Helsinki, 6.11.2018

Tervehdys mieskuoroväelle!

Tällä kertaa nostan tämän jäsenkirjeemme avauksessa esille meitä kaikkia koskettavan asian, kattojärjestömme Sulasolin, Suomen Laulajain ja Soittajain Liitto ry.:n tulevaisuuteen vaikuttamisen ja sen toiminnan kehittämisen. Kuten varmasti tiedätte, Sulasolin joka toinen vuosi järjestettävä liittokokous on jälleen tulossa 24.–25.11. Porissa.

Sulasol on Suomessa se taho, joka vie isossa skaalassa harrastajalaulajien ja -soittajien asiaa eteenpäin. Sulasol on vanha ja perinteinen järjestö, jonka jäsenistö koostuu pääsääntöisesti laulavista kuorolaisista, erityisesti aikuisikäisistä kuorolaisista. Sulasolin ”sisällä” toimivat piirit ja erikoisliitot, Suomen Mieskuoroliitto on yksi näistä erikoisliitoista.

Vaikka mieskuoroväelle usein näkyvin osa kuorojärjestötoimintaa on nimenomaisesti oman liittoomme Suomen Mieskuoroliiton toiminta, on Sulasolilla kuitenkin merkittävä vaikutus ja erityisesti potentiaali vaikuttamiseen valtakunnallisesti. Sulasolin perustehtävä on edistää jäsenistönsä mahdollisuuksia musiikin harrastamiseen. Samalla Sulasol kokoavana voimana ajaa koko harrastemusiikkikentän asiaa vaikuttamalla valtion taidehallintoon, viranomaisiin ja musiikkikasvatuskenttään. (Lähde: www.sulasol.fi)

Tuota tehtävää Sulasolissa toteuttavat järjestön työntekijät, ja heidän toimintaa taas ohjaa liittokokouksen valitsema liittohallitus. Nyt muutaman viikon päästä Porissa onkin jälleen tiedossa se hetki, kun kuoroaktiiveja (kuorotaustaan katsomatta!) valitaan liittohallitukseen ja sitä myöten kehittämään yhteistä harrastuspohjaamme eteenpäin. Toivon, että tuossa kokouksessa olisi mahdollisimman monta mieskuorotaustaista aktiivia, jotka haluavat lähteä ehdolle Sulasolin liittohallitukseen ja sitä myöten vaikuttamaan kattojärjestömme tulevaisuuteen ja kehittämään sitä eteenpäin.

Yksi iso asia Sulasolin kehityksessä on viime vuosina ollut järjestörakenneuudistuksen edistäminen. Liittokokous 2016 antoi tämän tehtäväksi uudelle hallitukselle. Olemme saaneet kaikki kokousedustajat liittokokousmateriaalien mukana hallituksen selvityksen tästä, ja haluan nyt herätellä keskustelua mieskuoroväen piirissä tästä hallituksen selvityksestä, joka toimii samalla hallituksen esityksenä liittokokoukselle. Sulasolin liittohallitus on luvannut esitellä asiaa tarkemmin liittokokouksessa, ja siellä varmasti valottuu moni nyt esityksessä pimentoon jäävä asia. Päätöksentekoa varten tarvitsemme vielä paljon lisätietoa esityksestä.

Toivottavasti kaikki Sulasolin liittokokousedustajat jäsenkuoroistamme tutustuvat huolella tähän esitykseen ennen liittokokousta, ja pohtivat osaltaan myös sen vaikutuksia omaan kuoroon sekä meidän liittoomme. Kuulen mielelläni teidän ajatuksianne tästä, luonteva kanava keskustelulle on Suomen mieskuoroaktiivit -Facebook-kanava (https://www.facebook.com/groups/mieskuoroaktiivit/).

