Helsinki, 21.4.2020

Liittokokousterveisiä

Rakkaat lauluveljet. Mieskuoroliiton liittokokous pidettiin hetki sitten poikkeuksellisesti etäkokouksena. Haluan kiittää kaikkia jäsenkuoroja joustavuudesta ja valmiudesta tehdä asioita uudella tavalla nyt kun aika sitä vaatii. Ja kiitänkin! Itse kokous sujui ihailtavan vaivattomasti ja tekniikkakin toimi yllättävän hyvin. Sain kokouksessa rinnalleni mahtavan uuden hallituksen ja aluevaltuuston, joiden kanssa lähdemme nyt ohjaamaan laivaa kohti uusia seikkailuja. Tai tavallaan uudestaan kohti vanhaa seikkailua.
Olen nyt toiminut vuoden liiton puheenjohtajana ja silloin kun aloitin, asetimme tähtäimet juuri kuluneeseen viikonloppuun. Musiikkitalo täynnä, laulua ympäri Helsinkiä, mieskuoroaate ja lauluveljeys vahvimmillaan. Kuitenkin nyt löydän itseni tilanteesta, jossa asetamme tähtäimet uuden hallituksen kanssa taas vuoden päähän, sillä Helsinki Male Choir Weekend ja VII Kansainvälinen Leevi Madetoja –mieskuorokilpailu odottavat nyt siellä. Vuoden päässä.

Tapahtuman siirrosta on nyt jo ehtinyt kulua aikaa. Olen todella iloinen siitä innosta, jolla jo tämän vuoden kilpailuun ilmoittautuneet kuorot ovat sitoutuneet uuteen ajankohtaan. Kilpailun ilmoittautuminen on nyt avattu uudelleen ja se on auki vuoden loppuun. Tehkäämme tapahtumasta siis vielä suurempi ja hienompi! Siirto antaa liitolle myös mahdollisuuden puntaroida mitä osia tapahtumasta voisimme kehittää jo saadun palautteen pohjalta.

Toivon, että lauluinto teillä tästä vain odotellessa kasvaa. Kotona harjoittelu ei ole sama asia kuin kuoroveljien kanssa laulaminen, mutta pitää virettä yllä ja voi olla hyvinkin opettavaista. Itse olen huomannut kuinka vähän osasinkaan tiettyjä Mestarimerkkilauluja nyt kun niitä on oikein tarkkaan päässyt katsomaan. Lisäharjoituksen paikka siis! Tässä kirjeessä on liiton kokoama lista vinkeistä koronakevään selättämiseksi. Toivon, että pääsemme pian palaamaan normaalimpaan arkeen ja sitten taas laulamaan yhdessä. Siihen asti sitkeyttä veljet!

Terveyttä, voimaa ja onnea!

Antti Ilmavirta
puheenjohtaja

 

1) Uutisia liittokokouksesta 19.4.2020

Suomen Mieskuoroliiton liittokokous järjestettiin sunnuntaina 19.4.2020 poikkeuksellisesti etäkokouksena. Kokouksessa vahvistettiin toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2019 ja hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio vuosille 2020–2021. Liiton jäsenmaksua päätettiin korottaa yhdellä eurolla 11,50 euroon jäsenyhdistyksen henkilöjäsentä kohden.

Liiton puheenjohtaja Antti Ilmavirta ja taiteellinen johtaja Paavo Hyökki jatkavat tehtävissään kaksivuotiskaudesta jäljellä olevan vuoden. Liittohallitukseen valittiin heidän lisäkseen jatkamaan Pekka Mattila (Muhos), joka nimettiin liittohallituksen järjestäytymiskokouksessa jatkamaan myös liiton varapuheenjohtajana, Janne Korhonen (Mikkeli) ja Ohto Nuottamo (Lappeenranta) sekä uusina Olli Kontkanen (Helsinki) ja Hannu Rintasalo (Ilmajoki).

