Helsinki, 19.3.2021

Vuosi hiljaisuutta

Viikko sitten vietettiin ”koronavuosipäivää”: jo vuosi on kulunut siitä, kun WHO julisti pandemian, valtioneuvosto suositteli yli 500 hengen tapahtumia kiellettäviksi ja liittomme suurtapahtuma Helsinki Male Choir Weekend siirrettiin ensimmäistä kertaa – vain viisi viikkoa ennen alkuperäistä tapahtumapäivää. Rajoitukset peruivat pian myös jäsenkuorojemme harjoitukset, vappuesiintymiset ja kevätkonsertit. Syyskauden aluksi tilanne näytti toiveikkaalta, mutta lopulta peruuntuivat joulukonsertitkin. Tiukat rajoitukset jatkuvat edelleen, ja vielä ollaan kaukana normaalista.

Liiton toimistossakin kulunut vuosi on näyttänyt varsin toisenlaiselta kuin mihin olen tottunut. Tyypillisesti suuri osa arjestani kuluu erilaisten tapahtumien parissa sekä neuvonta- ja asiakaspalvelutehtävissä, mutta viimeisen vuoden aikana käytännön työ on vaihtunut loputtomilta tuntuviin päiviin ruutua tuijottaen. Suunnitelmia venytetään, väännellään ja käännellään, laitetaan lopulta kokonaan uusiksi. Helsinki Male Choir Weekendillekin on työn alla jo plan C -viikonloppu.

Poikkeusarjessa itselleni erityisen tärkeäksi ja mielekkääksi on muodostunut edunvalvontatyö: miten voisimme parhaiten tukea jäsenkuorojamme tässä tilanteessa? Liitto tähtää tällä hetkellä ennen kaikkea koronapandemian jälkeiseen jälleenrakennukseen, ja kokoamme hyviä käytänteitä ja valmistelemme yhteistä mieskuorokampanjaa uutta alkua varten. Jo nyt kevään aikana on käynnissä liiton sparrausohjelma, jossa toteutamme taiteellisen johtajamme Paavo Hyökin kanssa jäsenkuoroille räätälöityä koulutusta tarpeiden ja tilauksen mukaan. Suosittelen lämpimästi varaamaan ajan sparrausohjelman ensimmäiseen maksuttomaan kartoitustapaamiseen, jotta kuoronne on parhaassa mahdollisessa iskussa heti pandemian jälkeen!

Kuulen myös mielelläni, mitä jäsenkuoroillemme kuuluu ja mitä juuri nyt tarvitsisitte. Liiton toimistosta saatte apua ja vinkkejä niin kuoron sääntöjen uusimiseen, sähköisten kanavien käyttöön harjoituksissa ja esiintymisissä kuin vaikkapa ohjelmistokysymyksiin ja uusien nuottien hankintaan. Ja jos haluatte tukea meitä työssämme mieskuorolaulun elinvoimaisuuden ylläpitämiseksi myös näinä poikkeuksellisina aikoina, parhaiten se onnistuu tilaamalla monipuolisia myyntituotteitamme nuottikokoelmista ruusukkeisiin ja stemmalevyistä t-paitoihin. Myös liiton kannattajajäsenyydestä on lisätietoa myöhemmin tässä kirjeessä.

Pikaista jälleennäkemistä odottaen ja aurinkoista kevättä toivottaen,

Aino Herranen
toiminnanjohtaja

1) Serenadikoulutus verkossa 17.–18.4.2021

Suomen Mieskuoroliitto järjestää 17.–18.4.2021 verkkokoulutuksen serenadiohjelmistosta. Harjoitusmateriaalina on Suomen Mieskuoroliiton julkaisema nuottikokoelma Serenadeja (2019), ja koulutus valmistaa osallistujia serenadimestarin merkin suorituksiin. Merkin voi suorittaa koulutuksen jälkeen oman kuoron nimeämälle lautakunnalle tai liiton läsnäkoulutusten yhteydessä. Koulutukseen voi myös tulla vasta opettelemaan kokonaisuutta. Kouluttajana toimii liiton musiikkilautakunnan jäsen Ilkka Aunu yhdessä Viipurin Lauluveikoista kootun kvartetin kanssa.

Koulutukseen tulee ilmoittautua viimeistään 11.4.2021 lomakkeella: https://forms.gle/VaowSqWkbDeGYvzW9 . Katseluoikeuden koulutukseen voi hankkia joko kerralla koko kuorolle (19 euroa) tai yksittäisenä laulajana (4,90 euroa). Koulutus toteutetaan YouTube-livelähetyksenä molempina päivinä klo 14–19 (yhteensä 10 oppituntia à 45 min). Tallenne jää osallistujalisenssin hankkineiden katsottavaksi 7 vrk ajaksi koulutuspäivän jälkeen. Koulutukseen ilmoittautuneet voivat myös hankkia Serenadeja-kirjan ilmoittautumisen yhteydessä tarjoushintaan 20 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 24 euroa) + toimituskulut 6,90 euroa.

