Helsinki 13.9.2018

Laulava mies – hyvinvoiva mies

Mukavaa syksyn alkua kaikille mieskuorolaisille! Tämän kirjoituksen otsikon olen lainannut suoraan ensi kevään Talvipäivien teemasta. Jo muutaman vuoden ajan olemme kuulleet paljon siitä, että erityisesti kuorolaulu parantaa elämänlaatua, pidentää ikää, monipuolistaa, kehittää ja kasvattaa. Ja näin varmasti onkin! Tästä kysymyksestä otamme tarkemmin selvää ensi kevään Talvipäivillä, jonka seminaariohjelma rakentuu tämän teeman ympärille. Toivon, että mahdollisimman monesta kuorosta löytyy innokkaita osallistujia seminaariin ja Talvipäiville, voidaan siellä yhdessä hyvin!

Tärkeä kysymys, jota itse liiton puheenjohtajana ja koko liittohallituksen ja toiminnanjohtajan kanssa pohdimme, on, miten varmistamme, että myös liittomme on hyvinvoiva. Jäsenkuorojen yhteisenä huolena on laulajamäärien lasku, uusien laulajien houkuttelu harrastuksen pariin ja siten myös mieskuorolaulun kehittäminen oman kuoron osalta. Tämä huoli on toki myös liiton huoli. Valtakunnallisella tasolla pyrimme koko ajan liiton hallinnossa viemään liittoa eteenpäin ja siten mahdollistamaan paremmat puitteet mieskuorolaululle. Kritiikkiäkin liiton toimintaa kohtaan välillä esitetään, sitä kuunnellaan tarkkaan ja rakentavimmat kehitysehdotukset varmasti viedään eteenpäin. Liitto ei ole olemassa itseään varten, vaan jäseniään varten.

Tärkeä hetki liiton kehityssuuntien linjauksessa on nimenomaisesti liittokokouksessa, joka tuttuun tapaan ensi keväänä järjestetään Talvipäivien yhteydessä. Siellä jos jossain, jokaisella jäsenyhdistyksellä on mahdollisuus vaikuttaa liittomme hyvinvoinnin kehityksen suuntaan ja linjauksiin tulevaisuudesta.

Liiton toimintaa varten tarvitaan taloudellista selkänojaa. Tulovirtamme koostuvat jäsenmaksuista, myynituotteista, apurahoista ja yritystuista. Kokojensa mukaan juuri tuossa järjestyksessä. Käytännössä kaikki tulovirrat kanavoituvat väylää tai toista pitkin liiton jäsenistön hyväksi, palveluiden, edunvalvonnan, kustannustoiminnan ja tapahtumien muodossa; muutamia mainitakseni.

Tämä pohjustus toimikoon yleisenä mainoksena liiton myyntituotteita kohtaan. Ostamalla Madetoja-hupparin, merkkilaulukirjan tai vaikkapa solmioneulan tuet samalla omaa harrastustasi.

Tapahtumien osalta haluan vielä erityisesti nostaa esiin Suomen äänekkäimmän Oktoberfestin Tampereella lauantaina 6.10. Siellä jos jossain on tiedossa mieskuorohenkeä parhaimmillaan. Illan aikana voidaan varmasti hyvin, sunnuntaista en sitten ole niinkään varma. Uskallatko tulla paikalle kokeilemaan?

Mukavaa syksyä kaikille,

Tomi-Pekka Niukkanen
puheenjohtaja
Suomen Mieskuoroliitto ry

1) Vielä ehtii mukaan: Suomen äänekkäin Oktoberfest Tampereella 6.10.2018!

 

Kerrankin mieskuorotapahtuma, jossa päästään suoraan asiaan: lauluun, ruokaan, juomaan ja mieskuorohenkiseen seuraan. Suomen äänekkäin Oktoberfest kutsuu kaikki mieskuorolaiset viettämään takuuhauskan illan Tampereelle – tätä et halua jättää väliin! Tapahtuman isäntänä toimii ja illan huonoimmat vitsit kertoo liiton puheenjohtaja Tomi-Pekka Niukkanen ja tunnelmaan sopivat laulut rytmittää taiteellinen johtaja Paavo Hyökki.

