Helsinki, 23.3.2023

Hyvät kuoroveljet!

Aivan aluksi kiitän Antti Ilmavirtaa, Suomen Mieskuoroliiton väistyvää puheenjohtajaa, ansiokkaasta nelivuotiskaudesta sekä liiton luotsaamisesta koronapandemian läpi. Koronan koeteltua kuorojamme olemme kuitenkin jälleen päässeet tilanteeseen, missä täysipainoinen harjoittelu ja konserttien järjestäminen on mahdollista. Pandemia-aika opetti liittohallitukselle uusia kokouskäytäntöjä ja opittuja tapoja tulemme viilaamaan entistä toimivammiksi juuri alkaneella kaudella.

Näin vaalien alla ihmiset pohtivat ehkä normaalia enemmän arvojaan ja arvovalintojaan. Kulttuuri, musiikki ja siitä erityisesti mieskuoromusiikki on valtavan suuri osa sitä sinivalkoista suomalaista perintöämme. Liiton tehtävänä on vaalia tuota perintöä huolehtien sen elinvoimaisuudesta ja uusiutumiskyvystä.

Omia valintojamme ohjaavat toiminnallemme strategiatyössä asetetut arvot:
Hyvinvointi ja yhteisöllisyys – Suomen Mieskuoroliitto vaalii mieskuorolaulua sosiaalista, fyysistä ja henkistä hyvinvointia edistävänä taidemuotona, joka houkuttelee jatkuvasti mukaan uusia laulajia. Liitto itse toimii valtakunnallisesti aktiivisena, mieskuorojen yhtenäisyyttä ja yhteisöllisyyttä tukevana elimenä.
Avoimuus ja osallisuus – Suomen Mieskuoroliitto ja mieskuorolaulu itsessään yhdistää miesäänisiä laulajia ja muita alan toimijoita ikään, ammattiin, sukupuoleen, kansallisuuteen tai muuhun taustaan katsomatta.
Korkeatasoisuus ja luovuus – Suomen Mieskuoroliitto ja suomalaiset mieskuorot menestyvät parhaiten olemalla ennakkoluulottomia, kokeilemalla uusia toimintamuotoja ja uudistamalla ohjelmistoaan, unohtamatta kuitenkaan perinteitään ja rikasta historiaansa. Tavoite mahdollisimman korkeatasoisesta mieskuorolaulusta yhdistää Suomen Mieskuoroliittoa ja sen jäsenyhdistyksiä.

Liittokokouksen antamalla mandaatilla tulemme liittohallituksessa jatkotyöstämään strategiaa sen missioon, visioon ja arvoihin punottua punaista lankaa seuraten. Tulevalla kaudella liiton hallinnon tulee erityisesti keskittyä niin korkeatasoiseen kuoromusiikin tekemisen tukemiseen kuin maakuntien pienten kuorojen elinedellytysten kartoitukseen ja yhdessä työstämiseen.

Oma kuorolaulu-urani alkoi vajaa 47 vuotta sitten Iisalmessa Kirkonsalmen koulun musiikkiluokan kuorossa Jouko Löytynojan johdolla. Joukon sytyttämä liekki kuorolaulun ja nyt erityisesti mieskuorolaulun innostuksen eteenpäin viemiseksi palaa edelleen kirkkaana ja vahvana. Kuorolaulua niin taiteen muotona kuin sosiaalisena hyvinvoinnin edistäjänä tulee vaalia ja toimintaedellytyksiä parantaa. Nykyisin laulan Mikkelissä Svengareissa sekä Mikkelin Mieslaulajissa. Nuoruuden laulukokoonpanoilla kokoonnumme laulamaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja hieman pidemmällä harjoitusvälillä.

Kiitän liittokokouksen osoittamasta luottamuksesta ja lupaan tehdä parhaani Suomen Mieskuoroliiton vision todeksi tekemisessä.

Lopuksi haluan vielä kiittää liiton toiminnanjohtajaa Aino Herrasta. Palkitsimme Ainon jo Talvipäivien yhteydessä liiton kunniamerkillä ja toivon, että hän keksii pian hyvän tavan kantaa sitä, sillä haluamme nähdä hänet kantamassa sitä yhteisissä tilaisuuksissamme. Ainolla on yli kymmenen vuoden ajan jättänyt oman mainion jälkensä Suomen Mieskuoroliiton historiaan ja nyt on aika toivottaa hänelle parhainta menestystä Sulasolin toiminnanjohtajana.

