12.9.2019

Uusi laulukausi alkaa!

Arvon herrat, syksy lähestyy taas kovaa vauhtia ja sitä myöten lomilta palataan taas lauluharrastuksen pariin. Toivon, että juuri sinun kuorosi toiminta on lähtenyt mallikkaasti käyntiin ja laulettavaa taas riittää! Omalta osaltani pääsin avaamaan kauden Sinfonia Lahden vieraana Polyteknikkojen Kuoron riveissä. Ohjelmistossa oli muun muassa aina yhtä sykähdyttävä Sibeliuksen Kullervo! Urakoimme myös kesällä kuoroveljieni kanssa serenadimestarin merkin. Hauska projekti, pääsi oppimaan uutta. Suosittelen kaikille!

Liiton puolestakin tekemistä on syksyllä tarjolla. Ensin serenadikoulutus Helsingissä syyskuussa ja sitten vuoden hauskin kuorotapahtuma Oktoberfest Tampereella lokakuussa. Laulukauden suurin tapahtuma on kuitenkin ehdottomasti Helsinki Male Choir Weekend 17.–19.4.2020 ja sen yhteydessä järjestettävä VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu. Ilmoittautuminen tapahtumaan on auki vuoden loppuun asti. Suosittelen vahvasti osallistumaan itse kilpailuun, mutta osallistuminen on toki mahdollista myös ilman kilpailua. Luvassa on mitä parhaita mieskuoromeininkiä ja hienoja konsertteja koko viikonlopun ajan. Kaikista näistä tapahtumista lisätietoa tässä kirjeessä myöhemmin.

Mieskuorolaulun 200. juhlavuosi lähestyy loppuhuipennustaan. Toivon, että ilmoitatte syksyn konserttinne ja toki perinteiset joulukonsertit osaksi juhlavuoden ohjelmaa. Olen valtavan iloinen siitä, kuinka runsaasti konsertteja on jo tähän mennessä juhlavuoden sateenvarjon alla laulettu!

Voimaa ja onnea syksyn haasteisiin!

Antti Ilmavirta
puheenjohtaja

P.S. Kaikki 2B:t huomio! Tenttiessäni serenadimestarin merkkiä sain kuulla laulaneeni Madetojan “Hän kulkevi kuin yli kukkien” nyt kymmenen vuotta väärin. Tahdissa kahdeksan, ja vastaavissa paikoissa myöhemmin, onkin alhaalla f, eikä g. Ilmeisesti tutuistakin kappaleista voi uutta oppia!

 

1) Suomalaisen mieskuorolaulun 200-vuotisjuhlat jatkuvat!

Suomalaisen mieskuorolaulun 200-vuotisjuhlallisuuksia vietettiin viime keväänä näyttävästi. Sekä suomen- että ruotsinkielinen media huomioi juhlat monella tavalla ja erityisesti toukokuiset historialliset juhlakonsertit Turussa ja Helsingissä saivat palstatilaa. Tätä nostetta kannattaa hyödyntää vielä syksyn 2019 ajan mieskuorojen omassa tiedotuksessa, mediakontaktien luomisessa ja konserttimainonnassa!

Yksi juhlavuoteen kuuluvista kulttuuriteoista on tiivis historiikki, joka sisältää suomalaisen mieskuorolaulun tärkeimmät virstanpylväät 200 vuoden ajalta. Antti Häyrysen ja Tryggve Gestrinin kirjoittama historiikki kuvaa kattavasti ruotsin- ja suomenkielisen yhteisen mieskuorohistorian juuret, kosketuspinnat ja erilaisuudet. Teksti julkaistiin osana juhlakonserttien ohjelmavihkoja, ja se löytyy myös pdf-muodossa juhlavuoden kotisivuilta www.mk200.fi . Historiikki peilaa laajemminkin suomalaisen kulttuurin kehitystä osana poliittista ilmapiiriä ja on varmasti jokaisen mieskuorolaisen mieleen. Se on tehokas tapa levittää tietoisuutta yleisölle mieskuorojen yhteisestä kulttuuriperinnöstä ja sen merkityksestä suomalaisen identiteetin rakentamisessa. Jokainen kuoro voi julkaista oman tiivistetyn historiikkinsa yhteisen historiikin jatkeeksi.

