Helsinki, 24.2.2021

Terveisiä liittokokouksesta!

Uusin Sulasol-lehti ilmestyy ensi viikolla. Tässä esimakua terveisistäni:

”Suomen Mieskuoroliiton liittokokous kokoontui ajan hengen mukaisesti etäyhteyksiä käyttäen tekemään viisaita päätöksiä. Ilokseni ja kunniakseni tulin valituksi toiselle kaudelle liiton puheenjohtajaksi ja sain mukaani liittoa johtamaan mitä mainioimman hallituksen! Yhtä lailla ilokseni voin kertoa, että liiton taiteellinen johto pysyy Paavo Hyökin osaavissa käsissä. Kokouksessa tehtiin myös merkittäviä muutoksia liiton sääntöihin kun mahdollisuus oppilaitosjäsenyyteen lisättiin, musiikkilautakunnan jäseniltä, sekä taiteelliselta johtajalta, poistettiin kausirajat ja aluevaltuusto virallisena toimielimenä lakkautettiin. Alueellista toimintaa kehitetään jatkossa entistä avoimempaan ja laajemmin mieskuoroaktiiveita mukaan ottavampaan suuntaan.”

Reflektoin lehdessä myös kahta edellistä vuotta, mutta tässä ajattelin katsoa eteenpäin. Kevät tulee olemaan vaikea, sille ei mitään mahda. Asiaa ei henkisesti auta se, että kuoroharrastusta ja kulttuuria ylipäänsä rajoitetaan nyt kovalla kädellä, vaikka kovin paljon enempää ei voisi enää rajoittaa. Vaikea ottaa pois sieltä, missä ei juuri mitään ole ollutkaan. Rajoitustoimet tuntuvat monista epäreilusti mitoitetuilta, mutta ennen rokotekattavuuden nousemista riittävälle tasolle keinoja vaikuttaa tilanteeseen on niukasti. Joudumme vielä odottamaan sitä päivää, että saamme jälleen laulaa yhdessä.

Se päivä on kuitenkin koko ajan lähempänä ja lähempänä. Liitto valmistautuu auttamaan jäsenkuoroja jälleenrakennuksessa parhaansa mukaan ja itse halusin jatkokaudelle puheenjohtajana osittain juuri siksi, että haluan olla mukana viemässä kuorotoimintaa ulos tästä kurimuksesta. Kyllä parempi aika vielä koittaa ja laulu kaikuu jälleen. Sitä odotellessa omaa valmistautumista tulevaan voi auttaa liiton sparrausohjelmalla. Siitä lisää myöhemmin tässä kirjeessä.

Voimaa ja onnea kevään odotukseen!

Antti Ilmavirta
Puheenjohtaja

1) Liittokokouksen 14.2.2021 päätöksiä

Suomen Mieskuoroliiton liittokokous järjestettiin sunnuntaina 14.2.2021 pääsääntöisesti etäkokouksena. Kokouksessa puhetta johti kutsuttuna Sulasolin puheenjohtaja Tomi-Pekka Niukkanen.

Kokouksessa hyväksyttiin liiton uudet säännöt, jotka tuovat joustavuutta liiton hallinnon toimintaan. Aluevaltuusto poistuu sääntömuutoksen myötä liiton virallisista toimielimistä. Aluevaltuuston tilalle luodaan liittohallituksen avuksi työryhmiä ja toimikuntia, ja lisäksi liiton jäsenkuorojen edustajia kutsutaan säännöllisesti kehittämään liiton toimintaa kaikille avoimissa tilaisuuksissa alueellinen näkökulma huomioiden. Joustavuutta on lisätty myös muihin sääntöpykäliin liittyen mm. tilintarkastukseen, liittokokouskutsun toimittamiseen, taiteellisen johtajan rooliin sekä liittohallituksen ja musiikkilautakunnan jäsenten toimikausirajauksiin. Lisäksi säännöissä on nyt mukana Sulasolin uusi oppilaitosjäsenyys. Sääntöjä on myös muilta osin selkiytetty ja nykyaikaistettu. Uudet säännöt ovat vielä Patentti- ja rekisterihallituksella hyväksyttävinä, mutta ne löytyvät jo kokonaisuudessaan liiton verkkosivuilta: www.mieskuoro.fi/saannot .

