Helsinki 10.12.2019

Joulurauhaa

Arvoisat kuoroveljet, joulu on ihmiselle hiljentymisen ja rauhoittumisen aikaa. Työt ja kiire jäävät hetkeksi taakse, tänä vuonna vähän pidemmäksikin aikaa pyhäpäivien osuessa oikein mainiosti arkipäiville!

Mutta kuorolaisille ja kuoronjohtajille joulu tarkoittaa vielä viimeistä rutistusta, kun joulukonsertit palkitsevat syksyn ahkeran harjoittelun. Täällä Lappeenrannassa Karjalan Laulu-Veikoilla kausi jatkuu aina aatonaattoon asti, mutta toisaalta en itse edes osaisi lähteä pyhien viettoon ilman joulukonsertteja. Niistä on tullut se perinne, joka osoittaa joulunajan alkaneeksi. Uskon, että sama perinne on myös usealla teistä, sekä useilla yleisössä. Tehdään siis tästä vuoden viimeisestä rutistuksesta ikimuistoinen!

Jotta yleisöä löytäisi konsertteihin runsain joukoin muistutan ilmoittamaan joulukonserttinne Suomen Mieskuoroliiton joulukonserttilistaukseen, MK200-konserttikalenteriin ja Sulasolin konserttikalenteriin. Muistakaa myös, että MK200-juhlavuoden logoa ja ilmettä voi käyttää myös näihin konsertteihin! Samalla muistutan, että ilmoittautuminen Madetoja-kilpailuun ja Helsinki Male Choir Weekendin tapahtumiin on auki. Siinäpä mainio lupaus uudelle vuodelle!

Rentouttavia pyhäpäiviä ja riittävästi herkkuja laululihaksia voitelemaan. Kuten äitini sanoo, ”Ei sen niin väliä mitä syö joulun ja uudenvuoden, vaan uudenvuoden ja joulun välillä.” Näillä sanoilla haluan toivottaa hyvää joulua ja onnea uudelle vuodelle!

Antti Ilmavirta
puheenjohtaja

 

1) Helsinki Male Choir Weekend lähestyy – Madetoja-ilmoittautuminen päättyy 31.12.2019!

Suomen Mieskuoroliiton suursatsaus, Helsinki Male Choir Weekend järjestetään keskuspaikkana Musiikkitalo 16.–19.4.2020. Tapahtuman ytimessä on VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu, joka käydään 18.4.2020 kolmessa sarjassa: kansainvälisessä, kansallisessa ja katselmussarjassa. Kilpailuun tulee ilmoittautua tämän vuoden loppuun eli 31.12.2019 mennessä, joten vielä ehtii mukaan! Säännöt, pakollisten teosten nuotit ja tuomaristot löytyvät tapahtuman verkkosivuilta.

Helsinki Male Choir Weekend sisältää myös Nordic-Baltic Male Choir Festivalin, joka laajentaa tapahtuman mittavaksi kansainväliseksi kuorofestivaaliksi ja kaikkien aikojen näyttävimmäksi mieskuorotapahtumaksi. Tapahtumaan odotetaankin pitkälle toistatuhatta mieskuorolaista meiltä ja muualta.

Tapahtuman osallistujapaketteja voi varata erillisellä sähköisellä lomakkeella verkkosivujemme kautta 15.2.2020 saakka tai niin kauan kuin tilaa riittää, ja mukaan juhlahumuun toivotamme tervetulleiksi kaikki mieskuorot, vaikka ei kilpailuun osallistuisikaan.

Tapahtumaan otetaan varaslähtö jo torstaina 16.4.2020, jolloin tapahtuman osallistujille tarjotaan lippuja Radion sinfoniaorkesterin ja Polyteknikkojen Kuoron konserttiin Musiikkitalossa. Torstai-illalle suunnitellaan myös laulullista ravintolakierrosta. Virallisessa avajaiskonsertissa perjantaina 17.4.2020 Temppeliaukion kirkossa esiintyy 120-vuotista toimintaansa juhliva Polyteknikkojen Kuoro nykymusiikkiteemaisella Dreamland-juhlakonsertilla Saara Aittakummun johdolla.