Muut henkilövalinnat ja liittokokousuutiset löytyvät verkkosivuiltamme: www.mieskuoro.fi/liittokokous2020

 

2) Vinkkejä koronakevääseen

Kuorot ovat nyt uuden tilanteen edessä, kun normaali harjoitus- ja konserttitoiminta ei ole mahdollista koronapandemiaan liittyvien rajoitteiden vuoksi. Liiton toimisto on kuitenkin poikkeustilassakin avoinna vappuviikkoa 27.–30.4.2020 lukuunottamatta, ja meiltä saa normaalisti neuvontaa ja asiantuntijapalvelua kuoromaailmaan liittyvissä asioissa. Tuotemyyntimme toimii postin välityksellä, ja tuotteita on mahdollista ostaa myös toimistoltamme Helsingin Kannelmäestä. Toimistomme pyrkii kuitenkin soveltuvin osin hyödyntämään etätyötä, joten sovi vierailusta toimistolla etukäteen.

Listasimme tähän muutamia vinkkejä kuorotoiminnan jatkamiseksi poikkeusaikana:

Etäharjoitukset
Harjoitustoimintaa on mahdollista jatkaa esimerkiksi videoneuvotteluohjelmien avulla. Mikään ohjelma ei kuitenkaan valitettavasti mahdollista laulamista etänä yhtä aikaa, sillä kaikissa ohjelmissa on jonkin verran viivettä. Esimerkiksi somekanavissa suosituiksi nousseet virtuaalikuoroesitykset on toteutettu editoimalla yksittäiset lauluraidat yhteen jälkikäteen. Kuitenkin stemmikset tai vaikkapa vieraan kielen ääntämisharjoitukset niin, että kuoronjohtaja opastaa videon välityksellä ja kuorolaiset laulavat mukana omat mikrofonit suljettuina, tutustuttavat hyvin esimerkiksi uuteen ohjelmistoon. Harjoitusten lomassa tai päätteeksi kannattaa ehdottomasti myös pitää virtuaalikahvitauko ja vaihtaa kuulumiset.

Sulasolin jäsenetuna jäsenkuorojemme käytössä ovat myös Opintokeskus Siviksen palvelut. Sivis tarjoaa videoneuvotteluohjelma Zoomin lisenssin jäsenten käyttöön veloituksetta, tunnukset voi anoa täällä: http://uutiskirje.ok-sivis.fi/go/26556106-3408185-126404473 Verkkokoulutuksena toteutettuihin koulutuksiin voi myös käyttää Siviksen aikuiskoulutustukea (vertaisopintoryhmät ja opintojaksot).

Suomen Kuoronjohtajayhdistys tarjoaa myös käytännön vinkkejä etäharjoitusten toteuttamiseen ja on mm. toteuttanut aiheesta verkkokoulutuksen jäsenilleen. Suosittelemme lämpimästi yhdistyksen jäsenyyttä kaikille jäsenkuorojemme johtajille! Lue lisää: http://kuoronjohtajat.fi

Omatoiminen harjoittelu
Suomen Mieskuoroliitto tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia mieskuoro-ohjelmiston itseopiskeluun myös koronaviruspandemian aikaan ja kotikaranteeniolosuhteissa. Perus- ja Taitomerkkilauluista on saatavilla stemmalevyt, joille on tallennettu kvartetin laulamana kaikki 80 teosta miksattuna omana versionaan kullekin stemmalle. Kolmen CD-levyn paketin saa nyt jäsentarjouksena toukokuun loppuun saakka vain 15 eurolla. Tuttujen stemmalevyjen lisäksi olemme myös koonneet Spotify-soittolistat Mestarimerkkilauluista ja Serenadeista harjoittelun tueksi: https://open.spotify.com/user/ainoie82

Perustimme lisäksi merkkilauluohjelmistojen harjoittelua varten uuden Facebook-ryhmän Merkkikuntoon kesäksi! https://www.facebook.com/groups/merkkikuntoonkesaksi/ Tästä ryhmästä löydät harjoitusohjelman ja vertaistukea laulajamerkkikokonaisuuksien itseopiskeluun kevään aikana. Liity mukaan nyt!

Ohjelmistosuunnittelu
Harjoitustauko on myös hyvä hetki ohjelmistosuunnitteluun niin omalle kuorolle kuin kvartetillekin. Liitto julkaisi vastikään omista irtonuoteistaan nuottinäytteet ja tasoluokituksen ohjelmistovalintoja helpottamaan. Tutustu nuotteihin täällä: www.mieskuoro.fi/project/irtonuotit/

Monien kuorojen johtajilla on myös sovitustaitoja, ja räätälöidyt sovitukset voivatkin olla hyvä keino työllistää kuoronjohtajaa, kun normaalien harjoitusten pitäminen ei ole mahdollista. Uuden ohjelmiston etsinnässä kannattaa hyödyntää myös liiton asiantuntijapalvelut: jos etsit vaikkapa sovitusta jostain tietystä laulusta, selvitämme saatavuuden mielellämme!