Kokouksessa vahvistettiin lisäksi toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2020 ja hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio vuosille 2021–2022. Liiton jäsenmaksu päätettiin säilyttää vuonna 2022 ennallaan 11,50 eurossa jäsenyhdistyksen henkilöjäsentä kohden.

Liiton puheenjohtaja Antti Ilmavirta valittiin jatkamaan puheenjohtajana toisen kaksivuotiskauden. Taiteellinen johtaja Paavo Hyökki valittiin jatkokaudelle yhdeksi vuodeksi, jotta puheenjohtaja ja taiteellinen johtaja vaihtuvat jälleen jatkossa vuorovuosin. Taiteellinen johtaja ei ole enää jatkossa liittohallituksen jäsen, mutta hänellä on hallituksen kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus.

Liittohallitukseen valittiin puheenjohtajan lisäksi seuraavat henkilöt:
Janne Korhonen (Mikkeli)
Pekka Mattila (Muhos)
Hannu Rintasalo (Ilmajoki)
Mikko Tanskanen (Joensuu) uusi
Liittohallituksen järjestäytymiskokouksessa liiton varapuheenjohtajana valittiin jatkamaan Pekka Mattila. Uusien sääntöjen mukaan aluevaltuustoa ei enää valittu.

Lisäksi liittohallitus nimitti järjestäytymiskokouksessaan liiton musiikkilautakunnassa jatkamaan seuraavat henkilöt:
Ilkka Aunu (Espoo)
Kristian Heberg (Kempele)
Anneli Julén (Riihimäki)
Mari Sillanpää (Kokkola)
Visa Yrjölä (Helsinki)
Musiikkilautakunnan puheenjohtajana toimii liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki.

Lisäksi liittokokouksessa julkistettiin Vuaren Kukkoo -palkinnon voittaja. Kiertopalkinnon sai poikkeusvuonna 2020 ainoana liiton jäsenkuorona laulajamerkkejä suorittanut kuoro, Kokkolan Lauluveikot.

2) Helmikuun jäsentarjous: ilmainen toimitus ja kangasmerkki kaupan päälle!

Vielä ehtii hyödyntää helmikuun jäsentarjouksen: kaikkien liiton tuotteiden ja huomionosoitusten postitukset nyt ilman toimituskuluja (norm. 6,90 euroa). Laitamme lisäksi pakettiin mukaan Suomen Mieskuoroliitto 75 vuotta -kangasmerkin kaupan päälle (norm. 8 euroa) niin kauan kuin niitä riittää! Mustassa kangasmerkissä on kuumaprässättävä liimatausta, eli sen voi kiinnittää vaikkapa kangaskassiin tai paitaan. Kaikki tuotteemme löydät täältä: www.mieskuoro.fi/tuotteet

Tarjous on voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille helmikuun aikana tehtyihin tilauksiin. Yli 20 kpl tilaukseen samaa tuotetta lisäksi -10 % alennus! Tuotteiden tilaukset Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse tai WhatsAppissa 050 375 2248, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Tilauksen voi myös erikseen sovittaessa noutaa toimistoltamme Helsingin Kaapelitehtaalta (Tallberginkatu 1 B). Toimistomme on avoinna pääsääntöisesti arkisin klo 9.30-15, mutta teemme edelleen osittain etätöitä. Toimistomme on myös tällä viikolla kokonaan suljettuna to-pe 25.-26.2.2021.

3) Kesäkurssit Orivedellä 30.6.-4.7.2021

Suomen Mieskuoroliiton kesäkurssit järjestetään ensi kesänä uudessa paikassa, legendaarisella Oriveden Opistolla. Ajankohta on kuitenkin tuttu juhannuksen jälkeinen viikko. Merkkilaulukurssi järjestetään perjantaista sunnuntaihin 2.-4.7.2021, ja kouluttajina ovat liiton musiikkilautakunnan jäsenet Anneli Julén, Mari Sillanpää ja Visa Yrjölä. Lisäksi on erillisestä maksusta mahdollisuus laulupedagogi, kontratenori Teppo Lampelan laulutunteihin 2.-3.7.2021.