Janne Korhonen
Puheenjohtaja

1) Aino Herranen siirtyy huhtikuussa Sulasolin toiminnanjohtajaksi

Suomen Mieskuoroliiton toiminnanjohtajana vuodesta 2011 toiminut FM Aino Herranen siirtyy 1.4.2023 alkaen kattojärjestö Sulasolin toiminnanjohtajaksi. Sulasolissa Herranen on työskennellyt aiemmin muun muassa nuottimyymälässä sekä Sulasolin Laulu- ja soittojuhlien 2017 ja 2022 projektipäällikkönä. Sulasolin edellinen toiminnanjohtaja KTM, kulttuurituottaja Sanna Katajavuori siirtyi puolestaan 13.3.2023 alkaen HAM Helsingin taidemuseon hallintojohtajaksi.

Aino Herranen palkittiin työstään mieskuorolaulun hyväksi liiton kunniamerkillä nro 78 kautta aikain ensimmäisenä naisena. ”Lämmin kiitos jo tässä vaiheessa kaikille mieskuoroaktiiveille, kuorojen johtajille ja laulajille sekä sidosryhmillemme kuluneista 12 vuodesta! Olen päässyt tekemään yhdessä liittomme hallinnon ja talkoolaisten kanssa monella tapaa antoisia, merkityksellisiä ja haastavia projekteja, päällimmäisenä marraskuussa 2021 vielä koronan varjossa järjestetty Helsinki Male Choir Weekend. Toivon, että käytännön kuorotoiminta ja sen tukeminen säilyy edelleen merkittävänä osana työtäni, vaikka siirrynkin organisaation hallinnossa porrasta ylemmäksi!”

Aino Herranen palvelee Suomen Mieskuoroliiton toimistolla normaalisti 31.3.2023 saakka. Huhtikuun alusta alkaen hänet tavoittaa Sulasolin toimistolta sekä sähköpostitse aino.herranen@sulasol.fi ja puhelimitse 050 562 8884.

Muutoksista Suomen Mieskuoroliiton toimiston osalta tiedotetaan lisää myöhemmin.

Aino Herranen (vas.) ja Sanna Katajavuori. Kuva: Markku Pihlaja.

2) Liittokokousuutisia

Suomen Mieskuoroliiton liittokokous pidettiin Talvipäivien yhteydessä Hämeenlinnassa 19.3.2023. Puhetta liittokokouksessa johti liiton kunniapuheenjohtaja Pekka Hapuoja.

Liittokokouksessa valittiin liiton uudeksi puheenjohtajaksi mikkeliläinen Janne Korhonen, joka on toiminut liittohallituksemme jäsenenä vuodesta 2019 saakka. Tehtävästä väistynyt vuodesta 2019 alkaen puheenjohtajana toiminut Antti Ilmavirta palkittiin liiton erityisansiomerkillä.

Antti Ilmavirta (vas.) ja Janne Korhonen. Kuva: Aino Herranen.

Muina hallituksen jäseninä valittiin jatkamaan
Osmo Polas (Jyväskylä)
Hannu Rintasalo (Ilmajoki)
Mikko Tanskanen (Joensuu)
sekä uutena Matti Rahko (Oulu).

Liiton jäsenmaksu nousee vuodelle 2024 kahdella eurolla 13,50 euroon jäsenyhdistyksen henkilöjäsentä kohden. Muilta osin jäsenmaksu- ja korvauskäytänteet säilyvät ennallaan.

Liittohallitus nimesi lisäksi järjestäytymiskokouksessaan liiton musiikkilautakunnassa jatkamaan
Ilkka Aunu (Espoo)
Kristian Heberg (Kempele)
Anneli Julén (Riihimäki)
Visa Yrjölä (Helsinki)
Musiikkilautakuntaan kuuluu myös edellisessä liittokokouksessa kaksivuotiskaudeksi valittu taiteellinen johtaja Paavo Hyökki.

3) Maaliskuun jäsentarjous: valikoidut teemakokoelmat 10 eurolla!

Maaliskuun jäsentarjouksena saat nyt valikoidut liiton teemakokoelmat vain 10 eurolla! Tasarahatarjous koskee seuraavia Suomen Mieskuoroliiton kokoelmia:

 • Mies, kuoroon! (norm. jäsenhinta 12 euroa)
  johdatus mieskuorolauluun 14 eritasoisen teoksen ja henkilöesittelyiden kautta
 • Sotaveteraanien perinnelaulut (norm. jäsenhinta 12 euroa)
  50 sota-ajan laulua mieskuorolle
 • Muuta! ohjelmistoa miesäänille (norm. 24 euroa)
  15 monipuolista kevyttä laulua niin mieskuoroille kuin lauluyhtyeillekin
 • Hartaita lauluja II (norm. jäsenhinta 24 euroa)
  30 hengellistä laulua jumalanpalveluksiin, hautajaisiin ja muihin hengellisiin tilaisuuksiin sekä kirkkokonserttikäyttöön

