Helsinki, 30.8.2021

Ääntä PRKL!

Päivät lyhenevät ja vaikka – kuuluisaa korvamatoa lainatakseni – vielä on kesää jäljellä, on aika kaivaa taas nuotit esiin! Laulukausi käynnistyy sikäli poikkeuksellisen haastavissa merkeissä, että usean kuoron toiminta on ollut jo pidemmän aikaa pysähdyksissä tai vähintään säästöliekillä, eikä kassoissakaan varmasti ole enää liikaa kolikoita. Apua ei ole tullut maan hallitukselta ja viranomaisilta, vaan erityisesti viimeaikaista keskustelua koronarajoituksista voi mielestäni kuvailla lähinnä farssiksi. Sentään nyt kulttuurialan hätä ja kiukku näkyy ja kuuluu mediassa.

Siksi tuleva syksy onkin nyt äärimmäisen tärkeä. Kannustan teitä kaikkia käynnistämään toimintaa mahdollisimman normaalisti ja laatimaan juuri teille sopivat turvallisuuskäytänteet harjoittelua varten muun muassa alueellinen koronatilanne huomioiden. Liitolta voi aina kysyä apua ja neuvoja, niin myös tässä asiassa!

Erityisellä ilolla olen seurannut liiton Ääntä PRKL! -kampanjaa ja lukuisia videoita, joita te jäsenkuorot olette tuottaneet. Nostan nyt yhtenä esimerkkinä Laulun Ystävien mainion vedon poijiista raitilla laulelemassa. Mahtavaa nähdä, että laulu raikuu taas!

Loppuun vielä muistutan, että marraskuussa Musiikkitalolla järjestettävien Helsinki Male Choir Weekendin ja VII Kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun järjestelyt jatkuvat. Ilmoittautuminen mukaan vuoden kovimpaan mieskuorotapahtumaan on auki.

Voimaa ja onnea tulevaan laulukauteen!

Antti Ilmavirta
puheenjohtaja

1) Kuorojen toiminta voi jatkua koronapandemiasta huolimatta

Kuorojen laulukausi käynnistyy tänäkin syksynä koronapandemian puristuksessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kuorokansio pitäisi jättää pölyttymään – turvallinen kuoroharrastus on mahdollista ja edelleen sallittua koko Suomessa. Otimme aiheeseen ja viranomaisrajoitusten tulkintaan kantaa 16.8.2021 julkaistussa tekstissämme: https://mieskuoro.fi/kuorojen-toiminta-voi-jatkua-koronapandemiasta-huolimatta/

Kannustamme siis kuorotoiminnan jatkamiseen tänäkin syksynä viisaasti ja harkitusti, jotta tämä meille rakas taidemuoto pysyy elinvoimaisena myös tulevaisuudessa. Voimassa olevat rajoitukset ovat joiltakin osin tulkinnanvaraisia, ja tulkinnat on nyt syytä tehdä kuorojen eduksi. Yleisluontoista neuvontaa harjoitusten mahdollisimman turvalliseen järjestämiseen annamme myös Suomen Mieskuoroliiton toimistosta.

Monen kuoron taloudellinen tilanne on ennennäkemättömän vaikea, ja tulevien konserttien ja erityisesti joulusesongin toteutuminen normaalisti on kuoroille elintärkeää. Jäsenkuorojemme toiminnan turvaaminen onkin liittomme syyskauden tärkeimpiä prioriteetteja.

2) Ääntä PRKL! -kampanja saa jatkoaikaa 12.9.2021 saakka

Mieskuorojen laulukausi käynnistyy jälleen, ja kutsumme kaikki Suomen Mieskuoroliiton jäsenkuorot avaamaan kautta rytinällä! Täytetään yhdessä Ääntä PRKL! -kampanjan myötä Facebook, Instagram ja YouTube mieskuorovideoilla uuden alun kunniaksi, uusia harrastajia houkuttelemaan ja tuttuja laulajia innostamaan.