 

3) Tukituotteita voi tilata vielä 23.4.2020 saakka

Yhteistyössä IDÉn kanssa toteutettuja tyylikkään mustia juhlavuosituotteitamme on mahdollista tilata vielä torstaihin 23.4.2020 saakka, eli jatkoimme tilausaikaa muutamalla päivällä. Tukituotteita ei valmisteta liiton varastoon, eli niitä on mahdollista hankkia vain ennakkotilauksesta. Tuotteet on varustettu liiton 75v-juhlalogolla:
– Musta t-paita, miesten ja naisten malli 19 euroa/kpl
– Musta huppari, miesten ja naisten malli 49 euroa/kpl
– Musta pikeepaita, miesten malli 25 euroa/kpl
– Musta kangaskassi pitkillä olkahihnoilla 12 euroa/kpl
– Pehmoheijastin papukaijalukolla 10 euroa/kpl
– Kangasmerkki kuumaprässättävällä liimataustalla 8 euroa/kpl

Tilauksen voi tehdä joko kerralla koko kuorolle tai vain omaa käyttöä varten sähköisellä lomakkeella: https://forms.gle/7KbyrWCZgKDrdJqw7
Tukituotteiden kuvat ja tuotetiedot löydät täältä: https://mieskuoro.fi/tukituotteet/

Tuotteita on myös mahdollista lisäkustannuksesta personoida kuoron omilla painatuksilla tai brodeerauksilla, tiedustele lisää IDÉn Olli-Pekka Puputilta (olli-pekka.puputti@idegroup.fi tai 040 847 7800)! Tuotteet postitetaan tilaajille toukokuussa, tai ne voi erikseen sovittaessa noutaa liiton toimistolta. Näihin postitoimituksiin ei poikkeuksellisesti lisätä toimituskuluja.

Jos sinulla on jo kaikkea, voit tukea liittoa myös liittymällä kannattajajäseneksi. Suomen Mieskuoroliiton kannattajajäseneksi voi liittyä joko henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö. Vuonna 2020 liiton kannattajajäsenmaksu on 100 euroa ja ainaiskannattajajäsenmaksu 1000 euroa. Lue lisää ja täytä liittymislomake: https://forms.gle/3BoCJSnBm62wFgDA9

 

4) Kevään jäsentarjoukset: huhtikuussa ilmainen toimitus ja suklaalevy kaupan päälle, toukokuun loppuun saakka alennus merkkilaulukirjoista ja stemmalevyistä

Tarjoamme liiton jäsenkuoroille ja jäsenyhdistysten jäsenille huhtikuussa ilmaisen toimituksen tuotteistamme sekä suklaalevyn kaupan päälle. Nyt siis kannattaa täydentää nuotti- ja mieskuorotuotevarastot karanteeniharjoituksiin ja normaalitoimintaan palaamista silmällä pitäen!

Toimitamme ilmaiseksi liiton jäsenkuorojen ja niiden jäsenten kaikki 3.5.2020 mennessä tehdyt tilaukset ja huomionosoitustuotteiden anomukset. Marabou king size -suklaalevyn (eri makuja, 220-250 g) lisäämme nuottijulkaisujen, cd-levyjen sekä (75-vuotisjuhlalogolla varustettuja tukituotteita lukuunottamatta) tekstiilituotteiden tilauksiin niin kauan kuin niitä riittää. Tutustu koko tuotevalikoimaamme täältä: https://mieskuoro.fi/tuotteet/

Lisäksi kevään ajan toukokuun loppuun saakka jäsenillemme erikoistarjous kaikista merkkisuorituksiin tähtäävistä julkaisuistamme:
– Perusmerkkilaulut ja Taitomerkkilaulut 19 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 24 euroa)
– Mestarimerkkilaulut 19 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 28 euroa/kpl)
– Serenadeja 19 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 24 euroa/kpl)
– Perus- ja Taitomerkkilaulujen stemmalevyt T1, T2, B1 tai B2 15 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 17 euroa/kpl)

Julkaisujen alennushinnat ovat voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 31.5.2020 mennessä tehtyihin tilauksiin. Yli 20 kpl tilaukseen lisäksi -10 % lisäalennus! Tuotteiden tilaukset Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse 010 8200 236, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi, WhatsAppissa 050 375 2248 tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus, ja tuotteet voi myös noutaa toimistoltamme Helsingin Kannelmäestä (sovi kuitenkin noutoajasta etukäteen).

