Helsinki, 18.6.2019

Kesälaitumet kutsuvat

Vähiin käy ennen kuin loppuu. Työpäivät ennen kesälomaa nimittäin! Sen jälkeen mökkeilyä ja uuden harrastukseni, golfin opettelua. Laulaminen on vaikeaa, mutta niin tuntuu olevan myös pallon lyöminen viheriölle, eikä metsään tai järveen. Mutta kuten myös laulussa, harjoitus tekee mestarin. Laulamista pääsen vielä onneksi Joutsenossa Liiton Miesten leirillä harjoittelemaan. Tervetuloa kaikki kynnelle kykenevät kuuntelemaan lauantaina 29.6.!

Vaikka laituri siintääkin jo silmissä on liiton toimistolla suunnattu jo katseita syksyyn. Tulossa on serenadikoulutusta ja panostusta hyvien käytänteiden jakamiseen jäsenkuorolta toiselle. Kesällä on myös erinomainen aika ilmoittautua Madetoja-kilpailuun keväällä 2020. Mieskuorolaulun 200. juhlavuosi ottaa nyt kaivatun hengähdystauon, mutta elokuussa mennään taas!

Pidemmittä puheitta haluan toivottaa kaikille lauluveljille lämmintä ja rauhallista kesää. Nautitaan!

Antti Ilmavirta
puheenjohtaja

1) Mieskuorojen kesä

Jäsenkuoromme ovat pääosin jo kesälaitumilla, mutta kesään mahtuu monenlaista mieskuoroaktiviteettia. Jos omalla kuorollasi on luvassa kesäkonsertteja tai vapaamuotoisempia esiintymisiä, muista ilmoittaa ne Sulasolin ja MK200-projektin tapahtumakalentereihin. Suomalaisen mieskuorolaulun 200-vuotisjuhlaleimaa kannattaa myös käyttää kuoron tiedotuksessa vuoden loppuun asti! Lisätietoja: www.mk200.fi

Suomen Mieskuoroliiton edustuskuoro Liiton Miehet esiintyy taiteellisen johtajamme Paavo Hyökin johdolla Joutsenon kesäkurssien yhteydessä Nyt elän! -konsertissa lauantaina 29.6. klo 19 Joutsenon kirkossa (vapaa pääsy, ohjelma 10 euroa), ja mieskuorokurssien satoa kuullaan päätöskonsertissa sunnuntaina 30.6. klo 14 Joutsenon Opiston auditoriossa (vapaa pääsy). Kaikki Joutsenon suunnalla liikkujat: tervetuloa kuulolle!

Mikäli Liiton Miesten toiminta kiinnostaa, ensi viikolla Joutsenon kurssien yhteydessä on myös mahdollisuus pyrkiä koelaulussa Liiton Miesten riveihin. Seuraa myös edustuskuoromme Facebook-sivua www.facebook.com/LiitonMiehetSMKL/ kuullaksesi lisää tulevista koelauluista ja konserteista!

Liiton toimisto palvelee mieskuorokurssien ajan 26.–30.6. Joutsenon Opistolla, ja on kokonaan suljettu 3.–5.7. ja 11.7.–16.8. kesäloman vuoksi. Mikäli kuorollasi on kesällä tai heti alkusyksystä tarvetta huomionosoituksille, nuottijulkaisuille tai muille mieskuorotuotteille, tilaus tai anomus kannattaa jättää liiton toimistoon vielä tämän viikon aikana.

Liiton Miehet ja Paavo Hyökki Joutsenon Opistolla kesällä 2018. Kuva: Aino Herranen.

2) Kesäkuun jäsentarjous: t-paidat 10 euroa/kpl ja hupparit 20 euroa/kpl!

Kesäkuun jäsentarjouksena mieskuorotekstiilit tasahinnoin: hellekeleihin sopivat t-paidat vain 10 euroa/kpl (norm. 15 euroa/kpl) ja viileämpiin iltoihin Madetoja-hupparit 20 euroa/kpl (norm. 22 euroa/kpl)!

Liiton mustia t-paitoja on saatavilla kolmella eri silkkipainatuksella:
– sininen Mieskuorossa on munaa! (miesten koot S–XXXL, naisten koot S–XL)
– harmaa Mieskuorolaulun peruskallio (Sibelius, Kuula, Madetoja ja Palmgren; miesten koot M ja XL)
– oranssi Madetoja (miesten koot S–XL)
T-paidat ovat laadukkaita Fruit of the Loom Valueweight -paitoja.

