Helsinki, 20.5.2020

Uusi normaali?

Uusin Sulasol-lehti oli otsikoitu ministerienkin paljon käyttämällä termillä “Uusi normaali”. Termillä tarkoitetaan aikaa koronavirusepidemian alkushokin jälkeen. Aikaa, johon olemme nyt siirtymässä pikkuhiljaa. Olemme keränneet tähän kirjeeseen tietoa siitä, miten liitto seuraa tilanteen kehittymistä. Emme halua, emmekä edes pystyisi, antamaan suosituksia syksyn osalta vielä tässä vaiheessa. Liitto keskittyy nyt, kuten aina, auttamaan jäsenkuorojaan parhaansa mukaan tässä vaikeassa tilanteessa. Keinoista tarkemmin myöhemmin tässä kirjeessä. Kannustan keskustelun käymiseen esimerkiksi Facebookin Mieskuoroaktiivit-ryhmässä tai olemaan suoraan yhteydessä liittoon. Uskon, että monet huolistamme ovat yhteisiä ja niiden jakaminen voi tuoda vastauksia muilta, jotka ovat samoja asioita ehtineet jo pohtia.

Hankaluuksien keskellä olen ilolla seurannut uusien toimintatapojen kehittymistä ja erityisesti haluan kiittää kuoronjohtajia venymisestä! Lukuisat jäsenkuorot ovat tehneet virtuaalikuoroesityksiä ja harjoitelleet erilaisten videoiden ja ääninauhojen johdolla. On pidetty kvartettikonsertteja verkossa, tehty harjoitusnauhoja ja opiskeltu musiikin teoriaa. Itsekin olen päässyt kokeilemaan näitä uusia toiminnan muotoja. Joudun myöntämään, että klikki korvassa puhelimen videokameralle laulaminen oli minulle kaukana mukavuusalueelta, mutta nyt kun sen on kerran tehnyt on kynnys alempana seuraavaa kertaa varten.

Haluan toivottaa kaikille lämmintä kesää. Haluan myös uskoa siihen, että pääsemme taas syksyllä laulamaan yhdessä, mutta sen aika näyttää.

Terveyttä, voimaa ja onnea!

Antti Ilmavirta
puheenjohtaja

 

1) Kuorotoiminnan tulevaisuus koronakevään jälkeen

Koronapandemiaan liittyviä rajoituksia ja suosituksia on alettu Suomessa höllentää, ja varmasti kaikissa jäsenkuoroissamme mietitään parhaillaan, milloin ja miten kuorotoimintaan palaaminen on jälleen mahdollista. Lehdistössä kiertää osin myös ristiriitaisia tietoja siitä, missä määrin yhdessä laulaminen on riski tartunnan saamiseen. Suomen Mieskuoroliitto, Sulasol ja Suomen Kuoronjohtajayhdistys seuraavat aktiivisesti tutkimusta ja viranomaissuosituksia ja pyrkivät välittämään tietoa ja hyviä käytänteitä tilanteeseen liittyen. Eurooppalainen kattojärjestö Europa Cantat on koonnut yhteen aiheesta tehtyä tutkimusta ja annettuja suosituksia: https://docs.google.com/document/d/1QHhJbirrbPWQ6CFxbj-uy_3QwjNvXlPptchFvVoLlHg/edit?usp=sharing . Keskustelua muiden mieskuorotoimijoiden kanssa voi käydä myös Suomen mieskuoroaktiivit -ryhmässämme Facebookissa: www.facebook.com/groups/mieskuoroaktiivit

Tässä vaiheessa emme vielä tiedä pandemian etenemisestä tai laajuudesta muutaman kuukauden päästä, kun laulukausi jälleen käynnistyisi, eivätkä myöskään viranomaisten rajoitukset tai suositukset ulotu vielä niin pitkälle. Jos kuorojen normaali harjoitustoiminta ei ole vielä tuolloin mahdollista, kannattaa mahdollisuuksien mukaan harkita toiminnan käynnistämistä kvartetti- tai tuplakvartettiharjoituksilla ja pienimuotoisilla esiintymisillä – luonnollisesti turvavälit ja hygieniasuositukset huomioiden. Kvartettitoiminnan sekä stemma- ja etäharjoitusten lisäksi kuoronjohtajaa kannattaa työllistää esimerkiksi ohjelmistosuunnittelun ja sovitustyön muodossa.