Tsemppiä loppuvuoteen toivottaen,

Tomi-Pekka Niukkanen
puheenjohtaja
Suomen Mieskuoroliitto ry

1) Laulajamerkkikoulutukset 26.–27.1.2019 Kouvolassa ja 23.–24.3.2019 Seinäjoella

Järjestämme ensi keväänä kaksi liiton merkkilaulujen koulutusviikonloppua: ensimmäisen Kouvolassa 26.–27.1.2019 ja toisen Seinäjoella 23.–24.3.2019. Pääkouluttajina toimivat liiton musiikkilautakunnan jäsenet: Kouvolassa Mieskuoro Eugan ja Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajien taiteellinen johtaja Visa Yrjölä ja Seinäjoella Kokkolan Lauluveikkojen taiteellinen johtaja Mari Sillanpää.

Koulutuksissa keskitytään ennen kaikkea liiton perusmerkkikokonaisuuteen ja kurssien päätteeksi on myös mahdollisuus merkkisuorituksiin. Koulutukset ovat avoimia kaikille, mutta laulajamerkkejä voivat suorittaa ainoastaan liiton jäsenkuorojen laulajat.

Koulutuksen hinta on 25 euroa/hlö sisältäen koulutuksen ja mahdollisuuden osallistua merkkitenttiin. Osallistujat vastaavat itse ruokailu- ja mahdollisista matka- ja majoituskustannuksista. Ilmoittautuminen on alkanut ja päättyy Kouvolan osalta 13.1.2019 ja Seinäjoen osalta 10.3.2019 sähköisellä lomakkeella: https://goo.gl/forms/EszH2AMSfIzryKID3 Koulutusten paikka ja tarkka aikataulu ilmoitetaan myöhemmin.

2) Talvipäivien mieskuoroseminaari ja liittokokous 9.3.2019 Tuusulassa

Suomen Mieskuoroliiton seuraavat Talvipäivät järjestetään Tuusulassa 8.–10.3.2019, pääpäivänä lauantai 9.3.2019. Tapahtumapaikkana on kokoushotelli Gustavelund Tuusulanjärven rannalla, ja viikonlopun teemana on ”Laulava mies – hyvinvoiva mies”. Tapahtuman isäntäkuoroina toimivat tänä syksynä pyöreitä vuosia juhlivat Keski-Uudenmaan jäsenkuoromme Järvenpään Mieslaulajat, Keravan Mieslaulajat ja Tuusulan Mieslaulajat.

Tapahtuma sisältää lauantaipäivän 9.3.2019 aikana hallintoväen seminaarin, liittokokouksen, mieskuorokonsertin sekä tietysti karonkan. Seminaarin sisällöstä kerromme tarkemmin lisää loppuvuoden aikana. Tapahtumaan kuuluu myös jo perjantaina alkava Liiton Miesten harjoitusperiodi, ja Liiton Miehiä onkin mahdollisuus kuulla Talvipäivien mieskuorokonsertissa. Kaikki tapahtuman osallistujat yhdistävät myös voimansa konsertin suurkuoronumeroissa.

Tapahtuman osallistumismaksu on 99 euroa/henkilö sisältäen lauantaina 9.3.2019 mieskuoroseminaarin ja liittokokouksen, mieskuorokonsertin sekä lounas- ja illallisruokailut. Tapahtuman ilmoittautuminen on alkanut ja päättyy 31.1.2019. Ilmoittautumiset voi tehdä joko kuoro- tai henkilökohtaisesti sähköisellä lomakkeella: https://goo.gl/forms/I3jsbC02g4y4IJ9G2 Liittokokouskutsut lähetetään liiton jäsenkuoroille tammikuussa perinteisen postin välityksellä.

Talvipäivien sisällön keskittyessä yhteen lauantaipäivään osallistuminen on mahdollista päiväseltäänkin. Gustavelundissa voi myös yöpyä perjantaista sunnuntaihin saakka. Majoituksen hinta on 1hh 88 euroa/yö ja 2hh 113 euroa/yö, majoitusvaraukset tulee tehdä 15.2.2019 mennessä suoraan Gustavelundiin tunnuksella ”Talvipäivät”: reception@gustavelund.fi tai puh. 09 273 751.

3) Tule mukaan juhlimaan 200-vuotiasta suomalaista mieskuorolaulua vuonna 2019!