 

5) Joutsenon kesäkurssit 24.–28.6.2020

Suomen Mieskuoroliiton kesäkurssit suunnitellaan järjestettäväksi jälleen juhannuksen jälkeisellä viikolla Joutsenon Opistolla. Tällä hetkellä valmistelemme kurssin järjestämistä normaaliin tapaan, mutta lopullisen varmistuksen kurssien toteutumisesta saamme touko-kesäkuun vaihteessa. Seuraa siis tiedotustamme verkkosivuilla ja Facebookissa! Mikäli kurssit päätettäisiin koronapandemian vuoksi perua, ilmoittautuneille ei aiheudu peruutuksesta kustannuksia.

Perinteisellä merkkilaulukurssilla 26.–28.6.2020 opiskellaan perus-, taito- ja mestarimerkkilauluja liiton musiikkilautakunnan jäsenten Anneli Julénin, Mari Sillanpään ja Visa Yrjölän johdolla. Kurssin päätteeksi on mahdollisuus merkkisuorituksiin, mutta mukaan voi tulla myös vasta harjoittelemaan tai kertaamaan aiemmin suoritettua kokonaisuutta. Arvostettu laulupedagogi, kontratenori Teppo Lampela antaa myös tuttuun tapaan yksinlaulutunteja kurssin aikana (40 euroa/30 min). Kurssi alkaa perjantaina klo 11 ja päättyy sunnuntaina klo 15.

Merkkilaulukurssin hinta on täysihoidolla 307 euroa ja ilman majoitusta ja aamiaisia 247 euroa. Ilmoittautuminen sähköisellä lomakkeella viimeistään 31.5.2020: www.mieskuoro.fi/joutsenonkesa2020 Tervetuloa oppimaan uutta ja viihtymään hyvässä mieskuoroseurassa idylliselle Joutsenon Opistolle!

Kesäkursseilla järjestetään myös edustuskuoro Liiton Miesten harjoitusperiodi 24.–28.6.2020 Paavo Hyökin johdolla, ja merkkilaulukurssin osallistujien on myös mahdollista suorittaa koelaulu Liiton Miesten riveihin. Jos haaveilet edustuskuoron riveihin liittymisestä jo Joutsenossa, ota yhteyttä liiton toimistoon koelaulusta sopimiseksi!

 

6) Tulevaisuusrahaston kevään hakukierros päättyy 30.4.2020

Suomen Mieskuoroliiton Tulevaisuusrahaston kevään hakukierros on parhaillaan käynnissä 30.4.2020 saakka. Korkeintaan 1000 euron apurahoja poika- ja nuorten miesten kuorotoimintaan voi hakea sähköisellä lomakkeella osoitteessa https://forms.gle/dS9mTeCUc2EBLX4U6

Tulevaisuusrahasto myöntää sääntöjensä mukaan “apurahoja poikakuorojen ja nuorten miesten kuorojen sekä -lauluyhtyeiden perustamiseksi ja toiminnan tukemiseksi sekä näitä tahoja koskeviin erityishankkeisiin”. Rahastolla tuetaan erityisesti toimintaa, joka tähtää uusien laulajien saamiseen harrastuksen piiriin. Tukea voi hakea yhdistys tai työryhmä, eivät kuitenkaan yksittäiset henkilöt. Sama hakija voi saada vain yhden apurahan vuodessa. Jaettava summa päätetään tapauskohtaisesti tarveharkinnan mukaan. Tulevaisuusrahastosta on aiemmin myönnetty avustuksia muun muassa poikakuorotapahtuman järjestämiseen, uuden nuorten miesten lauluyhtyeen perustamiseen, laulajakoulutukseen ja poikakuorojen ulkomaanmatkoihin.