Perus- ja taitomerkkilaulukurssille voivat osallistua yksittäiset laulajat tai isommatkin ryhmät samasta kuorosta, mestarimerkkilauluja koulutetaan lähtökohtaisesti vain valmiille kvarteteille (yksittäinen mestarimerkistä haaveileva laulaja: kysy muista mahdollisuuksista liiton toimistosta!). Merkkilaulukurssille voi tulla opettelemaan uutta merkkikokonaisuutta tai kertaamaan jo suoritettua merkkiä. Eniten kurssista hyötyy kuitenkin, jos valitsemansa merkkikokonaisuuden lauluja on ehtinyt harjoitella jo etukäteen: kun stemmat ovat hallussa, kurssilta saa myös valmiuksia kvartetissa työskentelyyn. Kurssin päätteeksi on mahdollisuus suorittaa merkkejä. Lämpimästi tervetuloa mukaan viihtymään ja oppimaan uutta hyvässä seurassa!

Merkkilaulukurssi alkaa perjantaina 2.7. noin klo 11 ja päättyy sunnuntaina 4.7. noin klo 15. Kurssin hinta on täysihoidolla kahden hengen huoneessa 260 euroa, yhden hengen huoneessa 280 euroa ja ilman majoitusta ja aamiaisia 180 euroa osallistujaa kohden. Laulutuntien hinta on 40 euroa/30 min. Ilmoittautuminen viimeistään 6.6.2021 sähköisen lomakkeen kautta: https://forms.gle/U8wytUg2gMXAdVM38

Edustuskuoro Liiton Miesten kesäinen harjoitusperiodi alkaa jo keskiviikkona 30.6.2021 Paavo Hyökin johdolla. Periodi huipentuu konserttiin Tampereella Aleksanterin kirkossa lauantaina 3.7.2021 ja tämän jälkeen perinteiseen yökrokettiturnaukseen Opiston tiluksilla. Järjestämme loppukeväällä edustuskuoron koelaulutilaisuuksia kesäperiodia varten eri puolilla Suomea tarpeen ja toiveiden mukaan. Ota yhteyttä liiton toimistoon, mikäli edustuskuoron toiminta kiinnostaa!

Liiton Miesten kesämuotia. Kuva: Aino Herranen

4) Suomen Mieskuoroliiton sparrausohjelma jäsenkuoroille

Suomen Mieskuoroliiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki sparraa liiton jäsenkuoroja. Kuva: Markku Pihlaja

Olemme käynnistäneet vuoden alussa jäsenkuoroillemme suunnatun Suomen Mieskuoroliiton sparrausohjelman. Ohjelman tarkoituksena on tarjota kuoron tarpeisiin räätälöityä koulutusta ja mentorointia niin hallinnollisiin kuin taiteellisiin haasteisiin. Ohjelma tähtää erityisesti kuorokentän jälleenrakennukseen koronapandemian jälkeen ja pyrkii antamaan työkaluja kuoron resurssien parhaaseen mahdolliseen hyödyntämiseen. Ohjelman koordinoinnista vastaavat liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki ja toiminnanjohtaja Aino Herranen koko liiton hallinnon osaamista käytännön toteutuksessa hyödyntäen.

Sparraus on tarkoitettu niin kokonaisille kuoroille kuin yksittäisille taiteellisille johtajille tai hallintotoimijoille. Ohjelman ensimmäisessä, etänä järjestettävässä tapaamisessa kartoitetaan tilanne ja käydään läpi asiat, joissa sparrausta kaivataan. Ensimmäinen tapaaminen on maksuton eikä se sido kuoroa mihinkään. Tämän jälkeen kuorolle laaditaan tarjous räätälöidystä sparrauskokonaisuudesta. Varsinainen koulutus ja mentorointi toteutetaan pääsääntöisesti paikan päällä kuoron luona, kunhan koronapandemia sen jälleen sallii.

Yksinkertaisimmillaan sparrauskokonaisuus voi olla kuorolle toteutettava koulutuspäivä, muutama mentorointitapaaminen kuoronjohtajan kanssa tai kuoron strategian päivitykseen keskittyvä ideointipäivä. Apua löytyy myös vaikkapa apurahojen hakemiseen, uusien hallituksen jäsenten kouluttamiseen, pienryhmätoiminnan käynnistämiseen tai kehittämiseen ja erilaisten musiikkityylien kanssa työskentelyyn. Kokonaisuus voi keskittyä pelkästään taiteellisiin asioihin, pelkästään hallinnollisiin asioihin tai molempiin. Valmiita vastauksia tai pikaratkaisuja sparrausohjelma ei tarjoa, mutta se auttaa näkemään kuoron toimintaa eri näkökulmista ja tarjoaa uutta virtaa ja ideoita päivittäiseen toimintaan.

