Helsinki, 30.6.2021

Soita somer, helkä hiekka, laula laine huoleton

Olisikohan tämä jälleen sellainen kesä, jonka jälkeen voisi aloittaa laulukauden kaikin sen perinteisin menoin ja tunnelmin? Käyrät ja ilmaantuvuudet näyttävät ainakin tällä hetkellä kehittyvän suotuisaan suuntaan, joten ehkä pieni fiilistely sallitaan.

Hieman esimakua ainakin itse sain, kun omalla kuorollamme pääsimme pitkän hiljaiselon jälkeen rajoitusten sallimissa puitteissa pitämään muutaman koko kuoron harjoituksen ennen kesätauon alkua. Eipä jäänyt ukkojen kommenteista epäselväksi, miten odotettua ja mukavaa oli laulaa pitkästä aikaa porukalla! Vähän ehkä hämmentävääkin havahtua tuossa tilanteessa uudelleen niihin itsestäänselvyyksiin, jotka pitävät tämän harrastuksen äärellä; yhdessä oleminen, yhdessä tekeminen ja ne ”fibat” jotka vain laulaminen saa aikaan.

1½ vuoden kurimus on jättänyt meihin jälkensä, kuin yli pyyhkäissyt ukkosmyrsky – erilaisia vaurioita korjataan vielä melkoinen tovi. Jäikö käteen mitään sellaista hyvää, jota ei olisi ilman pandemiaa syntynyt? Itse ainakin opin arvostamaan itsenäistä omakohtaista harjoittelemista aivan eri tavalla kuin aiemmin. Saattoi se toki johtua myös singcontinenssista (= laulunkarkailu), koska pakko oli ääntä päästää – vaikkakin virtuaalisti ja/tai yksikseen. Joka tapauksessa ymmärrän nyt, miten paljon parempi valmius ja lähtökohta kuoron harjoittelulle luodaan sillä, että jokainen laulaja oikeasti hallitsee oman stemmansa.

Raadollisemmin rajoitukset tekivät näkyväksi sen, miten valtavan laaja on se joukko musiikin ja kulttuurin eri ammattilaisia, jotka työksensä mahdollistavat meille tämän harrastuksen. Yhtä raadollinen on se tosiasia, että monissa kuoroissa eletään taloudellisesti ja toiminnan edellytysten kannalta ratkaisevan kriittisiä aikoja.

Jospa kuitenkin unohdetaan hetkeksi se loppuun saakka kulunut lauseen aloitus; ”Jos pandemiatilanne sen sallii…” ja tavoitellaan sitä, että kesän jälkeen kokoonnumme jälleen tuttuun harjoitustilaan ja alamme nautiskellen valmistautua loppuvuoden keikoille ja esiintymisiin. Pitkään olemme pidätelleet – annetaan laulun soida taas. Ääntä prkl!

Pekka Mattila
varapuheenjohtaja

1) Liiton Miesten kesäkonsertti UNI 
Tampereella 3.7.2021

Suomen Mieskuoroliiton kesäkurssit järjestetään tällä viikolla legendaarisella Oriveden Opistolla. Merkkilaulukurssi ja edustuskuoro Liiton Miehet täyttävät uuden kurssipaikan, ja myös yleisö pääsee nauttimaan tiiviin harjoittelun tuloksista. Lämpimästi tervetuloa kurssiviikon konsertteihin:

Suomen Mieskuoroliiton edustuskuoro Liiton Miehet, johtaa Paavo Hyökki

U N I

Lauantaina 3.7.2021 klo 19 Aleksanterin kirkko, Pyynikin kirkkopuisto, Tampere

Damström – Forrest – Hindemith – Komulainen – Kuula – Madetoja – Mäntysaari – Poulenc – Rautavaara – Tommola

Vapaa pääsy, ohjelma 15/10 euroa

MK200 Helsingin juhlakonsertti 14.5.2019 Helsingin Musiikkitalossa
Liiton Miehet, joht. Paavo Hyökki Kuva: Essi Vakkila

Kesäkurssin päätöskonsertissa sunnuntaina 4.7.2021 klo 14 Oriveden Opistolla kuullaan molempien kurssien satoa. Päätöskonserttiin on vapaa pääsy.