Videoiden tyyliä, sisältöä tai pituutta ei ole rajoitettu, kunhan ne käsittelevät tavalla tai toisella mieskuorolaulua. Olemme jatkanneet kampanja-aikaa 12.9.2021 saakka, joten vielä ehtii mukaan! Merkitse videosi tunnisteilla #mieskuoro ja #ääntäprkl, niin jaamme niitä edelleen liiton kanavissa! Eniten tykkäyksiä liiton sivuilla kampanja-aikana saanut video palkitaan lahjakortilla liiton tuotemyymälään.

Suomen Mieskuoroliiton julkaisemaa kampanjavideota saa myös mieluusti jakaa kuoron omissa kanavissa! Löydät videomme
YouTubesta https://youtu.be/pcLEBxcALXA
Facebookista https://www.facebook.com/mieskuoroliitto/posts/4285921504817126
Instagramista https://www.instagram.com/tv/CSWYCZ2naqT/

3) Taiteellisten johtajien webinaari 3.9.2021

Suomen Mieskuoroliiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki kannustaa liiton jäsenkuoroja. Kuva: Markku Pihlaja.

Järjestämme Suomen Mieskuoroliiton jäsenkuorojen taiteellisille johtajille suunnatun webinaarin perjantaina 3.9.2021 klo 16-17.30. Webinaaria isännöi liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki, ja mukana keskustelussa on myös liiton toiminnanjohtaja Aino Herranen. Webinaarin tavoitteena on tarjota syyskauden alkuun tukea ja käytännön vinkkejä mahdollisimman normaaliin ja turvalliseen kuorotoimintaan korona-aikana. Webinaarissa on myös aikaa kysymyksille ja hyvien käytänteiden jakamiseen osallistujien kesken.

Webinaari järjestetään Teamsissa, ja siihen tulee ilmoittautua ennakkoon viimeistään edellisenä päivänä 2.9.2021 sähköisellä lomakkeella: https://forms.gle/Phgu2DLiMZf9YDZJA Osallistumislinkki tilaisuuteen lähetetään webinaaripäivän aamuna.

Muista myös liittomme sparrausohjelma ja räätälöidyt koulutuspaketit jäsenkuoroille! Toteutamme esimerkiksi strategiapäiviä ja laulajakoulutusta – lue lisää ja varaa ilmainen kartoitustapaaminen osoitteessa www.mieskuoro.fi/sparrausohjelma !

4) Vielä ehdit hyödyntää elokuun jäsentarjouksen: kaikki nuotit -25 %!

Syksyn kuoroharjoituksiin tarjoamme kaikki liiton nuottijulkaisut -25 % alennuksella: esimerkiksi Perus- ja Taitomerkkilaulut sekä Serenadeja, Juomalauluja II ja suurin osa muista teemakokoelmistamme vain 18 euroa kappaleelta (norm. 24 euroa). Nyt kannattaakin tilata täydennykset merkkilaulukirjavarastoon ja uutta ohjelmistoa vaikkapa kvartettikeikoille, joulukonsertteihin tai karonkkoihin! Koko nuottivalikoimamme ja normaalihinnat löydät täältä: https://mieskuoro.fi/tuotteet/julkaisut/ (tarjous ei koske cd-levyjä).

Tarjous on voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden jäsenille kaikkiin viimeistään huomenna 31.8.2021 mennessä tehtyihin nuottijulkaisujen tilauksiin. Yli 20 kappaleen tilaukseen samaa tuotetta lisäksi -10 % lisäalennus! Tuotteiden tilaukset voi tehdä Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse tai WhatsAppissa 050 375 2248, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisäämme toimituskulut 6,90 euroa. Tuotteita on mahdollista myös noutaa toimistoltamme Helsingin Kaapelitehtaalta. Toimistomme on pääsääntöisesti auki arkisin klo 9.30-15, mutta sovi kuitenkin noutoajasta etukäteen, sillä teemme edelleen osittain etätyötä.

5) Helsinki Male Choir Weekendin valmistelut jatkuvat – ilmoittaudu mukaan!