Juhlavuosi jatkuu vuoden loppuun asti, ja toivomme kaikkien mieskuorojen hyödyntävän juhlavuotta omassa toiminnassaan:
• käyttämällä mk200.fi-sivustolla ladattavissa olevia juhlavuoden logovaihtoehtoja oman kuoronsa syys-, itsenäisyyspäivä- ja joulukonserttijulisteissa, konserttiohjelmiensa etusivuilla sekä koti- ja FB-sivuillaan
• ilmoittamalla konserttinsa mk200.fi-sivuston konserttikalenterissa
• lähettämällä ajankohtaisia tarinoita kuorostaan ja sen toiminnasta julkaistaviksi mk200.fi-sivustolla
• käyttämällä historiikkitiivistelmää kuoronsa konserttiohjelmissa
• kertomalla juhlavuodestaan konserttiensa juonnoissa ja esittämällä juhlavuotta juhlistavia teoksia
• olemalla yhteydessä paikalliseen lehdistöön ja hyödyntämällä juhlavuotta kertoakseen oman kuoronsa toiminnasta
• järjestämällä paikallisia kieli- ja liittorajoja ylittäviä konsertteja veljeskuorojensa kanssa.

200-vuotisjuhlallisuudet kestävät vuoden loppuun asti!

 

2) Serenadikoulutus Helsingissä 28.–29.9.2019

Suomen Mieskuoroliitto ja Sekakuoroliitto järjestävät yhteistyössä koulutuksen, jossa mieslaulajien on mahdollisuus opetella uuden Serenadeja-nuottikokoelmamme lauluja ja suorittaa ruusuinen serenadimestarin merkki. Koulutus järjestetään Helsingin Pakilassa Hyvän paimenen kirkon (Palosuontie 1) tiloissa 28.–29.9.2019 Serenadeja-kokoelman toimittaneen Saara Aittakummun johdolla.

Serenadimestarin merkin suorittaakseen laulajan tulee opetella liiton julkaiseman Serenadeja-kokoelman lauluista puolet eli 15 ja laulaa niistä tenttitilaisuudessa ulkoa viisi arvottua laulua. Valinnaisuutensa vuosi merkki taipuu moneen: Serenadimestarin merkki soveltuu mainiosti uuden laulajan ensimmäiseksi merkiksi ennen laajempaa 40 laulun perusmerkkikokonaisuutta. Monella pidempään mieskuoroissa laulaneella on jo 15 kirjan serenadia hallussaan ja merkkisuoritus ei vaadi kvartetin kasaamisen jälkeen paljonkaan ylimääräistä harjoitusta. Enemmän haastetta saa, jos opettelee ne 15 laulua, joita ei vielä osaa! Laulut voi myös valita omien tyylimieltymyksen mukaan vaikkapa barbershopia tai uutta musiikkia painottaen. Syyskuun koulutuksessa keskitytään tenttiin tähtäävien laulajien valitsemiin lauluihin.

Koulutuksen hinta on 20 euroa/henkilö, ja jokainen osallistuja vastaa lisäksi omista ruokailu-, matka- ja majoituskustannuksista. Koulutuksen osallistujille lisäksi Serenadeja-kokoelma 20 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 24 euroa). Serenadeja-kokoelman sisällys: https://mieskuoro.fi/project/serenadeja/ Koulutukseen tulee ilmoittautua 15.9.2019 mennessä sähköisellä lomakkeella. Lisätietoa, Spotify-soittolista ja ilmoittautuminen: https://mieskuoro.fi/serenadikoulutus2019/

 

3) Lauluyhtyeiden Keisari valitaan lauluyhtyekilpailussa Tampereella 12.10.2019

Liiton edellisen, maaliskuussa 2018 Mikkelissä järjestetyn lauluyhtyekilpailun voittaja Blistering Barnacles ja muut palkitut yhtyeet. Kuva: Aino Herranen.

Suomen äänekkäin Oktoberfest jalkautuu jälleen Tampereelle Mieskuoro Laulajien Laulumajalle lauantaina 12.10.2019. Tapahtuma alkaa tällä kertaa jo iltapäivällä, jolloin lauluyhtyeet kisaavat “Lauluyhtyeiden Keisarin” tittelistä. Tapahtuman tarkka aikataulu vahvistetaan ilmoittautumisajan päätyttyä lokakuun alkupäivinä.

Lauluyhtyekilpailuun voivat osallistua kvartetit ja muut 3–8 laulajan miesyhtyeet, ja pakollinen teos tulee valita liiton nuottijulkaisuista Juomalauluja II (2017) tai Serenadeja (2019). Kilpailun osallistumismaksu on 100 euroa yhtyeeltä, ja palkintoina jaetaan yhteensä 1000 euroa, kiertopalkinto Saken Kannu ja erikoispalkintoja. Kilpailutuomariston puheenjohtajana toimii liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki ja muina tuomariston jäseninä kuoronjohtaja, liiton musiikkilautakunnan varapuheenjohtaja Anneli Julén sekä aiemmista tiedoista poiketen lauluyhtyeammattilainen, Rajattoman sopraano Essi Wuorela.