Oranssissa vetoketjullisessa hupparissa, jota edustusjoukkueemme ansiokkaasti esittelee ylläolevassa kuvassa, on musta Madetoja-painatus edessä ja takana. Huppari on kevyt Fruit of the Loom Lightweight -tuote, koot M–XXL.

Osaa tuotteita ja kokoja on saatavilla vain pieniä määriä. Alennushinnat ovat voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 30.6.2019 mennessä tehtyihin tilauksiin. Yli 20 kpl tilaukseen myönnämme lisäksi -10 % lisäalennuksen! Tuotteiden tilaukset Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse 010 8200 236, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus.

3) Laulukauden avaus -verkkokampanja elo–syyskuussa

Mieskuorojen laulukausi käynnistyy kesätauon jälkeen alkusyksystä, ja kuorot etsivät samalla myös uusia laulajia riveihinsä. Liitto avustaa jäsenkuorojaan tiedotuksessa valtakunnallisella Laulukauden avaus -kampanjalla, joka keskittyy jälleen tulevana syksynä pääosin Facebookiin. Toivomme, että jäsenistömme on tänäkin vuonna aktiivisesti mukana luomassa ja ylläpitämässä suomalaisen mieskuorolaulun 200-vuotisjuhlien tuomaa positiivista pöhinää mieskuoroteeman ympärille!

Valtakunnallinen kuorotiedote -video https://youtu.be/ErJnfnvi8Qo on jälleen jäsenkuorojen käytettävissä elo-syyskuussa. Liiton Facebook-sivulle www.facebook.com/mieskuoroliitto/ voi myös lähettää tietoja oman kuoron koelauluista, potentiaalisille uusille laulajille suunnatuista kuorokouluista tai muuta kuoron jäsenhankintaan toteutettua materiaalia vaikkapa videoiden ja kuvien muodossa. Suomen mieskuoroaktiivit -Facebook-ryhmässä voi kysellä ideoita ja jakaa hyviä käytänteitä laulajarekrytointiin liittyen. Tule mukaan rummuttamaan laulukausi käyntiin!

4) Serenadikoulutus Helsingissä 28.–29.9.2019

Suomen Mieskuoroliitto ja Sekakuoroliitto järjestävät yhteistyössä koulutuksen, jossa mieslaulajien on mahdollisuus opetella uuden Serenadeja-nuottikokoelmamme lauluja ja suorittaa ruusuinen serenadimestarin merkki. Koulutus järjestetään Helsingin Pakilassa Hyvän paimenen kirkon (Palosuontie 1) tiloissa 28.–29.9.2019 Serenadeja-kokoelman toimittaneen Saara Aittakummun johdolla. Merkkisuoritusta varten kokelas valitsee kokoelman 30 laulusta 15, joista tenttitilaisuudessa lauletaan ulkoa viisi arvottua laulua.

Koulutuksen hinta on 20 euroa/henkilö, ja jokainen osallistuja vastaa lisäksi omista ruokailu-, matka- ja majoituskustannuksista. Koulutuksen osallistujille lisäksi Serenadeja-kokoelma 20 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 24 euroa). Serenadeja-kokoelman sisällys: https://mieskuoro.fi/project/serenadeja/ Koulutukseen tulee ilmoittautua 15.9.2019 mennessä sähköisellä lomakkeella. Lisätietoa, Spotify-soittolista ja ilmoittautuminen: https://mieskuoro.fi/serenadikoulutus2019/

5) Lauluyhtyeiden Keisari valitaan lauluyhtyekilpailussa Tampereella 12.10.2019

Suomen Mieskuoroliiton seuraava lauluyhtyekilpailu järjestetään ja ”Lauluyhtyeiden Keisari” valitaan Tampereella 12.10.2019. Samana iltana vietetään myös Suomen äänekkäintä Oktoberfestia Mieskuoro Laulajien Laulumajalla. Tule mukaan kilpailemaan oman yhtyeen kanssa tai vain viettämään hauskaa iltaa hyvän ruuan, juoman ja laulun merkeissä! Tapahtuman pääyhteistyökumppanina toimii Nokian Panimo, jonka Keisari-olut on myös tapahtumamme virallinen Oktoberfest-olut.