Suomalainen mieskuorolaulu täyttää 200 vuotta vuonna 2019. Suomen Mieskuoroliitto ja suomenruotsalainen veljesliittomme Finlands svenska manssångarförbund innostavat Suomen kaikkia mieskuoroja järjestämään paikallisia tai alueellisia, myös kieli- ja liittorajoja ylittäviä yhteiskonsertteja ja suurkuorotempauksia juhlavuoden tiimoilta. Toiveena on, että juhlavuosi huomioidaan vuoden 2019 konserttisuunnittelussa ja että mieskuorolaulun tulevaisuus näkyy ja kuuluu rohkeina ja innovatiivisina konsertteina juhlavuoden aikana. Juhlavuoden materiaali on kaikkien mieskuorojen käytössä juhlavuoden aikana.

MK200-juhlalogon ja siihen liittyvät muut graafiset elementit voi ladata kuoron käyttöön MK200.fi-sivustolta. Kuorot saavat myös käyttöönsä tiivistelmän suomalaisen mieskuorolaulun 200-vuotisesta historiasta. Tarkoituksena on, että kaikki Suomen mieskuorot voisivat liittää tiivistelmän omiin painettuihin konserttiohjelmiinsa vuoden 2019 aikana. Sekä laajempi että tiiviimpi versio löytyvät syksyn aikana MK200-sivustolta.

Jokaisen juhlavuodessa mukana olevan kuoron tulee rekisteröityä MK200.fi-sivuston käyttäjäksi ja samalla perustaa kaksi admin-käyttäjää, jotka voivat luoda konsertti-ilmoituksia sivuston konserttikalenteriin. Kun kuoron admin-käyttäjä on perustanut konsertin kalenteriin, siirtyy se automaattisesti vielä sivuston ylläpitoryhmän tarkastavaksi ennen julkaisemista. Toivomme, että jokainen suomalainen mieskuoro rekisteröityy sivuston käyttäjäksi ja täyttää vuoden 2019 konserttitietojaan kalenteriin.

4) POP-julkaisusarja jatkuu teemalla ”Päivin ja öin”

Marraskuussa julkaistaan kolmas osa kevyempää mieskuoro-ohjelmistoa sisältävään POP-julkaisusarjaan. Neljä laulua sisältävän minikokoelman otsikkona on Päivin ja öin: ”Temaattisesti jokainen kappale kuvaa omalla tavallaan suomalaisen miehen sielunelämää, ja tarkemmin ottaen sitä, minkälaisia tuntemuksia ja ajatuksia miehen päässä liikkuu eri vuorokaudenaikoina ja yleisesti ottaen eri elämänvaiheissa”, luonnehtii kokoelman sisällön suunnitellut liiton musiikkilautakunnan jäsen Visa Yrjölä. Sovitukset näistä tutuista lauluista ovat helposti lähestyttäviä ja sopivat niin kvarteteille kuin kokonaisille kuoroillekin.

Kokoelman sisältö:
säv. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä (Eppu Normaali), sov. Saima Hyökki: Joka päivä ja joka ikinen yö
säv. Matti Mikkola, san. Otto Grundström (Tehosekoitin), sov. Teppo Nurminen: Hetken tie on kevyt
säv. Markku Johansson & Pepe Willberg, san. Vexi Salmi, sov. Tom Bäckström: Aamu
säv. & san. Gösta Sundqvist (Leevi and the Leavings), sov. Jori Männistö: Elämä ikkunan takana

Uuden kokoelman myyntihinta on 12 euroa/kpl, nopean tilaajan etuna uutuus sekä aiemmat POP-julkaisut (POP1 Kauniit ja rohkeat ja POP2 Nousu ja tuho) marraskuun ajan vain 10 euroa/kpl! Yli 20 kpl tilauksiin samaa kokoelmaa lisäksi 10 % lisäalennus. Tuotteiden tilaukset Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse 010 8200 236, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Uuden julkaisun toimitukset alkavat marraskuun puolivälissä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus.

5) Marraskuun jäsentarjous: teemakokoelmat -20 % alennuksella!