Oktoberfestin ja “Lauluyhteiden Keisarin” pääyhteistyökumppanina toimii Nokian Panimo, joka toimittaa tänä vuonna Laulumajalle oikeat oluthanat virallista Oktoberfest-olutta Keisaria. Wigren tarjoilee puolestaan taannoin vuoden parhaiksi valittuja Nysä-bratwurstejaan. Oluet ja makkarat lisukkeineen sekä illan ohjelma sisältyvät 35 euron osallistumismaksuun. Lauluyhtyekilpailun osallistujille Oktoberfest-juhla alennushintaan vain 20 euroa/hlö!

Sekä lauluyhtyekilpailuun että Oktoberfesteille tulee ilmoittautua viimeistään 30.9.2019, vielä ehtii siis mukaan. Pakkaa laukkuun Juomalauluja II, puhtaat kalsarit sekä aimo annos mieskuorohenkeä ja tule mukaan viettämään syksyn äänekkäintä kuorotapahtumaa! Lue lisää ja ilmoittaudu: www.mieskuoro.fi/oktoberfest2019/ Verkkosivuiltamme löydät myös hotellimajoitustarjouksen Tampereen Holiday Inn Central Stationissa kauempaa saapuville oktoberfestaajille.

 

4) Helsinki Male Choir Weekend valtaa Musiikkitalon 17.–19.4.2020

Seuraava, järjestyksessään jo seitsemäs Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu 18.4.2020 Helsingin Musiikkitalossa laajenee kaikkien aikojen mieskuoroviikonlopuksi, Helsingin Male Choir Weekendiksi 17.–19.4.2020.

Kilpailun ilmoittautumisaika jatkuu vuoden loppuun asti, mutta oman kuoron osallistuminen kannattaa varmistaa pikimmiten. Haastamme myös kaikki jäsenkuoromme mainostamaan tapahtumaa ulkomaisille kontakteille, jotta saamme aikaan kansainvälisen superfestivaalin: tilaa liiton toimistosta Helsinki Male Choir Weekend -postikortit lähetettäväksi mieskuoroystäville ympäri maailman ja kutsu vuosien varrella mukaan tarttuneet mieskuorotuttavat mukaan Facebook-tapahtumaan! Postikorttiesite on sähköisessä muodossa tämän jäsenkirjeen liitteenä.

Viikonloppuun voi osallistua niin ottamalla mittaa muista kuoroista varsinaisissa kilpailusarjoissa kuin enemmän turistivieraanakin, sillä myös katselmussarjasta saa hyviä vinkkejä oman kuoron toiminnan kehittämiseksi. Tapahtumaan voi myös tulla vain nauttimaan hyvästä mieskuorohengestä: kilpailun lisäksi ohjelmassa on vapaamuotoisia esiintymisiä, pääkonserttien vaikuttavat suurkuoronumerot sekä mieskuorohenkistä vapaa-aikaa.

Tapahtuman aikataulu ja majoitustarjoukset sekä kilpailun säännöt ja tuomaristot löytyvät liiton verkkosivuilta, ja myös osallistujapaketit julkistetaan syyskuun aikana: www.mieskuoro.fi/madetoja2020/ Tule mukaan, tämä suurtapahtuma kannattaa kokea paikan päällä!

5) Syyskuun jäsentarjous: jäsenmerkki vain 5 euroa/kpl!

Liiton jäsen- eli arkimerkin voi lunastaa jokainen liittoon kuuluva mieskuorolainen. Syyskuun jäsentarjouksena merkin saa nyt vain 5 eurolla (norm. 6,50 euroa/kpl). Tämä hopeanvärinen ”pikkukukko” soveltuu käytettäväksi koska vain vaikkapa pikkutakin rintapielessä merkkinä sitoutumisesta mieskuoroharrastukseen.

Jäsenkuoromme voivat kuitenkin käyttää merkkiä myös muilla tavoin: Onko kuorollanne uusille laulajille koeaika? Ojentakaa jäsenmerkit koeajan päätteeksi riviin hyväksytyille! Onko kuorollanne perusohjelmistoa, joka jokaisen laulajan tulee hallita? Ojentakaa jäsenmerkit jäsententin läpäisseille laulajille! Pikkukukko käy myös muistoksi laulajan ensimmäisestä lauluvuodesta tai kuoromatkasta tai kiitokseksi aktiivitoimijoille, joilla liiton muiden huomionosoitusten edellytykset eivät vielä täyty.