Viikonlopun huipentuma on Musiikkitalossa 18.4.2020 järjestettävä gaalakonsertti, jossa kaikki tapahtuman osallistujat muodostavat yli tuhannen laulajan suurkuoron. Pohjoismais-balttilaisen teeman mukaisesti mukana on teoksia myös naapurimaista. Suurkuoronumeroina kuullaan Sibelius: Finlandia-hymni, Grieg: Sangerhilsen ja Sarapik: Ta lendab mesipuu poole, nuotit toimitetaan ilmoittautuneille sähköisessä muodossa. Gaalakonsertissa kuullaan myös tuomariston poimintoja kilpailusta ja edustuskuoro Liiton Miehiä Paavo Hyökin johdolla sekä jaetaan kilpailun palkinnot.

Tapahtuma päättyy sunnuntaina 19.4.2020 messuun Temppeliaukion kirkossa ja Suomen Mieskuoroliiton liittokokoukseen Ravintola Laulumiehissä.

Talvipäivien suurkuoro Musiikkitalossa huhtikuussa 2013. Kuva: Markku Pihlaja

Viikonlopun osallistujapaketteja varaamalla kuoro saa mahdollisuuden myös omiin esiintymisiin, joita kuullaan tapahtumapäivien aikana eri puolilla kaupunkia:
– ystävyyskonsertit to-su 16.-19.4.2020
– vapaamuotoiset esiintymiset kauppakeskuksissa, kirjastoissa jne. to-su 16.-19.4.2020
– vapaamuotoiset esiintymiset ravintoloissa ja baareissa to 16.4.2020
– koululaiskonsertit pe 17.4.2020
– vapaamuotoiset esiintymiset Musiikkitalon aulassa la 18.4.2020
– vapaamuotoiset esiintymiset karonkassa la 18.4.2020
– jumalanpalvelus su 19.4.2020

Viikonlopun osallistujapaketit:
osallistujapaketti pe-la, 99 euroa/laulaja (sisältää avajaiskonsertin pe 17.4.2020, lounaan, gaalakonsertin ja karonkan la 18.4.2020, t-paidan ja mahdollisuuden kuoron omiin esiintymisiin)
osallistujapaketti la, 89 euroa/laulaja (sisältää lounaan, gaalakonsertin ja karonkan la 18.4.2020, t-paidan ja mahdollisuuden kuoron omiin esiintymisiin)

Konsertit ja ruokailut ovat varattavissa myös yksittäin. Verkkosivuiltamme löytyy myös tietoja mm. majoituksia varten. Tapahtuman ohjelmaa päivitetään jatkuvasti valmistelujen edetessä, lue lisää tapahtuman verkkosivuilta: www.mieskuoro.fi/madetoja2020-fi/

 

2) Jäsentietojen päivitykset iFestiin Sulasolin jäsenmaksulaskutusta varten viimeistään tänään 10.12.2019

Vuodenvaihteen lähestyessä on taas aika käydä varmistamassa, että Sulasolin jäsenrekisterin iFestin tiedot ovat ajan tasalla. Vuoden 2020 jäsenmaksulaskutus tehdään heti vuodenvaihteen jälkeen ja laskut muodostetaan järjestelmässä sillä hetkellä olevien jäsenmäärien perusteella. Laskujen muuttaminen jälkikäteen ei ole mahdollista, joten huolehdittehan, että kuoronne jäsentiedot ovat ajan tasalla 10.12.2019 mennessä!

iFest-jäsenrekisteri on Sulasolin sisäisen viestinnän tukipilari. iFestissa olevien tietojen perusteella postitetaan Sulasol-lehdet, tehdään jäsenmaksulaskut ja lähetetään sähköiset jäsenviestit kuorojen toimihenkilöille. Myös erikoisliitot ja piirit käyttävät viestinnässään iFestin tietoja. Tämän johdosta on erittäin tärkeää, että yhdistykset huolehtivat kaikkien iFest-rekisterissä olevien tietojensa oikeellisuudesta. Kaikilla yhdistyksen jäsenillä tulee olla iFestissa voimassaoleva jäsen-sidos. Tämän lisäksi kaikilla toimihenkilöillä (iFestissa toimija) tulee olla erillinen sidos tehtävästä riippuen (esim. puheenjohtaja, sihteeri, taiteellinen johtaja). Huolehdittehan erityisesti siitä, että toimihenkilöiden sidokset ja sähköpostiosoitteet ovat oikein, jotta jäsentiedotteemme löytävät perille. iFest-rekisteriin liittyviä ohjeita löytyy Sulasolin verkkosivuilta: https://sulasol.fi/jasenille/jasenrekisteri/