Lisätietoa: www.mieskuoro.fi/serenadikoulutus2021

Muista myös kesäkurssimme Orivedellä juhannuksenjälkeisellä viikolla! Lisätietoja merkkilaulukurssista verkkosivuillamme: www.mieskuoro.fi/kesakurssit2021

2) Ole iskussa pandemian jälkeen – ilmoita kuorosi Suomen Mieskuoroliiton sparrausohjelmaan!

Suomen Mieskuoroliiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki sparraa liiton jäsenkuoroja. Kuva: Markku Pihlaja

Olemme käynnistäneet vuoden alussa jäsenkuoroillemme suunnatun Suomen Mieskuoroliiton sparrausohjelman. Ohjelman tarkoituksena on tarjota kuoron tarpeisiin räätälöityä koulutusta ja mentorointia niin hallinnollisiin kuin taiteellisiin haasteisiin. Ohjelma tähtää erityisesti kuorokentän jälleenrakennukseen koronapandemian jälkeen ja pyrkii antamaan työkaluja kuoron resurssien parhaaseen mahdolliseen hyödyntämiseen. Ohjelman koordinoinnista vastaavat liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki ja toiminnanjohtaja Aino Herranen koko liiton hallinnon osaamista käytännön toteutuksessa hyödyntäen.

Sparraus on tarkoitettu niin kokonaisille kuoroille kuin yksittäisille taiteellisille johtajille tai hallintotoimijoille. Ohjelman ensimmäisessä, etänä järjestettävässä tapaamisessa kartoitetaan tilanne ja käydään läpi asiat, joissa sparrausta kaivataan. Ensimmäinen tapaaminen on maksuton eikä se sido kuoroa mihinkään. Tämän jälkeen kuorolle laaditaan tarjous räätälöidystä sparrauskokonaisuudesta. Varsinainen koulutus ja mentorointi toteutetaan pääsääntöisesti paikan päällä kuoron luona, kunhan koronapandemia sen jälleen sallii. Koulutushinnat ovat korona-aikaan selvästi normaalihintoja edullisempia, joten tilaisuus kannattaa hyödyntää nyt!

Kiinnostuitko? Lue lisää täältä www.mieskuoro.fi/sparrausohjelma ja täytä ilmoittautuminen maksuttomaan kartoitustapaamiseen täällä: forms.gle/ckxJVudzBH4GqhNG9 Lisätietoja ohjelmasta saat liiton toimistosta.

3) Maaliskuun jäsentarjous: stemmalevypaketit -30 % alennuksella!

Maaliskuun jäsentarjous on oiva apuväline mieskuoro-ohjelmiston omatoimiseen harjoitteluun ja merkkikokonaisuuksien haltuunottoon melkein huomaamatta. Perus- ja taitomerkkilaulujen stemmalevyt (3 CD:tä) saat nyt -30 % alennuksella eli vain 11,90 euroa/levypaketti (norm. jäsenhinta 17 euroa, muille 22 euroa). Paketista on neljä versiota, yksi kullekin stemmalle: T1, T2, B1 ja B2. Levyllä kuuluvat kvartetin laulamana kaikki stemmat, ja valittu stemma on nostettu kokonaisuudessa vahvemmin esiin. Pro-vinkki: pidemmälle merkkikokonaisuuden harjoittelussa ehtinyt voi valita laulukaveriksi myös jonkin muun stemman paketin kuin omansa kvartettitilannetta simuloidakseen!

Alennushinta on voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 31.3.2021 mennessä tehtyihin tilauksiin. Tuotteiden tilaukset Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse tai WhatsAppissa 050 375 2248, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus, ja tilauksen voi myös erikseen sovittaessa noutaa toimistoltamme Helsingin Kaapelitehtaalta – teemme kuitenkin edelleen osittain etätyötä, emmekä ole paikalla päivittäin.

4) Liity kannattajajäseneksi ja tuet liiton työtä mieskuorolaulun hyväksi!

Koronaviruspandemia on vaikuttanut merkittävästi myös Suomen Mieskuoroliiton toimintaan. Kuorotapahtumien peruutusten lisäksi liiton varainhankinnan kulmakivien, nuottijulkaisujen ja huomionosoitustuotteiden myynti on notkahtanut merkittävästi. Voit tukea toimintaamme suomalaisten mieskuorojen hyväksi liittymällä liiton kannattajajäseneksi. Liiton kannattajajäsenmaksu on 100 euroa/vuosi ja ainaiskannattajajäsenmaksu 1000 euroa. Suomen Mieskuoroliiton kannattajajäseneksi voi liittyä joko henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö. Lue lisää ja täytä liittymislomake: https://forms.gle/3BoCJSnBm62wFgDA9

Liiton kannattajajäsenenä olet mukana varmistamassa liiton aktiivisen toiminnan myös tulevaisuudessa, asiantuntijapalvelut poikkeustilanteissakin sekä monipuoliset mieskuorotapahtumat ja -koulutukset, kunhan koronatilanne ne jälleen sallii. Kannattajajäsenille lähetetään liiton jäsenkirjeet ja muita tiedotteita toiminnasta, mikäli kannattajajäsen on antanut tähän luvan. Kannattajajäsenille voidaan myös tarjota erityisetuja liiton palveluista ja tuotteista. Liiton myyntituotteiden jäsenhinnat koskevat myös kannattajajäseniä.

