, eli 18 jäsentä sekä aluevaltuuston puheenjohtajana toimiva liiton puheenjohtaja. Säännöt mahdollistavat kuitenkin aluevaltuuston jäsenmääräksi vaihteluvälin 12–21. Jotta saamme jatkossa mukaan liiton toimintaan enemmän aktiivisia ja innokkaita toimijoita, eikä toisaalta kukaan joutuisi aluevaltuustoon pakon edessä, kun ei muitakaan löydy, kultakin alueelta pyydetään tänä vuonna 0–2 ehdokasta aluevaltuustoon.

Aluevaltuuston jäsenet toimivat jatkossakin liiton alueellisina edustajina ja agentteina. Aluevaltuutetut tuovat myös liiton hallintoon ideoita ja kentän ääntä. Jatkossa työskennellään entistäkin enemmän konkreettisten asioiden parissa esimerkiksi tapahtumajärjestelyiden kanssa. Mikäli kaikilta alueilta ei aktiivista henkilöä ehdokkaaksi löydy, nimetään kuitenkin näillekin alueille vastuuhenkilö esimerkiksi naapuripiiristä.

Liittohallitus vahvistaa liittokokoukselle tehtävän esityksen aluevaltuuston jäsenten määrästä kokouksessaan 8.3.2019. Pyydämme siis kutakin aluetta tekemään esityksensä aluevaltuuston 0–2 jäsenestä (ja uusien nimien osalta myös muutamalla sanalla ehdokkaiden taustoista) viimeistään 28.2.2019 liiton toimistoon (toiminnanjohtaja@mieskuoro.fi). Toivomme, että esityksiä tehtäessä kuullaan kaikkia alueen kuoroja.

3) Uusi Serenadeja-kokoelma ja Serenadimestarin merkki julkistetaan Talvipäivillä

Suomen Mieskuoroliitto julkaisee Talvipäivien yhteydessä uuden, laajan serenadinuottikokoelman, jonka on toimittanut musiikkilautakuntamme jäsen Saara Aittakumpu. Serenadeja-kokoelma kerää yksiin kansiin 30 laulun verran niin tämän hetken vakioserenadeja, menneitten vuosikymmenten jo unohtuneita hittiserenadeja kuin uusia tuttavuuksiakin. Tyylilajeiltaan kokoelman laulut ovat klassista musiikkia, barbershopia, laulelmaa ja nykytaidemusiikkia. Rytmimusiikin osuus on tarkoituksella rajattu muutamaan esimerkkiin, koska SMKL julkaisee erillistä POP-nuottijulkaisusarjaa, jossa tämän genren uutuuksia esitellään monipuolisesti. Nyt on hyvä hetki päivittää kuoron nuotisto serenadien osalta kattavaan kuntoon ja hankkia Serenadeja-kokoelma!

Kokoelman normaali jäsenhinta on 24 euroa/kpl (muille 29 euroa), mutta nopean tilaajan etuna kokoelma on myynnissä maaliskuun loppuun saakka 20 euron kappalehintaan – yli 20 kpl tilaukseen lisäksi 10 % lisäalennus!

Serenadeja-kokoelmaan liittyen lanseerataan myös uusi suoritusmerkki, Serenadimestarin merkki. Merkin suoritusohjeet julkistetaan kokoelman julkaisun yhteydessä Talvipäivillä. Serenadimestarin merkit ovat myynnissä jäsenkuoroille 19 euron kappalehintaan.

4) Helmikuun jäsentarjous: POP-julkaisut 10 euroa/kpl!

Muutaman viime vuoden aikana julkaistut kevyemmät POP-julkaisut ovat helmikuun ajan jäsentarjouksessa. Neljän laulun nuottivihkot POP1 Kauniit ja rohkeat, POP2 Nousu ja tuho sekä POP3 Päivin ja öin myydään nyt 10 euron kappalehintaan (norm. 12 euroa/kpl)!