Monet jäsenyhdistyksemme ovat nyt myös taloudellisesti haasteellisessa tilanteessa. Suoraan rahalliseen tukeen liitolla ei ole mahdollisuuksia, sillä pandemia on leikannut ison loven myös liiton tapahtumatoimintaan ja varainhankintaan. Jos kuorollanne on kuitenkin loppukeväälle tai kesälle suunnitteilla vaikkapa levyvaraston tyhjennystä, kvartettikeikkojen myyntiä tai virtuaalikuoroprojekteja, liiton kanavat ovat aina käytettävissä tiedotukseen. Omista kampanjoista kannattaakin aina laittaa viestiä liiton toimistoon. Mikäli konserttitoiminta on jälleen syksyllä mahdollista, keräämme jäsenyhdistystemme esiintymiset liiton 75-vuotisjuhlasateenvarjon alle. Juhlalogon ja tietoja juhlavuodesta löydät täältä: www.mieskuoro.fi/smkl75v

Liittomme toimiston tuote-, neuvonta-, tiedotus- ja muut asiantuntijapalvelut ovat jäsenistömme käytössä vielä kesäkuun puoliväliin saakka, jonka jälkeen pidetään pieni hengähdystauko ennen uusia haasteita: toiminnanjohtajamme Aino on kesälomalla 15.6.–31.7.2020, jolloin myös toimisto on kiinni.

 

2) Kevään erikoistarjous: merkkilaulukirjat ja stemmalevyt alennushintaan toukokuun loppuun saakka

Kaipaatko välineitä mieskuoro-ohjelmiston omatoimiseen harjoitteluun vai onko katseet jo suunnattu kohti ensi syksyä? Toukokuun loppuun saakka voimassa oleva kevään erikoistarjouksemme koskee kaikkia merkkisuorituksiin tähtääviä julkaisujamme, täydennä siis kuoron nuottikaappi ja levyvarasto nyt ja tue samalla liiton toimintaa poikkeusoloissa!

Tarjoushinnat:
Perusmerkkilaulut ja Taitomerkkilaulut 19 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 24 euroa)
Mestarimerkkilaulut 19 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 28 euroa/kpl)
Serenadeja 19 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 24 euroa/kpl)
Perus- ja Taitomerkkilaulujen stemmalevyt T1, T2, B1 tai B2 15 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 17 euroa/kpl)

Muista harjoittelun tueksi myös Mestarimerkkilaulujen ja Serenadien Spotify-soittolistat: https://open.spotify.com/user/ainoie82 ja Merkkikuntoon kesäksi! -ryhmämme Facebookissa: www.facebook.com/groups/merkkikuntoonkesaksi/

Alennushinnat ovat voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 31.5.2020 mennessä tehtyihin tilauksiin. Yli 20 kpl tilaukseen lisäksi -10 % lisäalennus! Tuotteiden tilaukset Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse 010 8200 236, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi, WhatsAppissa 050 375 2248 tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus, ja tuotteet voi myös noutaa toimistoltamme Helsingin Kannelmäestä (sovi kuitenkin noutoajasta etukäteen).

 

3) Merkkilaulukoulutusta kaudella 2020–2021

Joutsenon Taidekesän kaikki kurssit perutaan kesältä 2020 koronapandemian vuoksi. Tämä koskee myös Joutsenon Opistolle suunniteltuja Suomen Mieskuoroliiton merkkilaulukurssia 26.–28.6.2020 ja edustuskuoro Liiton Miesten kesäperiodia 24.–28.6.2020. Suunnittelemme kuitenkin sekä perus- että taitomerkkikoulutusta tulevalle kaudelle 2020–2021, mikäli koronatilanne sen sallii.

Yksipäiväinen perusmerkkikoulutus on suunnitteilla Mikkeliin lauantaina 17.10.2020. Kouluttajan nimi vahvistetaan vielä kevään aikana, ja mukana koulutuspäivässä on myös liiton tuotemyynti- ja infopiste. Koulutuksen isäntäkuorona toimii Mikkelin Mieslaulajat, ja mukaan ovat tervetulleita 20 euron osallistumismaksulla kaikki mieskuorolaiset. Koulutuksen päätteeksi on myös mahdollisuus perusmerkkisuorituksiin. Ilmoittautuminen alkaa heti, kun kouluttajan nimi on tiedossa – seuraa tiedotustamme!