Tule tapaamaan mieskuoroväkeä, viihtymään ja verkostoitumaan koko kuoron voimin, yksin tai vaikka avecin kanssa! Kaiken lisäksi tuet Oktoberfesteille osallistumalla myös liiton toimintaa. Paikkoja tapahtumaan on rajallinen määrä ja ilmoittautuminen päättyy kuluvan viikon lopussa, varmista siis paikkasi saman tien!

MISSÄ: Mieskuoro Laulajien Laulumaja (Takojankatu 1, Tampere)

MILLOIN: la 6.10.2018 klo 18 alkaen

MITÄ MAKSAA: 30 euroa/hlö, sisältäen sisäänpääsyn ja ruoka- ja juomapaketin

ILMOITTAUTUMISET: 16.9.2018 mennessä https://goo.gl/forms/xKvRUryR0PpdliJv2

MAJOITUS: Holiday Inn Tampere Central Station, varaukset tunnuksella “Suomen Mieskuoroliitto”
puh. 03 4108 1625, sähköposti hotel@holidayinntampere.fi .

MUKAAN: Juomalauluja II, hammasharja ja puhtaat kalsarit

LISÄTIETOJA: https://mieskuoro.fi/oktoberfest2018/

Virallinen Suomen äänekkäin Oktoberfest -olut on tänä vuonna Nokian Panimon Keisari. Bratwurstit tapahtumaan toimittaa Wigren. Kiitos yhteistyökumppaneillemme!

      

2) Liiton verkkosivut uudistuivat

Suomen Mieskuoroliiton uudet verkkosivut avautuivat viime viikolla. Uudet sivut meille toteutti Myyntimaatio. Käy katsomassa hienoja uusia sivujamme osoitteessa www.mieskuoro.fi ! Sivuja viimeistellään ja sisältöä päivitetään vielä alkusyksyn aikana.

Jäsenkuorot-välilehdelle kunkin jäsenkuoromme on mahdollista saada kuoron omille sivuille johtavan linkin lisäksi kuoron kuva. Mikäli haluat kuorosi kuvan sivulle, lähetä se meille osoitteella toiminnanjohtaja@mieskuoro.fi! Parhaiten tässä toimivat vaakasuuntaiset kuvat. Tarkista samalla myös, että kuoron sivuille johtava linkki on oikein.

Liitolla on samalla ilo tiedottaa, että liiton kautta on nyt jäsenetuna mahdollisuus hankkia uudet, ajanmukaiset ja kunkin kuoron itsensä näköiset verkkosivut erittäin edullisesti. Hyvillä verkkosivuilla liitto haluaa auttaa jäsenkuorojaan pitämään itsensä ajan tasalla sekä aktivoida kuoroja paikallistasolla. Lisätietoja hinnoittelusta löydät tämän jäsenkirjeen liitteestä. Jos kiinnostuit uusista verkkosivuista, täytä lomake ja pyydä tarjous! https://goo.gl/forms/LHhD1swyQ7w9a7CV2

3) Seuraavat Talvipäivät Tuusulassa 8.–10.3.2019

 

Suomen Mieskuoroliiton seuraavat Talvipäivät järjestetään Tuusulassa 8.–10.3.2019. Tapahtumapaikkana on kokoushotelli Gustavelund Tuusulanjärven rannalla, ja viikonlopun teemana on ”Laulava mies – hyvinvoiva mies”. Tapahtuman isäntäkuoroina toimivat tänä syksynä pyöreitä vuosia juhlivat Keski-Uudenmaan jäsenkuoromme Järvenpään Mieslaulajat, Keravan Mieslaulajat ja Tuusulan Mieslaulajat.

