Helsinki, 22.10.2020

Toinen erä

Koronapandemian toinen aalto leimaa uutisia ja vaikuttaa kuorotoimintaan. Alueellisia eroja tilanteessa on, mutta yhtä kaikki liitto kehottaa suhtautumaan viranomaisten suosituksiin vakavasti. Kuorot ovatkin ilahduttavasti huomioineet turvatoimet harjoituksissaan ja esiintymisissään. Erityisesti kehotan silti pohtimaan laajempaa maskien käyttöä. Julkaisimme myös viime viikolla kannanoton kuorotoiminnan turvallisen jatkamisen puolesta. Tästä lisää tietoa seuraavassa kappaleessa.

Liiton hallitus linjasi edellisessä kokouksessaan kolmesta kärjestä, jotka ohjaavat toimintaamme tässä tilanteessa:

  1. Lamaannuksen torjunta: Liitto pyrkii tarjoamaan keinoja turvalliseen toimintaan esimerkiksi vinkeillä sähköisistä työkaluista tai merkkikirjoilla kvartettiprojekteihin. Piakkoin ilmestyvä ”Elämältä kaiken sain” -nuottikokoelma sisältää toivottuja sävellyksiä ja sovituksia, jotka ovat osittain kolmi- ja paikoitellen vain kaksiäänisiä. Tästä lisätietoa myöhemmin tässä kirjeessä.
  2. Edunvalvonta: Liitto pyrkii vaikuttamaan siihen, että kulttuurialaa yleisesti ja kuoroja erityisesti ymmärrettäisiin ja tuettaisiin myös rahallisesti tässä hankalassa tilanteessa. Olemme huolissamme kuorojen toimintaedellytyksistä ja kuoronjohtajien työpaikoista erityisesti, jos joulukonserttikausi peruuntuu tai kutistuu oleellisesti.
  3. Valmistautuminen tulevaan: Tilanne normalisoituu kyllä vielä ja uskomme, että ne kuorot, jotka ovat silloin valmiina hyvällä tekemisellä ja rekrytoinnilla voivat hyötyä vallitsevasta harrastustyhjiöstä. Toisaalta olisiko nyt hiljaisempaan aikaan hyvä hetki pysähtyä ja pohtia esimerkiksi kuoron strategiaa pidemmällä tähtäimellä?

Lopuksi haluan nostaa kaksi iloista esimerkkiä uudenlaisesta tekemisestä. Otaniemen kvartettikilpailut keräsivät kilpailijoita yli kuoromuotorajojen mittelemään paremmuudesta. Mieskuoroja edustavat Polyteknikkojen Kuoron kvartetit ajassa 20min ja 1h 37min. Linkki Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan Lukkaritoimikunnan järjestämään kilpailuun: https://youtu.be/QKpxaaHIy4g Voisiko konsepti videoidusta kvartettikisasta olla sovellettavissa esimerkiksi alueesi kuorojen koronaturvalliseen mittelöön?

Toinen esimerkki on ehtinyt saavuttaa laajalti näkyvyyttä ja se onkin mahtava käyntikortti siitä, mitä mieskuorolaulu voi olla! Ylioppilaskunnan Laulajien Pohjois-Karjala-video osoittaa, mitä voi tehdä, kun on valtavasti taitoa ja näkemystä: https://youtu.be/wnUVbCnP5Ik

Lämpöä ja valoa syksyynne,

Antti Ilmavirta
puheenjohtaja

1) Kannanotto kuorotoiminnan turvallisen jatkamisen puolesta 16.10.2020

Suomen Mieskuoroliitto julkaisi viime viikolla kannanoton kuorotoiminnan turvallisen jatkamisen puolesta. Kannanottomme lähtökohtana on kannustaa vastuulliseen, valtakunnallisten, alueellisten ja kuntatasolla annettujen suositusten mukaiseen ja kaikkeen ihmisten väliseen kanssakäymiseen liittyvät riskit mahdollisimman hyvin huomioivaan kuorotoimintaan. Katsomme, että kuorotoiminnan jatkaminen suositusten sallimissa rajoissa edistää laulajien hyvinvointia, vahvistaa kuorolaulun asemaa taide- ja kulttuurikentällä ja tukee sekä kuorojen että kuorojen parissa toimivien musiikin ammattilaisten taloudellisia toimintaedellytyksiä.