Kiinnostuitko? Täytä ilmoittautuminen maksuttomaan kartoitustapaamiseen täällä: forms.gle/ckxJVudzBH4GqhNG9 Lisätietoja ohjelmasta saat liiton toimistosta.

5) Madetoja-kilpailun ilmoittautumisaikaa jatkettu 30.9.2021 saakka, tuomaristo säilyy ennallaan

Helsinki Male Choir Weekend siirtyy jo aiemmin tiedotetun mukaisesti marraskuun lopulle 26.-28.11.2021. VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu kisataan Musiikkitalon konserttisalissa ja Camerata-salissa lauantaina 27.11.2021. Kilpailun säännöt on päivitetty uutta ajankohtaa silmällä pitäen, ja ilmoittautuminen on avattu uudelleen. Kilpailuun voi vielä ilmoittautua 30.9.2021 saakka.

Kilpailun tuomaristo säilyy siirrosta huolimatta ennallaan: kansainvälisessä sarjassa tuomariston puheenjohtajana toimii Matti Hyökki, kansallisessa sarjassa Tommi Niskala ja katselmussarjassa Elisa Huovinen. Tuomaristojen muut huippuammattilaisjäsenet löytyvät verkkosivuiltamme.

Viikonlopun pääkonsertteja tähdittävät avajaisissa esiintyvä Polyteknikkojen Kuoro Saara Aittakummun johdolla ja gaalakonsertissa osallistuvien kuorojen ja suurkuoron lisäksi kuultava edustuskuoro Liiton Miehet Paavo Hyökin johdolla. Gaalakonserttiin aiemmin ostetut liput ovat suoraan sellaisenaan käytettävissä uutena päivänä.

Muuta viikonlopun ohjelmaa tarkennamme kevään aikana. Tiedotamme valmistelun etenemisestä, osallistujapaketeista, majoitusvaihtoehdoista ja muista käytännön järjestelyistä tapahtuman verkkosivuilla www.hmcw2021.fi , FB-sivulla ja jäsenkirjeissämme.

Julkaisemme myös lähiviikkoina uuden materiaalipaketin yritysyhteistyörahoituksen hankkimiseen yhdessä liiton kanssa. Helsinki Male Choir Weekendin avulla voit laajentaa oman kuoron paikallisia yhteistyökumppanuuksia valtakunnalliselle tasolle. Pysy kuulolla ja hyödynnä edut myös oman kuoron varainhankintaan!

6) Seniori- ja opiskelijakuorojen jäsenmaksupalautukset anottava 31.3.2021 mennessä

Suomen Mieskuoroliiton seniori- ja opiskelijakuorojäsenet voivat anoa 50 % alennusta Suomen Mieskuoroliiton jäsenmaksusta (vuonna 2021 norm. 11,50 euroa). Alennus anotaan Suomen Mieskuoroliiton liittohallitukselta jälkikäteen palautuksena jo maksetusta jäsenmaksusta. Koronapandemian vuoksi edelleen jatkuvien taloudellisten haasteiden vuoksi pyydämme alennukseen oikeutettuja kuoroja harkitsemaan alennuksen jättämistä anomatta, mikäli mahdollista.

Sulasol on laskuttanut vuoden 2021 jäsenmaksut viime viikolla. Anomus seniori- tai opiskelijakuoron jäsenmaksupalautuksesta tulee tehdä 31.3.2021 mennessä, ja vapaamuotoisen anomuksen liitteenä tulee olla jäsenlista, johon on merkitty kuoron kunkin laulajan seniori- tai opiskelijastatus. Anomusten toimitus: toiminnanjohtaja@mieskuoro.fi tai Suomen Mieskuoroliitto, Tallberginkatu 1 C / 18, 00180 Helsinki.

Jäsenmaksualennus myönnetään käyttäen samoja kriteereitä kuin kattojärjestömme Sulasol seniori- ja opiskelija-alennuksissaan: Seniorikuoron laulajista vähintään 75 % tulee olla nykyisillä kriteereillä yli 70-vuotiaita, ja lisäksi kuorolla tulee olla Sulasolin myöntämä senioristatus ennen jäsenmaksualennusten saamista. Opiskelijakuorostatuksen saamiseksi lähes kaikkien kuoron laulajien tulee olla opiskelijoita. Lisätietoja jäsenmaksualennuksen kriteereistä ja anomusmenettelystä saa liiton toimistosta.

Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa (pdf)