Tapahtuma sisältää lauantaipäivän 9.3.2019 aikana hallintoväen seminaarin, liittokokouksen, mieskuorokonsertin sekä tietysti karonkan. Tapahtumaan kuuluu myös jo perjantaina alkava edustuskuoro Liiton Miesten harjoitusperiodi, ja Liiton Miehiä onkin mahdollisuus kuulla Talvipäivien mieskuorokonsertissa. Kaikki tapahtuman osallistujat yhdistävät myös voimansa konsertin suurkuoronumeroissa.

Tapahtuman osallistumismaksu on 99 euroa/henkilö sisältäen lauantaina 9.3.2019 mieskuoroseminaarin ja liittokokouksen, mieskuorokonsertin sekä lounas- ja illallisruokailut. Tapahtuman ilmoittautuminen on alkanut ja päättyy 31.1.2019. Ilmoittautumiset voi tehdä joko kuoro- tai henkilökohtaisesti sähköisellä lomakkeella: https://goo.gl/forms/I3jsbC02g4y4IJ9G2

Majoittuminen Gustavelundissa on mahdollista perjantaista sunnuntaihin saakka. Majoituksen hinta on 1hh 88 euroa/yö ja 2hh 113 euroa/yö, majoitusvaraukset tulee tehdä 15.2.2019 mennessä suoraan Gustavelundiin tunnuksella ”Talvipäivät”: reception@gustavelund.fi tai puh. 09 273 751.

4) Syyskuun jäsentarjous: kukkosukat -25 % alennuksella!

Nyt syyskauden alussa on hyvä hetki laittaa kuorovaatekaappi kuntoon: syyskuun jäsentarjouksena 30.9.2018 saakka liiton logolla varustetut kukkosukat -25 % alennuksella eli vain 7,50 euroa/pari. Hopeanharmaalla kukkologolla koristetut laadukkaat mustat pukusukat on valmistettu suomalaisen Teseman tehtaalla Nurmeksessa. Sukkia on saatavilla koot 40–42, 43–45 ja 46–48, ja ne sopivat pisteeksi i:n päälle jokaiseen esiintymisasuun!

Yli 20 parin tilauksiin annamme vielä 10 % lisäalennuksen. Alennushinnat ovat voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille syyskuun loppuun mennessä tehtyihin tilauksiin. Tuotteiden tilaukset Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse 010 8200 236, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus.

Sukkavalmistaja Tesema on Suomen Mieskuoroliiton yhteistyökumppani vuoden 2018 ajan. Lue lisää yrityksestä: www.tesema.fi Mikäli kuoron esiintymisasut kaipaavat isompaa uudistusta, muista myös toisen yhteistyökumppanimme Kekäleen laaja pukuvalikoima ja ota yhteyttä: yritysmyynti Janne Ikonen, janne.ikonen@kekale.fi, p. 020 701 0365.

5) Laulajamerkkejä lokakuussa Espoossa, tammikuussa Kouvolassa, maaliskuussa Seinäjoella ja kesäkuussa Joutsenossa

Liiton laulajamerkkien suoritusmahdollisuuksia järjestetään tällä kaudella Espoossa, Kouvolassa ja Seinäjoella sekä ensi kesänä perinteisillä Joutsenon kesäkursseilla. Espoossa 31.10.2018 on mahdollisuus liiton mestarimerkin suorittamiseen, ja Kouvolassa 26.–27.1.2019 ja Seinäjoella 23.–24.3.2019 järjestetään puolestaan koulutusta pääasiassa liiton perusmerkkilaulujen tiimoilta.

Suomen Mieskuoroliiton mestarimerkkitenttitilaisuus Espoossa keskiviikkona 31.10.2018 on avoin kaikille Suomen Mieskuoroliiton jäsenkuorojen laulajille, jotka ovat suorittaneet perus- ja taitomerkin ja hallitsevat mestarimerkkikokonaisuuden suoritusohjeiden mukaisesti. Tenttiin tulee ilmoittautua 8.10.2018 mennessä sähköpostitse toiminnanjohtaja@mieskuoro.fi tai puhelimitse 010 8200 236. Samalla tulee myös toimittaa hyväksyttäviksi valinnaisten mestarimerkkitasoisten laulujen nuotit.