 

3) Joulun aukioloajat liiton toimistossa

Liiton toimisto on suljettu joululoman vuoksi 19.–30.12.2019. Jouluksi perille toivottavat tuotetilaukset ehtii tehdä viimeistään 16.12.2019, toimistoltamme tuotteita voi noutaa ennen joulua vielä 18.12.2019 saakka.

Meidät tavoittaa toimistolta vielä mahdollisissa viime hetken kysymyksissä Madetoja-kilpailuun liittyen ilmoittautumisajan päättymispäivänä 31.12.2019 klo 9.30–15. Liiton toimisto on kuitenkin kiinni inventaarion vuoksi 2.–3.1.2020 sekä loppiaisena 6.1.2020, normaaliaikatauluihin palaamme jälleen tiistaina 7.1.2020.

 

4) Perinteinen jouluaaton hartaus Hietaniemen hautausmaalla 24.12.2019

Suomen Mieskuoroliitto on perinteiseen tapaan mukana järjestämässä jouluaaton hartautta 24.12.2019 klo 16 Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä yhdessä Helsingin Reserviupseeripiirin, Pääesikunnan sekä Sulasolin Helsingin ja Uudenmaan piirin kanssa.

Hartaustilaisuuden alustava aikataulu:
klo 15.30 Kokoontuminen Hietaniemen hautausmaan uuden kappelin lämpiöön
klo 15.50 Siirtyminen parijonossa Mannerheimin haudalle
klo 16 Laulu: Kaunehin maa (Madetoja)
Jouluevankeliumi
Laulu: Jouluyö, juhlayö (Gruber)
Lyhyt hartauspuhe
Laulu: Finlandia-hymni (Sibelius)
n. klo 16.20 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden laulut johtaa Viipurin Lauluveikkojen taiteellinen johtaja ja liiton musiikkilautakunnan jäsen Ilkka Aunu. Kaikki mieskuorot ja yksittäiset mieslaulajat, erityisesti pääkaupunkiseudulta mutta luonnollisesti muualtakin Suomesta, ovat lämpimästi tervetulleita mukaan hiljentymään joulun viettoon.

 

5) Joulukuun jäsentarjous: Suomen rakkain mieskuorolaulu -levy kympillä!

Joulukuussa moni kaipaa hiljentymistä kaikkein perinteisimpien laulujen äärelle, ja erityisesti juuri mieskuorojen itsenäisyyspäivä- ja joulukonsertit vetävät yleisöä vuodesta toiseen. Vuoden viimeiseksi jäsentarjoukseksi sopiikin mainiosti Suomen rakkain mieskuorolaulu -levy, jolle on koottu kaikki rakkaimmat mieskuorolaulut maamme eturivin mieskuorojen ja tuhatpäisen suurkuoron esittäminä. Levy on äänitetty Helsingin Musiikkitalossa keväällä 2013 esitetyssä samannimisessä konsertissa. Suomen rakkain mieskuorolaulu -levyn saat nyt tarjoushintaan 10 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 12 euroa, muille 15 euroa) ja teet samalla hyvää: jokaisesta myydystä levystä ohjataan 1 euro suoraan Tulevaisuusrahastoomme poika- ja nuorten miesten kuorojen tukemiseen. Osta siis vaikka useampi itselle ja pukinkonttiin! Lue lisää ja tutustu levyn sisällykseen: https://mieskuoro.fi/project/suomen-rakkain-mieskuorolaulu/

Levyn kantta koristaa Esko Kumpusen suunnittelema Mieskuorolaulun peruskallio – Sibelius, Kuula, Madetoja ja Palmgren. Samalla harmaalla kuvalla varustettua mustaa t-paitaa on vielä varastossamme jäljellä M- ja XL-kokoja, ja alensimme niiden hintaa nyt pysyvästi 10 euroon kappaleelta (aiemmin 15 euroa). T-paita on laadukas musta Fruit of the Loom Valueweight -malli. Hanki siis pikkurahalla oma peruskalliosi tai käytä vaikka koko kuoron kevyempänä esiintymisasuna!