5) Helsinki Male Choir Weekendin valmistelu jatkuu!

Helsinki Male Choir Weekend siirtyy jo aiemmin tiedotetun mukaisesti marraskuun lopulle 26.–28.11.2021. VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu kisataan Musiikkitalon konserttisalissa ja Camerata-salissa lauantaina 27.11.2021. Kilpailun säännöt on päivitetty uutta ajankohtaa silmällä pitäen, ja ilmoittautuminen on avattu uudelleen. Kilpailuun voi vielä ilmoittautua 30.9.2021 saakka.

Tapahtuman avajaiskonsertissa kuullaan Polyteknikkojen Kuoroa Saara Aittakummun johdolla näyttävässä Helsingin yliopiston juhlasalissa. Konsertin ohjelmassa on PK:n 120-vuotisjuhlavuoden tilausteokset Sebastian Fagerlundilta, Mikko Heiniöltä ja Tapani Länsiöltä sekä rakastetuimpia mieskuoroklassikoita ja harvemmin kuultuja helmiä kansallisromantiikan ajalta Kuulasta Mobergiin.

Lauantaipäivän huipentavassa gaalakonsertissa Musiikkitalon konserttisalissa esiintyy kilpailusta valikoitujen kuorojen lisäksi lisäksi Suomen Mieskuoroliiton edustuskuoro Liiton Miehet Paavo Hyökin johdolla. Lisäksi kaikki osallistuvat kuorot yhdistävät voimansa suurkuoronumeroissa Sibeliuksen Finlandia-hymni, Griegin Sangerhilsen sekä Sarapikin Ta lendab mesipuu poole.

Tapahtuman osallistujapaketit vahvistetaan pääsiäisen jälkeen, ja samalla ilmoittautuminen muuhun tapahtumaan avautuu uudelleen. Lisätietoja mm. majoitusvaihtoehdoista ja muista käytännön järjestelyistä päivitämme järjestelyiden edetessä tapahtuman verkkosivuille hmcw2021.fi , tapahtuman ja liiton FB-sivuille ja jäsenkirjeisiimme.

Julkaisemme myös lähiviikkoina uuden materiaalipaketin yritysyhteistyörahoituksen hankkimiseen yhdessä liiton kanssa. Helsinki Male Choir Weekendin avulla voit laajentaa oman kuoron paikallisia yhteistyökumppanuuksia valtakunnalliselle tasolle. Pysy kuulolla ja hyödynnä edut!

6) Ajankohtaista jäsenasiaa

Sulasolin toimintalomakkeet täytettävä 21.3.2021 mennessä

Kattojärjestömme Sulasol kerää tuttuun tapaan näin alkuvuodesta tietoja jäsenyhdistysten toiminnasta toimintalomakkeella. Kyselyssä on tällä kertaa myös joitakin kysymyksiä siitä, miten yhdistykset ovat pystyneet toimimaan poikkeuksellisissa olosuhteissa koronapandemian aikana: mikä on onnistunut ja missä asioissa on ollut haasteita? Tietoja käytetään sekä Sulasolin toimintakertomuksessa että seuraavassa Sulasol-lehdessä.

Mikäli kuoronne ei ole vielä täyttänyt lomaketta, sen voi tehdä 21.3.2021 saakka osoitteessa www.sulasol.fi/jasenille/ajankohtaista

Seniori- ja opiskelijakuorojen jäsenmaksupalautukset anottava 31.3.2021 mennessä

Suomen Mieskuoroliiton seniori- ja opiskelijakuorojäsenet voivat anoa 50 % alennusta Suomen Mieskuoroliiton jäsenmaksusta (vuonna 2021 norm. 11,50 euroa). Alennus anotaan Suomen Mieskuoroliiton liittohallitukselta jälkikäteen palautuksena jo maksetusta jäsenmaksusta. Koronapandemian vuoksi edelleen jatkuvien taloudellisten haasteiden vuoksi pyydämme alennukseen oikeutettuja kuoroja harkitsemaan alennuksen jättämistä anomatta, mikäli mahdollista.

Anomuksen seniori- tai opiskelijakuoron jäsenmaksupalautuksesta voi tehdä 31.3.2021 mennessä, ja vapaamuotoisen anomuksen liitteenä tulee olla jäsenlista, johon on merkitty kuoron kunkin laulajan seniori- tai opiskelijastatus. 
Anomusten toimitus: toiminnanjohtaja@mieskuoro.fi tai Suomen Mieskuoroliitto, Tallberginkatu 1 C / 18, 00180 Helsinki.

 

Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa (pdf)