Kannanottomme löytyy kokonaisuudessaan liiton verkkosivuilta osoitteesta https://mieskuoro.fi/kannanotto-kuorotoiminnan-turvallisen-jatkamisen-puolesta-16-10-2020/ ja sen voi halutessaan myös jakaa suoraan Facebook-sivultamme www.facebook.com/mieskuoroliitto/posts/3462494487159836

2) Lokakuun tuotetarjoukset

Omalle kuorolle personoidut paidat tai hupparit liiton 75-vuotisjuhlalogolla

Uusi mahdollisuus tyylikkäiden mustien juhlavuosituotteittemme tilaukseen! Viime keväänä toteutetun liiton 75-vuotisjuhlalogolla varustetun tuotemalliston uusi tilauskierros on käynnissä 1.11.2020 saakka. Tuotteet on mahdollista personoida pientä lisäkustannusta vastaan oman kuoron painatuksella tai brodeerauksella ja halutessaan vaikka jokaisen laulajan omalla nimellä, stemmalla tai pestillä kuoron hallinnossa, kysy lisää eri vaihtoehdoista! Tukituotteita ei valmisteta liiton varastoon, eli niitä on mahdollista hankkia vain ennakkotilauksesta.

Tukituotteet:
– Musta t-paita, miesten ja naisten malli 19 euroa/kpl
– Musta huppari, miesten ja naisten malli 49 euroa/kpl
– Musta pikeepaita, miesten malli 25 euroa/kpl
– Kangasmerkki kuumaprässättävällä liimataustalla 8 euroa/kpl

Kerää siis tilaus oman kuorosi piirissä ja tee tilaus täällä: www.mieskuoro.fi/tukituotteet Vaihtoehtoja omalle kuorolle toteutettavaan personointiin voi tiedustella myös suoraan IDÉ:n Olli-Pekka Puputilta: olli-pekka.puputti@idegroup.fi tai puh. 040 847 7800! Tuotteet postitetaan tilaajille marraskuussa, tai ne voi erikseen sovittaessa noutaa liiton toimistolta. Postitoimituksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus.

Muista liiton toiminnan tukemiseksi myös kannattajajäsenyytemme: loppuvuosi 2020 puoleen hintaan eli vain 50 eurolla (norm. 100 euroa/vuosi) ja lisäksi 75-vuotisjuhlalogolla varustettu kangasmerkki kiitokseksi kaupan päälle!

Suomen Mieskuoroliiton kannattajajäseneksi voi liittyä joko henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö. Lue lisää ja täytä liittymislomake: https://forms.gle/3BoCJSnBm62wFgDA9

Liiton kannattajajäsenenä mahdollistat muun muassa tällaiset tapahtumat tulevaisuudessakin: kuvassa karonkkaväkeä VI Kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun karonkassa Tampereella huhtikuussa 2015. Kuva: Markku Pihlaja.

Lokakuun jäsentarjous: valikoidut teemakokoelmat vain
18 euroa/kpl!

Lokakuun jäsentarjouksena uutta laulettavaa nuottihyllyyn! Valikoidut teemakokoelmat vain 18 euroa/kpl eli -25 % alennuksella (norm. jäsenhinta 24 euroa, muille 29 euroa).

Tarjous koskee seuraavia nuottijulkaisujamme:
Juomalauluja II – Oktoberfest-tunnelmiin, karonkkalauluiksi ja illanistujaisiin
Joululauluja II – tulevaa joulusesonkia silmällä pitäen
Hartaita lauluja II – kirkollisiin tilaisuuksiin, messuavustuksiin ja hengellisiin konsertteihin
Muuta! ohjelmistoa miesäänille – viihteellisempää ohjelmistoa vaikkapa kvartettikäyttöön

Tarjoushinta on voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 1.11.2020 mennessä tehtyihin tilauksiin. Yli 20 kpl tilaukseen samaa tuotetta myönnämme vielä -10 % lisäalennuksen! Nuottikokoelmien tilaukset voi tehdä Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse tai WhatsAppissa 050 375 2248, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisäämme toimituskulut 6,90 euroa. Tuotteita voi myös ostaa toimistoltamme Helsingin Kannelmäestä. Sovi kuitenkin tällöin noutoajasta etukäteen, sillä teemme edelleen osittain etätyötä.

Uusi nuottijulkaisu ”Elämältä kaiken sain” ennakkotilattavissa

Tänä syksynä ilmestyy jälleen uutta nuottimateriaalia mieskuorojen käyttöön. Elämältä kaiken sain eli alaotsikoltaan Mutkattomasti mieskuorolle on helposti lähestyttävä kokonaisuus, joka sisältää nopeasti omaksuttavissa olevia lauluja. Kokoelman sisällön on suunnitellut liittomme musiikkilautakunnan jäsen Mari Sillanpää.

