Vihdoin laulua!

Pitkän hiljaisen kauden jälkeen päivät täyttyvät liiton toimistossa jälleen käytännön mieskuorotoiminnan mahdollistamisesta. Viime viikonloppuna pidimme Ilkka Aunun johdolla perusmerkkikurssin innokkaalle osallistujajoukolle Keravalla, ja tulevana viikonloppuna suuntaamme Oktoberfestin viettoon Tampereelle. Toiminnan vilkastumisen näkee myös muun muassa nuottijulkaisujemme menekkinä, kun paketteja lähtee matkaan melkein päivittäin.

Suursatsauksemme Helsinki Male Choir Weekend päästään myös vihdoin toteuttamaan marraskuun lopulla. Tapahtuma jouduttiin koronan takia siirtämään kahteen otteeseen, mikäli on luonnollisesti ollut melkoinen zen-harjoitus koko liittomme hallinnolle. Kaikkien aikojen seitsemänteen Kansainväliseen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailuun ilmoittautui määräaikaan syyskuun loppuun mennessä 22 kuoroa. Vaikka tämä onkin muutama vähemmän kuin ensimmäisellä yrityksellä keväällä 2020, tämä on hieno osoitus mieskuorolaulun elinvoimasta kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. Sekä kansainvälisessä sarjassa 11 kuoron voimin että kansallisessa sarjassa kahdeksan kuoron kesken käydään hieno kilpailu, ja lisäksi Musiikkitalon konserttisalin lavalle nousee kolme katselmussarjan osallistujaa. Mukana on jo tässä vaiheessa noin 800 laulajaa, ja mukaan päivän tunnelmaan ehtii ilmoittautua vielä 26.10. saakka. Suosittelen lämpimästi Helsinki Male Choir Weekendiin osallistumista kaikille mieskuorolaisille ja mieskuorolaulun ystäville!

Ensimmäisenä adventtiviikonloppuna järjestettävä Helsinki Male Choir Weekend avaa myös mieskuorojen joulukonserttikauden. Joulusesonki on tänä vuonna tärkeämpi kuin ehkä koskaan, jotta koronan tekemä lovi kuorojen talouteen saadaan korjattua. Tätä laulullista varainhankintaa pyrimme liitosta kaikin keinoin tukemaan. Kuorojen lisäksi yleisössäkin on varmasti patoutunutta konserttitarvetta, joten pitäkää kauden alun teeman mukaisesti edelleen ääntä itsestänne!

Mitä parhainta syksynjatkoa – täällä ollaan palveluksessanne!

Aino Herranen
toiminnanjohtaja

1) Mieskuorojen suurtapahtuma Helsinki Male Choir Weekend valtaa Musiikkitalon!

Helsinki Male Choir Weekend kutsuu kaikki mieskuorolaiset Musiikkitalolle ensimmäisenä adventtiviikonloppuna. Tapahtuma alkaa perjantaina 26.11. kaupungin vastaanotolla ja avajaiskonsertilla ja huipentuu lauantaina 27.11. VII Kansainväliseen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailuun, gaalakonserttiin ja karonkkaan. Pyrimme tarjoamaan myös esiintymismahdollisuuksia osallistuville kuoroille sunnuntaina 28.11. kiinnostuksen mukaan.

Tapahtumaan ehtii vielä ilmoittautua 26.10.2021 saakka. Osallistujapaketteja sekä konsertti- ja ruokailulippuja voi varata sähköisellä lomakkeella https://forms.gle/nTY3bFftfLSYJcgt6 niin koko kuorolle tai muulle isommalle joukolle kuin yksittäisille osallistujillekin. 26.10.2021 jälkeen ruokailuja ei voi enää varata, ja konserttiliput ovat ostettavissa vain Ticketmasterin kautta.

Viikonlopun osallistujapaketit:
– osallistujapaketti pe-la, 99 euroa/laulaja (sisältää avajaiskonsertin pe 26.11.2021, lounaan, gaalakonsertin ja karonkan la 27.11.2021, t-paidan ja mahdollisuuden kuoron omiin esiintymisiin)
– osallistujapaketti la, 89 euroa/laulaja (sisältää lounaan, gaalakonsertin ja karonkan la 27.11.2021, t-paidan ja mahdollisuuden kuoron omiin esiintymisiin)

Yksittäiset varaukset:
– Avajaiskonsertti, Polyteknikkojen Kuoro pe 26.11.2021, 25 euroa
– Gaalakonsertti la 27.11.2021, 35 euroa
– Lounas la 27.11.2021, 12 euroa
– Karonkka la 27.11.2021, 39 euroa
– T-paita, 15 euroa

Lauantaina 27.11.2021 kisataan VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu seuraavan aikataulun mukaan:

KANSAINVÄLINEN SARJA, Musiikkitalon konserttisali

9.30 Akateeminen Mieskuoro Psaldo (Helsinki), joht. Matti Apajalahti
9.45 Seim Ensemble (Helsinki), joht. Riku Miettunen
10.00 Hämeenlinnan Mieskuoro, joht. Anneli Julén
10.15 Valkia (Helsinki), joht. Saara Aittakumpu
12.00 Pohjan Laulu (Oulu), joht. Mihkel Koldits
12.15 Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat Jussit (Seinäjoki), joht. Juha Holma
12.30 Muntra Musikanter (Helsinki), joht. Riku Laurikka
12.45 Karjalan Laulu-Veikot (Lappeenranta), joht. Nadja Härkönen

14.30 Viipurin Lauluveikot (Helsinki), joht. Ilkka Aunu
14.45 Tallinn University Male Choir, joht. Indrek Vijard
15.00 Mieskuoro Alvar (Jyväskylä), joht. Niklas Taanila

KANSALLINEN SARJA, Musiikkitalon Camerata-sali

10.45 Rauman Mieslaulajat, joht. Markku Haavisto
11.00 Espoon Mieslaulajat – ESMILA, joht. Helge Kõrvits
11.15 Kokkolan Lauluveikot, joht. Mari Sillanpää
11.30 Runebergskören BSB (Porvoo), joht. Teppo Salakka

13.15 Joensuun Mieslaulajat, joht. Janne Piipponen
13.30 Keravan Mieslaulajat, joht. Teppo Salakka
13.45 Mieskuoro Sirkat (Jyväskylä), joht. Kimmo Tuuri
14.00 Lapuan Mieslaulajat, joht. Marika Ahonen

KATSELMUSSARJA, Musiikkitalon konserttisali

15.30 Porvoon Mieslaulajat, joht. Pekka Itkonen
15.40 Hyvinkään Työväen Mieskuoro, joht. Anu Sepp
15.50 Finlandia-laulajat (Keski-Uusimaa), joht. Teppo Salakka

Kaikki Helsinki Male Choir Weekendin osallistujat saavat osallistujapassin, jolla on vapaa pääsy seuraamaan VII Kansainvälistä Leevi Madetoja -mieskuorokilpailua konserttisalin parvelta niin kauan kuin tilaa riittää. Liput konserttisalin permantopaikoille ja Camerata-saliin voi ostaa Ticketmasterista myöhemmin lokakuussa 2021 hintaan 10 euroa/sali + toimituskulut.

Tapahtuman pääkonsertteja tähdittävät huipputason mieskuorot. Avajaiskonsertissa 26.11. klo 19 Helsingin yliopiston juhlasalissa kuullaan Polyteknikkojen Kuoroa Saara Aittakummun johdolla. Konsertin ohjelma sisältää tilausteokset Sebastian Fagerlundilta, Mikko Heiniöltä ja Tapani Länsiöltä sekä rakastetuimpia mieskuoroklassikoita ja harvemmin kuultuja helmiä kansallisromantiikan ajalta, säveltäjäniminä mm. Kuula, Madetoja, A. Merikanto ja Moberg.

Musiikkitalon konserttisalissa 27.11. klo 19 järjestettävän gaalakonsertin pääesiintyjänä kuullaan puolestaan Suomen Mieskuoroliiton edustuskuoro Liiton Miehiä Paavo Hyökin johdolla. Monipuolisessa ohjelmassa on muun muassa Lauri Mäntysaarelta tilatun uuden teoksen kantaesitys. Gaalakonsertissa kuullaan myös tuhatpäisen joukon yhteiset suurkuoronumerot: Griegin Sangerhilsen, Sarapikin Ta lendab mesipuu poole ja Sibeliuksen Finlandia-hymni.

Tapahtumaan osallistuvilla kuoroilla on mahdollisuus myös omiin esiintymisiin tapahtumapäivien aikana muun muassa Musiikkitalon aulaan rakennettavalla esiintymislavalla. Myös lauantain huipentava karonkka tuo virtaa ja intoa kuorojen toimintaan riippumatta siitä, onko kuoro ollut kilpailemassa vai ei. Nähdään siis marraskuun lopussa Helsingissä! Lue lisää: www.hmcw2021.fi

2) Lokakuun jäsentarjous: teemakokoelmat -20 % alennuksella!

Lokakuun jäsentarjouksena uutta ohjelmistoa tilanteeseen kuin tilanteeseen: teemakokoelmamme -20 % alennuksella! Tarjous koskee seuraavia julkaisuja:

Juomalauluja II – Oktoberfest-tunnelmiin, karonkkalaulustoksi tai vappukeikoille 19,20 euroa
Joululauluja II – monipuolisesti joulukonsertteihin ja pikkujoulukeikoille 19,20 euroa
Serenadeja – konserttikäyttöön, serenadimestarin merkin suorituksiin ja juhlatilaisuuksiin 19,20 euroa
Muuta! ohjelmistoa miesäänille – kevyempiin konsertteihin ja yhtyekeikoille 19,20 euroa
Hartaita lauluja II – kirkkokonsertteihin, jumalanpalveluksiin ja kirkollisiin tilaisuuksiin 19,20 euroa
(norm. jäsenhinta 24 euroa)

Mies, kuoroon! – tutustumispaketti mieskuorolauluun 9,60 euroa
Sotaveteraanien perinnelaulut – sota-aikaista vakavampaa ja keveämpää ohjelmistoa 9,60 euroa
(norm. jäsenhinta 12 euroa)

Tutustu julkaisuihin tarkemmin verkkosivuillamme https://mieskuoro.fi/project/nuottikokoelmat/ tai kysy lisää liiton toimistosta!