POP-julkaisut soveltuvat erityisesti vapaamuotoisemmille keikoille ja lauluyhtyekäyttöön. Nuotit sisältävät myös linkin stemmaäänitteisiin (osissa 1-2 laulettuna ja osassa 3 midinä). Tilaa siis nyt uutta käyttökelpoista ohjelmistoa vaikkapa vappulaulajaisiin ja kvartettikeikoille! Ennakkotietona kerromme myös, että sarjan neljäs osa, POP4 Minä ja hän ilmestyy myöhemmin tänä keväänä. Kokoelmien laululistat ja muuta lisätietoa löydät verkkosivuiltamme: https://mieskuoro.fi/project/nuottikokoelmat/

Alennushinnat ovat voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 28.2.2019 mennessä tehtyihin tilauksiin. Yli 20 kpl tilaukseen samaa tuotetta myönnämme lisäksi -10 % lisäalennuksen! Tuotteiden tilaukset Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse 010 8200 236, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus.

5) Merkkilaulu- ja kuoronjohtokoulutukset vuonna 2019

Vuonna 2019 on luvassa mieskuorolaisille suunnattua merkkilaulu- ja kuoronjohtokoulutusta eri puolilla Suomea. Joutsenon kurssien lisäksi järjestetään kaksi erityisesti perusmerkkilauluihin keskittyvää koulutusta, joista toinen järjestettiin tammikuun lopulla Kouvolassa ja toiseen Seinäjoella 23.–24.3.2019 Mari Sillanpään johdolla ehtii vielä mukaan. Koulutuspaikkana on Marttilan koulu, Kirkkokatu 9, Seinäjoki. Koulutus alkaa lauantaina 23.3. klo 12 ja päättyy sunnuntaina 24.3. klo 14, jonka jälkeen halukkaat voivat vielä suorittaa merkkejä.

Koulutuksen hinta on 25 euroa/hlö sisältäen koulutuksen ja mahdollisuuden osallistua merkkitenttiin. Osallistujat vastaavat itse ruokailu- ja mahdollisista matka- ja majoituskustannuksista. Koulutusta varten on varattu majoituskiintiö Sokos Hotel Vaakunaan, lisätietoja majoitusvarauksista liiton verkkosivuilla. Ilmoittautuminen koulutukseen päättyy 10.3.2019 sähköisellä lomakkeella: https://goo.gl/forms/EszH2AMSfIzryKID3

Liiton kesäkurssit järjestetään Joutsenon Opistolla jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan juhannuksen jälkeisellä viikolla. Kesäkurssivalikoima sisältää seuraavat kurssit:

Ke-pe 26.–28.6.2019 kuoronjohtokurssi vasta-alkajille ja jo kuoronjohtokokemusta hankkineille. Kouluttajana toimii Timo Lehtovaara. Kurssin hinta on täysihoidolla 220 euroa ja ilman majoitusta ja aamiaista 175 euroa.

Pe-su 28.–30.6.2019 merkkilaulukurssi perus- ja taitomerkkilauluista niin yksittäisille laulajille kuin isommille ryhmille, mestarimerkkilauluista lähtökohtaisesti vain valmiille kvarteteille. Kouluttajina toimivat Ilkka Aunu, Anneli Julén, Timo Lehtovaara ja Mari Sillanpää. Merkkilaulukurssin hinta on täysihoidolla 299 euroa ja ilman majoitusta ja aamiaista 240 euroa.
Ke-su 26.–30.6.2019 edustuskuoro Liiton Miesten harjoitusperiodi. Osallistuminen edellyttää hyväksyttyä koelaulua, mahdollisuus koelauluun on vielä 9.3.2019 Talvipäivien yhteydessä Tuusulassa. Kouluttajana toimivat liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki ja stemmaviskaalit Petteri Parkkila ja Kristian Heberg.

Lisätietoa kursseista ja ilmoittautumislomakkeet löytyvät pian verkkosivuiltamme. Tervetuloa oppimaan uutta ja viihtymään hyvässä mieskuoroseurassa idylliselle Joutsenon Opistolle!