Helsinki Male Choir Weekend lähestyy! Tämä mieskuorosuurtapahtuma valtaa Helsingin 26.–28.11.2021. VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu kisataan Musiikkitalon konserttisalissa ja Camerata-salissa lauantaina 27.11.2021. Kilpailuun voi vielä ilmoittautua 30.9.2021 saakka, lämpimästi tervetuloa mukaan kansainväliseen, kansalliseen tai katselmussarjaan! Mukaan kannattaa ehdottomasti tulla myös kuunntelemaan muita ja viihtymään – osallistujapaketteja, lippuja ja ruokailuja voi varata 26.10.2021 saakka. Suurtapahtuman tuoma noste kannattaa hyödyntää koronakurjuuden jälkeen myös oman kuoron toiminnassa ja tiedotuksessa jo valmistautumismetreiltä saakka!

Tapahtuman verkkosivuilta www.hmcw2021.fi löytyy paljon lisätietoa osallistumisesta aina majoitustarjouksista ruokalistoihin ja kilpailun säännöistä nuottimateriaaliin. Lähetämme myös ensi viikolla uutta materiaalia festivaalin hyödyntämiseksi oman kuoron varainhankinnassa, pysy kuulolla!

6) Tapahtumia kaudella 2021–2022

Perusmerkkikoulutus Keravalla 9.–10.10.2021

Järjestämme perusmerkkikoulutuksen lokakuussa Keravalla liittomme musiikkilautakunnan jäsenen Ilkka Aunun johdolla. Koulutuspaikkana on Keravan seurakunnan Katupappila. Lauantain 9.10.2021 koulutuspäivä alkaa klo 11 ja päättyy klo 17. Sunnuntaina 10.10.2021 koulutus alkaa klo 11 ja päättyy klo 15.15, jonka jälkeen on vielä mahdollisuus merkkisuorituksiin. Mukana koulutuspäivissä on myös liiton tuotemyyntipiste.

Koulutuksen hinta on 15 euroa/hlö (ruokailut ym. omakustanteisesti). Kurssille tulee ilmoittautua viimeistään 26.9.2021 sähköisellä lomakkeella: https://forms.gle/4LRiozPr67SbcpZa6 . Huomioi myös alennushinta merkkilaulukirjoista osallistujille!

Suunnittelemme vastaavaa kurssia myös Mikkeliin, seuraa tiedotustamme: www.mieskuoro.fi/perusmerkkikoulutus2021/

Suomen äänekkäin Oktoberfest Tampereella 16.10.2021

Suomen äänekkäintä Oktoberfestia vietetään jälleen syksyllä 2021. Tapahtumapaikkana on tuttu Mieskuoro Laulajien Laulumaja Tampereella ja ajankohta lauantai 16.10.2021. Lisätietoja tapahtumasta on luvassa syyskuussa: www.mieskuoro.fi/oktoberfest2021/

Talvipäivät Seinäjoella 11.–13.3.2022

Suomen Mieskuoroliiton seuraavat Talvipäivät järjestetään Seinäjoella 11.–13.3.2022 isäntäkuorona Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat Jussit. Järjestelyjen etenemistä voi seurata verkkosivuiltamme: www.mieskuoro.fi/talvipaivat2022/

Sulasol 100 Laulu- ja soittojuhlat Jyväskylässä 9.–12.6.2022

Kattojärjestömme suurtapahtuman järjestelyt etenevät ensi vuoden kesälle! Tapahtuman ilmoittautuminen on jo käynnissä, lue lisää: www.laulujuhlat.fi

7) Jäsenkuorojen juhlavuositilaisuudet syksyllä 2021

Kartoitamme laulukauden alkajaisiksi jäsenkuorojemme syksyllä 2021 järjestettävien juhlavuositilaisuuksien, kuten juhlakonserttien suunnitelmia. Moni kuoro valmisteli juhlia jo viime vuodelle, mutta on joutunut siirtämään niitä pandemian vuoksi tuonnemmaksi.

Pyydämme ilmoittamaan syksylle 2021 suunnitelluista juhlatilaisuuksistanne meille viimeistään 15.9.2021, jotta voimme huomioida juhlanne myös liiton puolelta. Muistutamme myös vuosiruusukkeiden ja merkkien anomisesta hyvissä ajoin ennen juhlapäivää kuoron aktiiveille! Kuoron toiminnalle tärkeiden toimijoiden palkitseminen on erityisesti koronakurimuksessa ehdottoman suositeltavaa myös muuten kuin juhlapäivinä!

 

Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa (pdf)