Jäsenmerkin tarjoushinta on voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 30.9.2019 mennessä tehtyihin tilauksiin. Yli 20 kpl tilaukseen myönnämme lisäksi -10 % lisäalennuksen! Jäsenmerkkien tilaukset Suomen Mieskuoroliiton toimistoon paikan päällä, puhelimitse 010 8200 236, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus.

 

6) Edustuskuoro Liiton Miehet hakee jälleen uusia laulajia riveihinsä

Liiton Miehet ja Paavo Hyökki Joutsenossa kesällä 2019. Kuva: Aino Herranen.

Suomen Mieskuoroliiton edustuskuoro Liiton Miehet kokoontui viime kesänä Joutsenon kesäperiodille jo kolmatta kertaa. Harjoitusperiodi taiteellisen johtajan Paavo Hyökin ja stemmaviskaalien Ilkka Aunun ja Kristian Hebergin johdolla huipentui jo tutuksi tulleeseen tapaan lauantai-iltana 29.6. Joutsenon kirkossa järjestettyyn konserttiin. Konsertti keräsi ennätysyleisön kauempaakin tulleita kuulijoita, jotka olivat varsin vaikuttuneita kuulemastaan ja osoittivat konsertin jälkeen seisten suosiotaan. ”Paras konsertti mitä näillä main on koskaan kuultu!”, totesikin muuan paikallinen kulttuurivaikuttaja illan elämyksestä.

Liiton Miehet konsertoi seuraavan kerran Helsingin Musiikkitalossa Helsinki Male Choir Weekendin gaalakonsertissa 18.4.2020. Tätä ennen järjestetään harjoitusperiodi 7.–8.3.2020 Tallinnassa ja viimeistelyharjoitukset 17.4.2020 Helsingissä. Joutsenon mieskuorokursseille suunnitellaan 24.–28.6.2020 Liiton Miesten harjoitusperiodin lisäksi myös merkkilaulukurssia, ja pitkän ajan tähtäimenä on Liiton Miesten ensilevyn äänittäminen ja julkaisu vuonna 2021.

Liiton Miesten riveissä on tällä hetkellä 32 laulajaa eri puolilta Suomea. Uusia laulajia otetaan edelleen mukaan kaikkiin stemmoihin. Seuraavat koelaulutilaisuudet järjestetään tarpeen ja kiinnostuksen mukaan eri puolilla Suomea viikonloppukiertueella 7.–9.2.2020. Jos kuorosi piirissä on Liiton Miesten toiminnasta kiinnostuneita ja haluaisitte isännöidä koelauluja ensi helmikuussa, ota pikimmiten yhteyttä liiton toimistoon toiminnanjohtaja@mieskuoro.fi!

 

7) Mitä kuorolle kuuluu? Liitto tarjoaa jäsenkyselypohjan mieskuorojen käyttöön

Suomen Mieskuoroliitto toteutti keväällä jäsenkuorojensa käyttöön kyselypohjan, jolla jäsenkuorot voivat selvittää laulajistonsa tyytyväisyyttä omaan kuoroon ja toiveita kuoron toiminnan kehittämiseksi. Kyselyn osiot käsittelevät kuoron taiteellista toimintaa, ilmapiiriä, ohjelmistoa, hallintoa sekä Sulasolin ja Suomen Mieskuoroliiton palveluita.

Kyselylomake on toteutettu Google Formsilla, ja jokainen kiinnostunut kuoro saa oman lomakkeen ja ylläpito-oikeudet kyselyn ja vastausten hallinnointiin. Kyselyn hallinnointi vaatii Google-tilin. Myös liitolle jää oikeus vastausten käsittelyyn. Tietoja käytetään liiton toiminnassa jäsenistön tilanteen seurantaan ja liiton palveluiden kehittämiseen jäsenistön tarpeiden mukaan. Kyselyn vastauksia ei liiton toiminnassa yhdistetä yksittäisiin henkilöihin, tarvittaessa anonymisoimme ennen tietojen käsittelyä vastaukset, joista yksittäinen henkilö on tunnistettavissa.

Mikäli olet kiinnostunut jäsenkyselypohjan käyttämisestä oman yhdistyksen piirissä, ota yhteyttä liiton toimistoon: toiminnanjohtaja@mieskuoro.fi , puh. 010 8200 236.

 

Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa
Helsinki Male Choir Weekend -postikortti