Lisätietoja: www.mieskuoro.fi/tulevaisuusrahasto

 

7) Seniori- ja opiskelijakuorojen jäsenmaksupalautukset haettava 12.5.2020 mennessä

Seniori- ja opiskelijakuorot voivat anoa 50 % alennusta Suomen Mieskuoroliiton jäsenmaksusta (vuonna 2020 norm. 10,50 euroa), ja alennuksen voi anoa Suomen Mieskuoroliiton liittohallitukselta jälkikäteen palautuksena jo maksetusta jäsenmaksusta. Koronakevään taloudellisten haasteiden vuoksi pyydämme alennukseen oikeutettuja kuoroja harkitsemaan alennuksen jättämistä anomatta.

Vuoden 2020 jäsenmaksujen osalta anomus palautuksesta tulee tehdä 12.5.2020 mennessä, ja vapaamuotoisen anomuksen liitteenä tulee olla jäsenlista, johon on merkitty kuoron kunkin laulajan seniori- tai opiskelijastatus. Anomusten toimitus: toiminnanjohtaja@mieskuoro.fi tai Suomen Mieskuoroliitto, Klaneettitie 6-8, 00420 Helsinki.

Jäsenmaksualennus myönnetään käyttäen samoja kriteereitä kuin kattojärjestömme Sulasol seniori- ja opiskelija-alennuksissaan: Seniorikuoron laulajista vähintään 75 % tulee olla yli 65-vuotiaita, ja lisäksi kuorolla tulee olla Sulasolin myöntämä senioristatus ennen jäsenmaksualennusten saamista. Opiskelijakuorostatuksen saamiseksi lähes kaikkien kuoron laulajien tulee olla opiskelijoita. Lisätietoja jäsenmaksualennuksen kriteereistä ja anomusmenettelystä saa liiton toimistosta.

 

8) Tapahtuu kaudella 2020–2021

Suomen äänekkäin Oktoberfest Tampereella 10.10.2020
Jo perinteeksi muodostunutta Suomen äänekkäintä Oktoberfestia juhlitaan lauantaina 10.10.2020 Tampereella Mieskuoro Laulajien Laulumajalla. Tapahtuman pääyhteistyökumppanina toimii jälleen Nokian Panimo, jonka Keisari-olut on myös tapahtumamme virallinen Oktoberfest-olut.

Suomen äänekkäimmän Oktoberfestin osallistumismaksu on 35 euroa/hlö sisältäen teemaan sopivan illallisen ja pääsyn Nokian Panimon oluthanoille. Oktoberfesteille tulee ilmoittautua viimeistään 30.9.2020, sähköinen lomake löytyy liiton verkkosivuilta. Paikkoja on rajallisesti: pakkaa siis mukaan Juomalauluja II, puhtaat kalsarit sekä aimo annos mieskuorohenkeä ja tule mukaan viettämään syksyn äänekkäintä kuorotapahtumaa! Lue lisää ja ilmoittaudu: www.mieskuoro.fi/oktoberfest2020

Talvipäivät Seinäjoella 12.–14.2.2021
Suomen Mieskuoroliiton seuraavat Talvipäivät järjestetään Seinäjoella 12.–14.2.2021 (huom! ajankohta aikaistuu kuukaudella suunnitellusta!). Talvipäiville on suunnitteilla taitomerkkikoulutus, Liiton Miesten harjoitusperiodi konsertteineen sekä liittokokous. Isäntäkuorona toimii Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat Jussit. Lisätietoja tapahtumasta on luvassa syksyllä, seuraa tiedostustamme: www.mieskuoro.fi/talvipaivat2021

Helsinki Male Choir Weekend 9.–11.4.2021
Helsinki Male Choir Weekend siirtyy järjestettäväksi 9.–11.4.2021 ja VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu 10.4.2021. Tapahtuman keskuspaikkana on Helsingin Musiikkitalo, jonka mieskuorot valtaavat huhtikuisena lauantaipäivänä. Kilpailun ilmoittautuminen on nyt avattu uudelleen, ja tapahtuman käytännön järjestelyjä viimeistellään myös osallistujapakettien, konserttilippujen, ruokailujen ja kuorojen muiden esiintymisten varausten käynnistämiseksi. Seuraa tiedotustamme: www.hmcw2021.fi ja Facebookissa www.facebook.com/madetojachoircompetition

 

Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa (pdf)