Kesäkurssit järjestetään Musiikin edistämissäätiön ja OK Siviksen tuella.

2) Kesäkuun jäsentarjous: t-paidat, hupparit ja sukat uloskantohinnoin!

Lämpimiin alkukesän päiviin tarjoamme kaikki liiton t-paidat, hupparit ja sukat uloskantohinnoin! Tyhjennämme samalla liiton varastoa uusille mieskuorotuotteille. Osaa paidoista on jäljellä enää pieniä määriä hajakokoja, joten toimi nopeasti!

T-paita ”Mieskuorossa on munaa!” 10 euroa/kpl
– musta paita sinisellä painatuksella
– miesten koot S–3XL, naisten koot S–XXL
– norm. 15 euroa

T-paita ”Peruskallio” 7 euroa/kpl
– musta paita harmaalla painatuksella (Sibelius, Kuula, Madetoja ja Palmgren)
– miesten koot M ja XL
– norm. 10 euroa

T-paita ”Madetoja2015” 7 euroa/kpl
– musta paita oranssilla Madetoja-painatuksella
– miesten koot S ja XL
– norm. 10 euroa

Huppari ”Madetoja2015” 15 euroa/kpl
– oranssi huppari mustalla Madetoja-painatuksella
– miesten koot M-XXL
– norm. 22 euroa

Kukkosukat 7 euroa/pari
– mustat pukusukat hopeanharmaalla kudotulla kukkologolla
– koot 40-42, 43-45, 46-48
– norm. 10 euroa

Paidat ovat laadukkaita Fruit of the Loom -paitoja (t-paidat Valueweight, huppari Lightweight). Sukat on valmistettu Nurmeksessa Teseman sukkatehtaalla.

Tarjoushinnat ovat voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 4.7.2021 mennessä tehtyihin tilauksiin. Yli 20 kpl tilaukseen samaa tuotetta myönnämme vielä -10 % lisäalennuksen! Tilauksen voi tehdä Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse tai WhatsAppissa 050 375 2248, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisäämme toimituskulut 6,90 euroa. Tuotteet on myös erikseen sovittaessa mahdollista noutaa toimistoltamme Helsingin Kaapelitehtaalta tai Oriveden kesäkurssien yhteydessä. Teemme edelleen osittain etätyötä emmekä ole paikalla päivittäin.

3) Toimisto suljettu kesäloman vuoksi 10.7.-15.8.2021

Liiton toimisto on kokonaan suljettu toiminnanjohtajan kesäloman ajan 10.7.-15.8.2021. Lisäksi ennen lomaa toimisto siirtyy kesäkurssien järjestelyihin Orivedelle 30.6.-4.7. ja on suljettuna maanantaina 5.7.2021. Toimiston loman aikana liiton tuotteita tai huomionosoituksia ei toimiteta, joten tilaa ennen elokuun puoliväliä tarvitsemasi kirjat, paidat tai merkit kuluvan viikon aikana!

Toimiston loman aikana kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä liiton puheenjohtajaan Antti Ilmavirtaan, puheenjohtaja@mieskuoro.fi tai puh. 050 329 1165.

4) Syksyn laulukausi alkaa rytinällä

Kuorokentällä on eletty koronapandemian vuoksi keväästä 2020 saakka enemmän tai vähemmän hiljaiseloa, joten on paikallaan käynnistää syksyn laulukausi kunnon rytinällä. Liiton kampanja – “Laulukauden avaus” hieman räväkämmässä muodossa – käynnistyy 9.8.2021, jolloin julkaisemme liiton tuottaman videon. Toivomme, että myös kaikki jäsenkuoromme täyttävät Facebookin, Youtuben ja Instagramin teemaan sopivilla mieskuorovideoilla uuden alun kunniaksi, uusia harrastajia houkuttelemaan ja tuttuja laulajia innostamaan.

Videon tyyliä, sisältöä tai pituutta ei ole rajoitettu, kunhan video käsittelee tavalla tai toisella mieskuorolaulua. Videoita voi julkaista kampanja-aikana 9.-31.8.2021. Merkitse videosi tunnisteilla #mieskuoro ja #ääntäprkl, niin jaamme niitä edelleen liiton kanavissa! Eniten tykkäyksiä liiton sivuilla kampanja-aikana saanut video palkitaan lahjakortilla liiton tuotemyymälään.