”Tällä uudella julkaisulla on haluttu huomioida mm. vasta mieskuorolaulun pariin löytäneitä kuorolaulajia ja kuoroja vaikkapa niissä tilanteissa, kun kappaleita täytyy oppia nopeammalla aikataululla. Kokoelma on monipuolinen kattaus eri käyttötarkoituksiin ja tilanteisiin sopivista lauluista, sovitettuna ja sävellettynä mieskuorolle. Seitsemästä kappaleesta osa on säestyksellisiä, osa säestyksettömiä”, kertoo Mari Sillanpää. Uusi nuottikokoelma sisältää myös kustakin laulusta lyhyen esittelytekstin, joka avaa valittujen laulujen pedagogisia ulottuvuuksia.

Julkaisu ilmestyy kuluvan syksyn aikana ja sen normaalihinta on 9,90 euroa/kpl. Nopean tilaajan etuna ennakkotilaukset 1.11. mennessä -10 % alennuksella (huom! ennakkotilausaikaa jatkettu julkaisun viivästymisen vuoksi!) ja yli 20 kpl tilauksiin vielä toinen samanmoinen -10 % alennus kaupan päälle! Tilaukset voi tehdä Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse tai WhatsAppissa 050 375 2248, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisäämme toimituskulut 6,90 euroa.

Kunhan viimeisetkin julkaisuluvat sovituksiin on saatu, julkaisun sisältö päivitetään tälle sivulle: https://mieskuoro.fi/project/elamaltakaikensain/

3) Tulevaisuusrahaston syksyn hakukierros käynnissä 31.10.2020 saakka

Suomen Mieskuoroliiton Tulevaisuusrahaston avustusten syksyn hakukierros on parhaillaan käynnissä 31.10.2020 saakka. Apurahoja haetaan sähköisellä lomakkeella osoitteessa https://forms.gle/yvjgz68ZboJPQ6Zv5

Tulevaisuusrahasto myöntää sääntöjensä mukaan “apurahoja poikakuorojen ja nuorten miesten kuorojen sekä -lauluyhtyeiden perustamiseksi ja toiminnan tukemiseksi sekä näitä tahoja koskeviin erityishankkeisiin”. Rahastolla tuetaan erityisesti toimintaa, joka tähtää uusien laulajien saamiseen harrastuksen piiriin: uusien kuorojen perustamista sekä muita hankkeita ja projekteja. Lisäksi suositaan useamman toimijan yhteistyössä toteuttamaa toimintaa.

Tukea voi hakea yhdistys tai työryhmä, eivät kuitenkaan yksittäiset henkilöt. Hakijatahon ei tarvitse olla Suomen Mieskuoroliiton jäsen. Avustusten suuruus on enintään 1 000 euroa/saaja, ja jaettava summa päätetään tapauskohtaisesti tarveharkinnan mukaan.

Tulevaisuusrahastosta on aiemmin myönnetty avustuksia muun muassa poikakuorotapahtuman järjestämiseen, uuden nuorten miesten lauluyhtyeen perustamiseen, laulajakoulutukseen ja poikakuorojen ulkomaanmatkoihin. Lisätietoja: www.mieskuoro.fi/tulevaisuusrahasto

Poikakuoro Pirkanpojat 
VI Kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun gaalakonsertissa Tampere-talossa huhtikuussa 2015. Kuva: Markku Pihlaja.

4) Sulasolin liittokokous etäkokouksena 21.11.2020

Sulasolin seuraava sääntömääräinen liittokokous pidetään 21.11.2020 klo 13–17. Koronavirustilanteen vuoksi Sulasolin liittohallitus päätti muuttaa suunnitellun kokouksen pidettäväksi etäkokouksena.

Säännöissä tarkoitettu kokouspaikka on Helsingissä Kaapelitehtaalla Kamariorkesteri Avantin harjoitustilassa, mutta kaikille kokousedustajille suositellaan koronapandemiaan liittyvistä turvallisuussyistä johtuen etäosallistumista. Viralliset kokouskutsut on lähetetty jäsenyhdistyksille sähköpostitse iFestin tietojen mukaisesti. Toivottavasti saamme runsain mitoin myös mieskuorojen edustajia päättämään kattojärjestömme yhteisistä asioista!