Taitomerkkikoulutus järjestetään Seinäjoella 12.–14.2.2021 Talvipäivien yhteydessä. Kouluttajana toimii liiton musiikkilautakunnan varapuheenjohtaja Anneli Julén. Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajien Jussien isännöimillä Talvipäivillä järjestetään myös liittokokous, edustuskuoro Liiton Miesten harjoitusperiodi ja mieskuorokonsertti – karonkkaa ja mieskuorohenkeä unohtamatta. Lisätietoja Talvipäivien ohjelmasta, osallistumismaksusta ja ilmoittautumisesta on luvassa syyskuussa, tervetuloa mukaan!

Suunnittelemme myös mestarimerkkitenttitilaisuuden järjestämistä kaudelle 2020–2021. Mikäli mestarimerkin suorittaminen kiinnostaa, ota yhteyttä liiton toimistoon!

 

4) Suomen äänekkäin Oktoberfest Tampereella 10.10.2020

Jo perinteeksi muodostunutta Suomen äänekkäintä Oktoberfestia juhlitaan lauantaina 10.10.2020 Tampereella Mieskuoro Laulajien Laulumajalla. Tapahtuman pääyhteistyökumppanina toimii jälleen Nokian Panimo, jonka Keisari-olut on myös tapahtumamme virallinen Oktoberfest-olut.

Suomen äänekkäimmän Oktoberfestin osallistumismaksu on 35 euroa/hlö sisältäen teemaan sopivan illallisen ja rajoituksettoman pääsyn Nokian Panimon oluthanoille. Oktoberfesteille tulee ilmoittautua viimeistään 30.9.2020, sähköinen lomake löytyy liiton verkkosivuilta. Paikkoja on rajallisesti: pakkaa siis mukaan Juomalauluja II, puhtaat kalsarit sekä aimo annos mieskuorohenkeä ja tule mukaan viettämään syksyn äänekkäintä kuorotapahtumaa!
Lue lisää ja ilmoittaudu: www.mieskuoro.fi/oktoberfest2020

 

5) Helsinki Male Choir Weekend 9.–11.4.2021

Helsinki Male Choir Weekend siirtyy koronapandemian vuoksi järjestettäväksi 9.–11.4.2021. Avajaiskonsertissa perjantaina 9.4.2021 Temppeliaukion kirkossa esiintyy Polyteknikkojen Kuoro Saara Aittakummun johdolla, ja VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu kisataan lauantaina 10.4.2021 Musiikkitalossa. Tapahtuma huipentuu Musiikkitalossa lauantai-iltana 10.4.2021 järjestettävään gaalakonserttiin, jossa esiintyy kilpailukuoroja ja jaetaan kilpailun palkinnot. Lisäksi kuullaan edustuskuoro Liiton Miehiä Paavo Hyökin johdolla sekä upeat tuhatpäisen mieskuoron suurkuoronumerot. Mieskuorolaulua kuullaan myös muualla Helsingin keskustan alueella. Toivotamme kaikki mieskuorolaiset lämpimästi tervetulleiksi kaikkien aikojen mieskuorotapahtumaan!

Kilpailun ilmoittautuminen on nyt avattu uudelleen, ja tuomariston jäsenet säilyvät myös ennallaan. Kilpailuun ehtii siis vielä mukaan 31.12.2020 saakka. Tapahtumaan voi tulla myös ilman kilpailua: nauttimaan tunnelmasta, esiintymään vapaamuotoisilla keikoilla ja osallistumaan vaikuttaviin suurkuoronumeroihin. Osallistujapakettien, ruokailujen ja konserttilippujen sekä omien esiintymisten varausmahdollisuus tapahtuman osallistujille alkaa 1.6.2020 ja päättyy 31.1.2021, ja hinnat pysyvät myös samoina kuin ne olisivat olleet keväällä 2020.
Seuraa tiedotustamme: www.hmcw2021.fi ja www.facebook.com/madetojachoircompetition

Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa (pdf)