5) Helsinki Male Choir Weekendin valmistelut jatkuvat – hyödynnä edut omalle kuorolle!

Helsinki Male Choir Weekend järjestetään aiemmin tiedotetun mukaisesti marraskuun lopulla 26.–28.11.2021. Kolmas kerta toivottavasti toden sanoo! VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu kisataan Musiikkitalon konserttisalissa ja Camerata-salissa lauantaina 27.11.2021. Kilpailuun voi vielä ilmoittautua 30.9.2021 saakka, lämpimästi tervetuloa mukaan kansainväliseen, kansalliseen tai katselmussarjaan! Osallistujapaketteja, lippuja ja ruokailuja voi varata 26.10.2021 saakka. Suurtapahtuman tuoma noste kannattaa hyödyntää myös oman kuoron toiminnassa!

Olemme koonneet tapahtuman yritysyhteistyökumppaneita kartoittamaan työryhmän, johon kuuluvat liittohallituksemme jäsenen Janne Korhosen lisäksi Kari Julén ja Ohto Nuottamo. Työryhmän jäsenet ovatkin kartoittaneet teidän jäsenkuorojen kontakteja, jotta myös te pääsette hyötymään valtakunnallisen ja kansainvälisen tason tapahtumasta. Jäsenkuoro saa hankkimansa yhteistyösopimuksen arvosta puolet – lue lisää yritysyhteistyökokonaisuudesta täältäwww.mieskuoro.fi/hmcw2021_yritysyhteistyo/

Olemme myös neuvotelleet yhteistyöhotelleiltamme edullisimmat mahdolliset hinnat majoitukseen kyseiselle viikonlopulle samaan aikaan osuvasta pikkujoulusesongista huolimatta. Päivitämme hotellitarjoukset verkkosivuillemme lähipäivien aikana. Päivitämme myös muita tietoja tapahtumasta verkkosivuille valmisteluiden edetessä: www.hmcw2021.fi

6) Tapahtumia kaudella 2021–2022

Perusmerkkikoulutus Keravalla 9.–10.10.2021

Järjestämme ensi syksynä perusmerkkikoulutuksen Keravalla 9.–10.10.2021 liittomme musiikkilautakunnan jäsenen Ilkka Aunun johdolla. Kurssin hinta on 15 euroa/hlö, ja kurssin päätteeksi on mahdollisuus merkkisuorituksiin. Mukana on myös liiton tuotemyyntipiste. Ilmoittautuminen viimeistään 26.9.2021: https://forms.gle/4LRiozPr67SbcpZa6 Kurssin osallistujat voivat hankkia liiton merkkilaulukirjoja ilmoittautumisen yhteydessä 19 euron tarjoushintaan (norm. 24-28 euroa/kpl).

Suunnittelemme vastaavaa kurssia myös Mikkeliin! Seuraa tiedotustamme kurssijärjestelyistä: www.mieskuoro.fi/perusmerkkikoulutus2021/

Suomen äänekkäin Oktoberfest Tampereella 16.10.2021

Suomen äänekkäintä Oktoberfestia vietetään jälleen syksyllä 2021. Tapahtumapaikkana on tuttu Mieskuoro Laulajien Laulumaja Tampereella ja ajankohta lauantai 16.10.2021. Lisätietoja on luvassa viimeistään alkusyksyllä 2021: www.mieskuoro.fi/oktoberfest2021/

Talvipäivät Seinäjoella 11.–13.3.2022

Suomen Mieskuoroliiton seuraavat Talvipäivät järjestetään Seinäjoella 11.–13.3.2022 isäntäkuorona Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat Jussit. Lisätietoja tapahtumasta on luvassa syksyllä 2021, pysy kuulolla! Järjestelyjen etenemistä voi seurata verkkosivuiltamme: www.mieskuoro.fi/talvipaivat2022/

Sulasol 100 Laulu- ja soittojuhlat Jyväskylässä 9.–12.6.2022

Kattojärjestömme suurtapahtuman järjestelyt etenevät ensi vuoden kesälle! Tapahtuman ilmoittautuminen on jo käynnissä, lue lisää: www.laulujuhlat.fi

 

Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa (pdf)