Suomen Mieskuoroliiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki sparraa liiton jäsenkuoroja. Kuva: Markku Pihlaja.

Suomen Mieskuoroliiton sparrausohjelman tarkoituksena on tarjota kuoron tarpeisiin räätälöityä koulutusta ja mentorointia niin hallinnollisiin kuin taiteellisiin haasteisiin. Ohjelma tähtää erityisesti kuorokentän jälleenrakennukseen koronapandemian jälkeen ja pyrkii antamaan työkaluja kuoron resurssien parhaaseen mahdolliseen hyödyntämiseen. Ohjelman koordinoinnista vastaavat liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki ja toiminnanjohtaja Aino Herranen koko liiton hallinnon osaamista käytännön toteutuksessa hyödyntäen.

Sparraus on tarkoitettu niin kokonaisille kuoroille kuin yksittäisille taiteellisille johtajille tai hallintotoimijoille. Ohjelman ensimmäisessä, etänä järjestettävässä tapaamisessa kartoitetaan tilanne ja käydään läpi asiat, joissa sparrausta kaivataan. Ensimmäinen tapaaminen on maksuton eikä se sido kuoroa mihinkään. Tämän jälkeen kuorolle laaditaan tarjous räätälöidystä sparrauskokonaisuudesta. Varsinainen koulutus ja mentorointi toteutetaan pääsääntöisesti paikan päällä kuoron luona.

Yksinkertaisimmillaan sparrauskokonaisuus voi olla kuorolle toteutettava koulutuspäivä, sparrausta kilpailuesitykseen tai levytykseen, muutama mentorointitapaaminen kuoronjohtajan kanssa tai kuoron strategian päivitykseen keskittyvä ideointipäivä. Apua löytyy myös vaikkapa apurahojen hakemiseen, uusien hallituksen jäsenten kouluttamiseen, pienryhmätoiminnan käynnistämiseen tai kehittämiseen ja erilaisten musiikkityylien kanssa työskentelyyn. Kokonaisuus voi keskittyä pelkästään taiteellisiin asioihin, pelkästään hallinnollisiin asioihin tai molempiin. Valmiita vastauksia tai pikaratkaisuja sparrausohjelma ei tarjoa, mutta se auttaa näkemään kuoron toimintaa eri näkökulmista ja tarjoaa uutta virtaa ja ideoita päivittäiseen toimintaan.

Kiinnostuitko? Täytä ilmoittautuminen maksuttomaan kartoitustapaamiseen täällä: https://forms.gle/ckxJVudzBH4GqhNG9 Lisätietoja ohjelmasta saat liiton toimistosta.