Ensi keväänä järjestetään myös viikonlopun mittaiset merkkilaulukoulutukset Kouvolassa 26.–27.1.2019 ja Seinäjoella 23.–24.3.2019. Kurssien pääkouluttajina toimivat liiton musiikkilautakunnan jäsenet: Kouvolassa Visa Yrjölä ja Seinäjoella Mari Sillanpää. Koulutuksessa keskitytään ennen kaikkea liiton perusmerkkikokonaisuuteen ja kurssin päätteeksi on mahdollisuus merkkisuorituksiin. Koulutukset ovat avoimia kaikille, mutta laulajamerkkejä voivat suorittaa ainoastaan liiton jäsenkuorojen laulajat. Lisätietoja koulutuksista julkaistaan ja ilmoittautuminen alkaa lokakuussa. Seuraa tiedotusta verkkosivuiltamme!

Joutsenon Taidekesän mieskuorokursseille suunnittelemme tulevana kesänä kuoronjohtokurssia 26.–28.6.2019 ja merkkilaulukurssia 28.–30.6.2019. Lisätietoa kesän kurssivalikoimasta ja kouluttajista tiedotamme viimeistään ensi vuoden alussa!

6) Liiton Miehet etsii uusia laulajia

 

Suomen Mieskuoroliiton edustuskuoro Liiton Miesten toiminta on lähtenyt reilussa vuodessa hyvään vauhtiin. Liiton Miehissä laulaa tällä hetkellä 31 miestä eri puolilta Suomea aina Helsingistä Ouluun ja Porista Joensuuhun, ja riveihin mahtuu vielä lisää innokkaita ja taitavia mieskuorolaisia kaikkiin stemmoihin. Kuoron koelaulut järjestetään pääkaupunkiseudulla 30.1.2019, koelaulukiertueella eri puolilla Suomea 1.–3.2.2019 ja Tuusulassa Talvipäivien yhteydessä 9.3.2019. Koelaulukiertueen paikkakunnat vahvistetaan syksyn aikana kentän toiveiden ja kiinnostuneiden mukaan. Jos siis Liiton Miesten toiminta kiinnostaa, ota yhteyttä liiton toimistoon!

Vuonna 2019 Liiton Miehillä on kolme harjoitusperiodia: Talvipäivien yhteydessä Tuusulassa 8.–10.3.2019, Tampereella 11.–12.5.2019 ja Joutsenossa 26.–30.6.2019. Vuoden tärkein esiintyminen on Suomalainen mieskuorolaulu 200 vuotta -juhlavuoden toisessa pääkonsertissa 14.5.2019 Helsingin Musiikkitalossa. Liiton Miehiä johtaa Suomen Mieskuoroliiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki.

7) Tulevaisuusrahaston syksyn hakukierros lokakuussa

Suomen Mieskuoroliiton Tulevaisuusrahasto myöntää sääntöjensä mukaan “apurahoja poikakuorojen ja nuorten miesten kuorojen sekä -lauluyhtyeiden perustamiseksi ja toiminnan tukemiseksi sekä näitä tahoja koskeviin erityishankkeisiin”. Rahastolla tuetaan erityisesti toimintaa, joka tähtää uusien laulajien saamiseen harrastuksen piiriin ja ajan myötä myös suomalaisiin mieskuoroihin. Rahastosta on sen toiminnan aikana tuettu muun muassa uusien kuorojen perustamista, kuoromatkoja ja erilaisia poikiin ja nuoriin miehiin kohdistuvia tapahtumia ja hankkeita.

Seuraava hakuaika Tulevaisuusrahaston apurahoille päättyy 31.10.2018. Sähköinen hakulomake avautuu liiton verkkosivuilla lokakuun alussa. Tuen suuruus on enintään 1 000 euroa/saaja ja sitä voi hakea yhdistys tai työryhmä, eivät kuitenkaan yksittäiset henkilöt.

Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa: Jäsenkirje_5-18 (pdf)

Jäsenkirjeen liite: Myyntimaatio_HinnastoSMKL (pdf)