Marraskuun jäsentarjouksena tarjoamme taatusti toimivaa nuottimateriaalia niin kuorojen kuin lauluyhtyeiden käyttöön: kaikki teemakokoelmamme -20 % alennuksella! Tarjous koskee seuraavia Suomen Mieskuoroliiton julkaisemia nuottikokoelmia, tilaa tästä nyt lailliset nuotit koko kuorolle joulukonserttiin, karonkoihin, kvartettikeikoille tai hengellisiin tilaisuuksiin!

Juomalauluja II 19,20 euroa (norm. jäsenhinta 24 euroa)
Joululauluja II 19,20 euroa (norm. jäsenhinta 24 euroa)
Hartaita lauluja II 19,20 euroa (norm. jäsenhinta 24 euroa)
Muuta! ohjelmistoa miesäänille 19,20 euroa (norm. jäsenhinta 24 euroa)
Mies, kuoroon! 9,60 euroa (norm. jäsenhinta 12 euroa)
Sotaveteraanien perinnelaulut 9,60 euroa (norm. jäsenhinta 12 euroa)

Lisätietoja julkaisuista: https://mieskuoro.fi/project/nuottikokoelmat/

Alennushinnat ovat voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 2.12.2018 mennessä tehtyihin tilauksiin. Yli 20 kpl tilaukseen samaa kokoelmaa lisäksi -10 % lisäalennus! Tuotteiden tilaukset liiton toimistoon puhelimitse 010 8200 236, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus.

6) Viimeiset kappaleet Esa Riipan Crescendo-grafiikkatyöstä myynnissä

Suomen Mieskuoroliitolle vuonna 2010 tilattu Esa Riipan grafiikkatyö Crescendo on tullut tutuksi lahjaesineenä jäsenkuorojemme juhlissa. Tuolloin toteutettua sarjaa on jäljellä enää muutama vedos, ja nämä taulut myydään nyt pois varastostamme. Hanki upea taideteos arvostetulta taiteilijalta itselle tai lahjaksi hänelle, jolla on jo kaikkea, ja tue samalla liiton toimintaa!

Crescendo-taulun hinta kehystettynä on 400 euroa. Kehys on Esa Riipan valitsema hopeanvärinen puukehys. Taulu kehystetään Vihinpuussa Kokkolassa, mutta sen voi tilata kehystämöstä noudon lisäksi myös postitettuna, jolloin toimituskulut ovat 27 euroa. Kysy lisää liiton toimistosta!

Crescendo-grafiikkatyö jää vedosten loputtuakin elämään uudessa onnittelu- ja surunvalitteluadressissamme. Hillityn tyylikäs vaakasuuntainen adressi on toteutettu Painotalo Vartevassa Vaasassa. Yhden adressin hinta on 15 euroa, ja kun ostat kerralla useampia, saat joka viidennen adressin veloituksetta (esim. 5 kpl yht. 60 euroa, 10 kpl yht. 120 euroa). Tilaa siis nyt adressit kuoron varastoon tulevia onnittelu- ja surunvalittelutarpeita varten!

7) Vuosiruusukkeiden hintoja tarkistetaan 1.12.2018 alkaen

Suomen Mieskuoroliiton vuosiruusukkeiden hintoja tarkistetaan 1.12.2018 alkaen hankintakustannusten nousun vuoksi. Viimeistään 30.11.2018 saapuneet ruusukeanomukset laskutetaan vanhojen hintojen mukaisesti.

Uudet ruusukehinnat:
5 v 15,00
10 v 17,00
15 v 19,00
20 v 20,00
25 v 22,00
30 v 25,00
35 v 28,00
40 v 32,00
45 v 35,00
50 v 38,00
55 v 40,00
60 v 42,00
65 v 45,00
70 v 48,00

Vuosiruusukkeet toteuttaa meille jatkossa Ompelimo Te-Ri, joka tarjoaa jäsenistöllemme myös käsityönä toteutettuja uniikkeja asusteita, kuten solmioita ja rusetteja. Kysy lisää: puh. 0400 612 710.