Tarjous on voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden jäsenille kaikkiin 31.10.2021 mennessä tehtyihin tilauksiin. Yli 20 kpl tilauksiin -10 % lisäalennus! Tilaukset voi tehdä liiton toimistoon puhelimitse tai WhatsAppissa 050 375 2248, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisäämme toimituskulut 6,90 euroa. Tuotteita on mahdollista myös noutaa toimistoltamme Helsingin Kaapelitehtaalta. Toimistomme on pääsääntöisesti auki arkisin klo 9.30–15, mutta sovi kuitenkin noutoajasta etukäteen, sillä teemme edelleen osittain etätyötä.

3) OK Siviksen koulutustukikiintiöiden haku käynnissä 19.10.2021 saakka

Opintokeskus Siviksen koulutustukikiintiöitä vuodelle 2022 voi hakea 19.10.2021 saakka. Haku tehdään Sivisverkossa kuoroyhdistyksen omilla tunnuksilla. Lisätietoja tuesta ja hakemisesta löytyy osoitteesta https://www.ok-sivis.fi/jasenpalvelut/tuki-jarjestojen-koulutuksille.html sekä Sulasolin verkkosivuilta https://sulasol.fi/jasenille/opintokeskus-sivis

Syksystä 2021 alkaen nyt haettavaa Siviksen koulutustukea (29 euroa/oppitunti tai enintään 55 % kuluista) voi käyttää harjoitusviikonloppujen ja muiden koulutusten lisäksi myös viikkoharjoituksiin, mikäli Sivis-tuen kriteerit täyttyvät. Lisäksi viikko-, stemma- tai vähintään viiden hengen pienryhmäharjoituksiin voi jatkossakin hyödyntää vertaisopintoryhmätukea (3 euroa/oppitunti), jonka kiintiötä ei tarvitse erikseen hakea.

4) Tulevaisuusrahaston syksyn hakukierros käynnissä 31.10.2021 saakka

Poikakuoro Pirkanpojat 
VI Kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun gaalakonsertissa Tampere-talossa huhtikuussa 2015. Kuva: Markku Pihlaja.

Suomen Mieskuoroliiton Tulevaisuusrahaston syksyn hakukierros on avoinna 31.10.2021 saakka. Tulevaisuusrahasto myöntää sääntöjensä mukaan “apurahoja poikakuorojen ja nuorten miesten kuorojen sekä -lauluyhtyeiden perustamiseksi ja toiminnan tukemiseksi sekä näitä tahoja koskeviin erityishankkeisiin”. Rahastosta tuetaan ensisijaisesti uusien kuorojen perustamista sekä muita hankkeita ja projekteja sekä erityisesti toimintaa, joka tähtää uusien laulajien saamiseen harrastuksen piiriin.

Tukea voi hakea yhdistys tai työryhmä, eivät kuitenkaan yksittäiset henkilöt. Hakijatahon ei tarvitse olla Suomen Mieskuoroliiton jäsen. Sama hakija voi saada vain yhden, enintään 1 000 euron apurahan vuodessa.

Tulevaisuusrahastosta on aiemmin myönnetty avustuksia muun muassa poikakuorotapahtuman järjestämiseen, uuden nuorten miesten lauluyhtyeen perustamiseen, laulajakoulutukseen ja poikakuorojen ulkomaanmatkoihin.

Hakulomake: https://forms.gle/L8ED3hGHNpdSZJ4q8
Lisätietoja: www.mieskuoro.fi/tulevaisuusrahasto

5) Tapahtumia vuonna 2022

Talvipäivät Seinäjoella 11.–13.3.2022
Suomen Mieskuoroliiton seuraavat Talvipäivät järjestetään Seinäjoella 11.–13.3.2022 isäntäkuorona Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat Jussit. Järjestelyjen etenemistä voi seurata verkkosivuiltamme: www.mieskuoro.fi/talvipaivat2022/

Sulasol 100 Laulu- ja soittojuhlat Jyväskylässä 9.–12.6.2022
Kattojärjestömme suurtapahtuman järjestelyt etenevät ensi vuoden kesälle! Tapahtuman ilmoittautuminen on jo käynnissä, lue lisää: www.laulujuhlat.fi

Kesäkurssit Orivedellä 29.6.–3.7.2022
Ensi kesän mieskuorokurssit järjestetään jälleen juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna Orivedellä. Mukana on niin Liiton Miesten harjoitusperiodi kuin merkkilaulujakin, lisätietoja on luvassa alkuvuodesta 2022!

Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa (pdf)