Alennushinta on voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 2.4.2023 mennessä tehtyihin tilauksiin – yli 20 kpl tilaukseen lisäksi 10 % lisäalennus! Tuotteiden tilaukset Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse tai WhatsAppissa 050 375 2248, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus. Tilauksen voi myös erikseen sovittaessa noutaa toimistoltamme Helsingin Kaapelitehtaalta – sovi kuitenkin tällöin noutoajasta etukäteen.

4) Seniori- ja opiskelijakuorojen jäsenmaksupalautukset anottava 30.4.2023 mennessä

Suomen Mieskuoroliiton seniori- ja opiskelijakuorojäsenet voivat anoa 50 % alennusta Suomen Mieskuoroliiton jäsenmaksusta (vuonna 2023 norm. 11,50 euroa). Alennus anotaan Suomen Mieskuoroliiton liittohallitukselta jälkikäteen palautuksena jo maksetusta jäsenmaksusta. Anomuksen seniori- tai opiskelijakuoron jäsenmaksupalautuksesta voi tehdä 30.4.2023 mennessä sähköpostitse osoitteella mieskuoroliitto@sulasol.fi. Vapaamuotoisen anomuksen liitteenä tulee olla jäsenlista, johon on merkitty kuoron kunkin laulajan seniori- tai opiskelijastatus.

5) Tulevia tapahtumia

Edustuskuoro Liiton Miesten koelaulut 26.4.2023

Suomen Mieskuoroliiton edustuskuoro Liiton Miesten koelaulut järjestetään Helsingin Kaapelitehtaalla ke 26.4.2023 klo 18–20. Koelauluun tulee ilmoittautua viimeistään 14.4.2023: https://forms.gle/A4TpMzYjD5ZGVTQW9 . Tarkka koelauluaika ja saapumisohjeet ilmoitetaan koelauluun tulijoille ilmoittautumisajan päätyttyä.

Koelaulussa tulee esittää vapaavalintainen säestyksetön laulu. Lisäksi testataan hakijan korvaa ja äänialaa sekä nuotinlukutaitoa prima vista -tehtävällä. Koelauluissa Liiton Miehiin hyväksytyt sitoutuvat liittymään edustuskuoroon Oriveden Kampuksella järjestettävälle kesäperiodille 28.6.–2.7.2023. Periodilla konsertoidaan taiteellisesti haastavalla, muun muassa kantaesityksiä sisältävällä ohjelmistolla Tampereella ja Orivedellä. Kuoron työskentelytahti on kansainvälisestikin katsoen poikkeuksellisen nopea. Edustuskuoroa johtaa liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki.

Lisätietoja Liiton Miesten toiminnasta: www.liitonmiehet.fi

Merkkilaulukurssi Orivedellä 30.6.–2.7.2023

Liiton merkkilaulukurssi järjestetään jälleen 30.6.-2.7.2023 Oriveden Kampuksella. Kurssilla harjoitellaan perus- ja taitomerkkien sekä serenadimestarin merkin ohjelmistoa, ja mukaan voi tulla yksittäisenä laulajana, isommallakin joukolla omasta kuorosta tai vaikka oman kvartetin voimin. Kurssin kouluttajina toimivat mm. liiton musiikkilautakunnan jäsenet Anneli Julén ja Visa Yrjölä, ja lisäksi on mahdollisuus laulupedagogi, kontratenori Teppo Lampelan laulutunteihin.

Kurssi alkaa pe 30.6. klo 11 ja päättyy päätöskonserttiin su 2.7. klo 15. Kurssin hinta on majoituksella 2hh 279 euroa, majoituksella 1hh 299 euroa ja ilman majoitusta 209 euroa. Ilmoittautua voi 7.6.2023 saakka: https://forms.gle/9RbTCVrTmj8B79x66

Tampereen Sävel 14.–18.6.2023

Tampereen Sävel soi 14.–18.6.2023. Yleisöllä on vapaa pääsy to-la seuraamaan Kuorokatsemusta. Ryhmämatkalla olevat turistikuorot ovat tervetulleita esiintymään Ilmaiskonserttisarjassa. Konsertti- ja kurssiliput ryhmäalennuksilla -10% ja -20%. Lisätietoja: music@tampere.fi. Bassokuoroon ilmoittautumiset 1.6. mennessä: bassokuoro@gmail.com.