Alennushinta on voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 1.1.2020 mennessä tehtyihin tilauksiin. Yli 10 kpl tilauksiin samaa tuotetta myönnämme lisäksi 10 % lisäalennuksen. Viimeistään 16.12.2019 tehdyt tilaukset ehtivät jouluksi perille, toimistoltamme tuotteita voi noutaa vielä 18.12.2019 saakka ennen kuin suljemme ovet joulunpyhiksi. Tuotteiden tilaukset Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse 010 8200 236, WhatsApp-viestillä 050 375 2248, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus.

 

MK200 Helsingin juhlakonsertti 14.5.2019 Helsingin Musiikkitalossa
Liiton Miehet, joht. Paavo Hyökki

6) Oletko sinä uusi Liiton Mies? Koelaulut tammikuussa Espoossa ja Jyväskylässä

Suomen Mieskuoroliiton edustuskuoro Liiton Miehissä laulaa tällä hetkellä 33 laulajaa eri puolilta Suomea aina Helsingistä Ouluun ja Porista Joensuuhun. Seuraavat koelaulut suunnitellaan järjestettäviksi jo tammikuussa Espoossa ja Jyväskylässä. Espoon koelaulut pidetään ke 29.1.2020 klo 17–19 ja Jyväskylän koelaulut pe 31.1.2020 (aika tarkentuu). Koelauluihin tulee ilmoittautua viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta sähköisellä lomakkeella Liiton Miesten verkkosivuilla www.liitonmiehet.fi.

Edustuskuoroa johtaa Suomen Mieskuoroliiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki. Liiton Miehet konsertoi seuraavan kerran Helsingin Musiikkitalossa Helsinki Male Choir Weekendin gaalakonsertissa 18.4.2020. Tätä ennen järjestetään harjoitusperiodi Tallinnassa 7.–8.3.2020 ja viimeistelyharjoitukset Helsingissä 17.4.2020. Joutsenon perinteinen kesäperiodi pidetään juhannuksen jälkeisellä viikolla 24.–28.6.2020, samana viikonloppuna 26.–28.6.2020 järjestettävän merkkilaulukurssin kanssa.

 

7) Joutsenon merkkilaulukurssi 26.–28.6.2020

Suomen Mieskuoroliiton kesäkurssit järjestetään jälleen ensi kesänä Joutsenon Opistolla juhannuksen jälkeisellä viikolla. Perinteisellä merkkilaulukurssilla 26.–28.6.2020 koulutetaan perus- ja taitomerkkilauluja niin yksittäisille laulajille kuin isommille ryhmille samasta kuorosta. Mestarimerkkilauluja koulutetaan lähtökohtaisesti vain valmiille kvarteteille. Kurssille voi tulla vasta harjoittelemaan merkkikokonaisuutta tai kertaamaan jo suoritettua merkkiä, kurssin päätteeksi on myös mahdollisuus merkkisuorituksiin. Kurssi alkaa perjantaina klo 11 ja päättyy sunnuntaina klo 15. Kouluttajat ja muita lisätietoja julkaistaan ensi vuoden alkupuolella.

Merkkilaulukurssin hinta on täysihoidolla 307 euroa ja ilman majoitusta ja aamiaisia 247 euroa. Ilmoittautuminen sähköisen lomakkeen kautta 31.5.2020 mennessä: https://forms.gle/dxSTwmiV7rM2LZRN7

Kesäkursseilla järjestetään myös edustuskuoro Liiton Miesten harjoitusperiodi 24.–28.6.2020, ja merkkilaulukurssin osallistujien on myös mahdollista suorittaa koelaulu Liiton Miesten riveihin. Tervetuloa oppimaan uutta ja viihtymään hyvässä mieskuoroseurassa idylliselle Joutsenon Opistolle!

 

Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa (pdf)