Järjestämme juuri ennen Sulasolin liittokokousta 19.11.2020 puheenjohtajan webinaarin, jonka teemana on Sulasolin liittokokousasioiden lisäksi yhteistyö paikallisella ja valtakunnallisella tasolla. Liiton puheenjohtajan Antti Ilmavirran isännöimässä webinaarissa on myös aikaa keskusteluun aiheen tiimoilta, vapaamuotoiseen hyvien käytänteiden jakoon ja kysymysten esittämiseen muille kuoroaktiiveille. Webinaari on tarkoitettu erityisesti kuorojen puheenjohtajille ja hallitusten jäsenille, mutta myös kuoronjohtajat ja yksittäiset laulajat ovat tervetulleita mukaan.

Webinaari järjestetään Teams-videoneuvotteluohjelman välityksellä. Ohjelmaa voi käyttää joko verkkoselaimella tai työpöytä- tai mobiilisovelluksella. Webinaariin tulee ilmoittautua viimeistään sitä edeltävänä päivänä sähköisellä lomakkeella: https://forms.gle/WfP56Y2MChv97oYu9 Linkki webinaariin toimitetaan ilmoittautuneille saman päivän aamuna.

5) Tapahtumia vuonna 2021

Perusmerkkilaulukoulutus vuonna 2021

Koulutusta Suomen Mieskuoroliiton perusmerkkikokonaisuudesta suunnitellaan Mikkeliin vuodelle 2021 kuluvan vuoden lokakuulle kaavaillun koulutuksen peruunnuttua. Uusi ajankohta ilmoitetaan ja ilmoittautuminen avataan uudelleen pikimmiten.

Talvipäivät Seinäjoella 12.–14.2.2021

Suomen Mieskuoroliiton seuraavat Talvipäivät järjestetään Seinäjoella 12.–14.2.2021. Talvipäiville on suunnitteilla monenlaista sisältöä: taitomerkkikoulutus liittomme musiikkilautakunnan varapuheenjohtaja Anneli Julénin johdolla, Liiton Miesten harjoitusperiodi konsertteineen Paavo Hyökin luotsaamana, seminaariohjelmaa liiton hallinnon isännöimänä sekä liittokokous. Pääosa ohjelmasta sijoittuu lauantaille 13.2.2021, joten mukaan ehtii hyvin vaikka päiväseltäänkin. Tapahtuman valmistelussa seurataan luonnollisesti tarkkaan koronaviruspandemian kehitystä, ja osallistujien turvallisuus on tapahtuman toteutuessa etusijalla.

Majoitus-, seminaari- ja ruokailupaikkana toimii aivan rautatieaseman vieressä sijaitseva Hotelli Alma ja lauantai-illan mieskuorokonsertti kuullaan Lakeuden Ristissä. Isäntäkuorona toimii Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat Jussit. Niin kaikki mieskuorolaiset kuin avecitkin ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Ilmoittautuminen Talvipäiville päättyy 24.1.2021. Talvipäivien osallistumismaksu on 29 euroa/hlö (sis. taitomerkkikoulutuksen tai seminaariohjelman, lauantai-illan mieskuorokonsertin ja liittokokouksen). Ruokailut voi varata erikseen hintaan 16-32/hlö/ruokailu. Lue lisää Talvipäivien ohjelmasta ja ilmoittaudu: www.mieskuoro.fi/talvipaivat2021

Helsinki Male Choir Weekend 9.–11.4.2021

Helsinki Male Choir Weekendin käytännön järjestelyt jatkuvat koronapandemian varjossa: uusi tapahtumaviikonloppu on 9.–11.4.2021 ja keskuspaikkana edelleen Helsingin Musiikkitalo. Tapahtuman ilmoittautuminen on sekä VII Kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun että Helsinki Male Choir Weekendin muun sisällön osalta auki, ja tavoitteena on päästä toteuttamaan vihdoin ensi keväänä kaikkien aikojen mieskuorotapahtuma. Tarkemmat sisältö-, hinta- ja deadlinetiedot löytyvät tapahtuman verkkosivuilta www.hmcw2021.fi.

Muista myös mahdollisuus oman kuoron varainhankintaan yhdessä liiton kanssa laajentamalla paikallinen yhteistyö HMCW:n myötä valtakunnalliselle tasolle! Jäsenkuoromme saavat puolet kunkin tapahtumalle hankitun yhteistyösopimuksen arvosta. Yhteistyöesitteen löydät täältä: https://mieskuoro.fi/wp-content/uploads/2020/10/HMCW2021_yritysyhteistyö.pdf

Jäsenkirjeen liite: EIKU ry:n esite karjalankielisten mieskuorolaulujen luomishankkeesta RUNOJAHDI – PAJON MAHDI

Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa (pdf)