Lauluyhtyekilpailuun voivat osallistua kvartetit ja muut 3–8 laulajan miesyhtyeet, ja pakollinen teos tulee valita liiton nuottijulkaisuista Juomalauluja II (2017) tai Serenadeja (2019). Kilpailun osallistumismaksu on 100 euroa yhtyeeltä, ja palkintoina jaetaan yhteensä 1000 euroa sekä kiertopalkinto Saken Kannu. Säännöt löytyvät kokonaisuudessaan liiton verkkosivuilta. Kilpailutuomariston puheenjohtajana toimii liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki ja muina tuomariston jäseninä lauluyhtyeammattilainen, Club for Fiven basso Tuukka Haapaniemi ja kuoronjohtaja, liiton musiikkilautakunnan varapuheenjohtaja ja tuore Klemetti-palkinnon saaja Anneli Julén.

Suomen äänekkäimmän Oktoberfestin osallistumismaksu on 35 euroa/hlö sisältäen teemaan sopivan illallisen ja pääsyn Nokian Panimon Laulumajalle toimittamille oluthanoille. Lauluyhtyekilpailun osallistujille osallistumismaksu alennushintaan vain 20 euroa/hlö! Sekä lauluyhtyekilpailuun että Oktoberfesteille tulee ilmoittautua viimeistään 30.9.2019, sähköiset lomakkeet löytyvät liiton verkkosivuilta. Paikkoja on rajallisesti: pakkaa siis mukaan Juomalauluja II, puhtaat kalsarit sekä aimo annos mieskuorohenkeä ja tule mukaan viettämään syksyn äänekkäintä kuorotapahtumaa!

Lue lisää: https://mieskuoro.fi/oktoberfest2019/

Liiton edellisen, maaliskuussa 2018 Mikkelissä järjestetyn lauluyhtyekilpailun voittaja Blistering Barnacles ja muut palkitut yhtyeet. Kuva: Aino Herranen.

6) Helsinki Male Choir Weekend kerää mieskuoroväkeä meiltä ja maailmalta 17.–19.4.2020

Liiton seuraavaa suurtapahtumaa, vajaan vuoden päästä Helsingin Musiikkitalossa järjestettävää Helsinki Male Choir Weekendiä valmistellaan aktiivisesti, ja lisätietoja tapahtumajärjestelyistä pyritään julkaisemaan vielä ennen toimiston kesälomaa. Tapahtumaan kuuluu odotettu VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu, jossa kuorot voivat ottaa toisistaan mittaa kansainvälisessä ja kansallisessa sarjassa tai esiintyä Musiikkitalossa ilman kilpailupaineita katselmussarjassa. Kilpailun säännöt ja tuomaristonimet löytyvät verkkosivuiltamme.

Tapahtuma on tällä kertaa aiempaa kansainvälisempi, kun viikonloppuun mahdutetaan myös Nordic-Baltic Male Choir Festival. Tämä mieskuorofestivaali kiertää pohjoismaisen kattojärjestömme Nordisk Sangerforbundin jäsenmaita, edellisen kerran vuonna 2016 Reykjavíkissa ja vuonna 2012 Tartossa. Tule mukaan näyttämään, mistä on suomalainen mieskuorolaulu tehty, ja kutsu myös ulkomaiset ystäväkuorot mukaan! Seuraa tapahtuman verkkosivuja kuullaksesi uusimmat uutiset: www.mieskuoro.fi/madetoja2020

7) Sulasolin Laulu- ja soittojuhlat Jyväskylässä 9.–12.6.2022

Sulasolin seuraavat Laulu- ja soittojuhlat järjestetään Jyväskylässä 9.–12.6.2022. Juhlien järjestelyt toteutetaan yhteistyössä Sulasolin Keski-Suomen piirin kanssa. Sulasolin perustamisesta tulee myös vuonna 2022 kuluneeksi 100 vuotta. Lisätietoa on luvassa ensi kauden aikana, mutta suurtapahtuma kannattaa laittaa jo nyt kuoron pitkän tähtäimen suunnitelmiin!

Suomen ensimmäiset laulujuhlat järjestettiin Jyväskylässä 1884. Sulasol järjesti ensimmäiset omat laulujuhlansa vuonna 1934 Tampereella ja on sen jälkeen järjestänyt juhlia keskimäärin viiden vuoden välein.

Suurin osa juhlatapahtumista on kuulijoille maksuttomia, ja tunnetut yhtyeet, kuorot ja yksittäiset taiteilijat konsertoivat viikonlopun aikana. Laulujuhlien suuri juhlajumalanpalvelus järjestetään sunnuntaina Lutakon aukiolla. Juhlien päätöskonsertti järjestetään sunnuntaina Paviljongissa, jonne usean tuhannen laulajan lisäksi odotetaan suurta määrää yleisöä.