Helsinki, 5.10.2020

Rakkautta (ja kuorolaulua) koronan aikaan

Tänä syksynä kuoromaailma näyttää kovin erilaiselta kuin vaikkapa vuosi sitten. Tänä syksynä emme juhli Oktoberfesteja, lukuisia tapahtumia ja koulutuksia on peruttu, konsertteja ja kokonaisia juhlavuosia on siirretty tuonnemmaksi ja erilaisia etäjärjestelyitä on otettu käyttöön. Vaikka viimeaikaiset uutiset koronaviruspandemian kehityksestä ja tartuntamäärien kasvusta ovat olleet huolestuttavia, useimmat kuorot ovat löytäneet itselleen sopivan tavan turvalliseen harjoitteluun turvavälien, käsidesien, maskien ja etätreenien viidakosta. Erityisjärjestelyt kestetään koko kuoron voimin yhdessä, rakkaudesta lajiin. Tässä jäsenkirjeessä annamme vinkkejä erityisesti sähköisten apuvälineiden käyttöön osana harjoituksia.

Koronapandemia on ollut valtava isku koko kulttuurikentälle, myös kuorotoiminnalle niin yksittäisille yhdistyksille kuin täällä liittotasollakin. Mitä nopeammin pääsemme palaamaan normaaliin, sitä paremmat edellytykset kulttuurialalla on toipua tästä šokista. Kuoroharjoitusten ja -konserttien toteuttaminen turvallisesti sekä laulajille että yleisölle vaatii hieman vaivannäköä ja totuttujen käytänteiden muuttamista, mutta se on edelleen mahdollista. Varovaisuus on välttämätöntä, mutta pelolle ei pidä antaa paikkaa kuoron riveissä.

Pyrimme liiton toimistossa tukemaan jäsenkuorojamme näissä poikkeusoloissa jakamalla hyviä käytänteitä, pohtimalla yhdessä toimivia käytännön ratkaisuja korona-ajan kuorotoimintaan ja muilla tavoin valvomalla jäsenistömme etuja. Samalla katsomme myös tulevaisuuteen ja aikaan, jolloin pääsemme taas laulamaan rennosti yhdessä kylki kyljessä. Kun pandemia on saatu selätettyä, tässä voi hyvinkin olla mahdollisuus uusien harrastajien saamiseen toimintaan mukaan!

Tuleville vuosille suunnitellaan jo monenlaista, ja käytännön järjestelyissä edetään normaalisti toki pandemiatilanteen kehitystä seuraten: ensi keväänä vietetään Talvipäiviä Seinäjoella 12.–14.2. ja viime keväältä siirtynyttä Helsinki Male Choir Weekendiä 9.–11.4.2021. Muutama viikko sitten julkistettiin myös nimitykseni Jyväskylässä 9.–12.6.2022 järjestettävien Sulasolin Laulu- ja soittojuhlien projektipäälliköksi. Tätä tapahtumaa onkin jo valmisteltu innolla juhlien taiteellisena johtajana toimivan Paavo Hyökin ja Sulasolin Keski-Suomen piirin kuoroaktiivien kanssa, ja uskallan jo tässä vaiheessa suositella lämpimästi osallistumista kaikille mieskuorolaisille!

Voimia ja terveyttä koronasyksyyn toivottaen,

Aino Herranen

toiminnanjohtaja

1) Tukea ja vinkkejä mieskuorojen koronasyksyyn

Sähköiset kanavat kuorotoiminnan tueksi

Olemme koonneet liiton verkkosivuille hyviä käytänteitä sähköisten apuvälineiden käytöstä osana kuoron harjoitustoimintaa. Mikään näistä keinoista ei korvaa läsnäharjoituksia eikä mahdollista “oikeaa” kuorolaulamista yhtä aikaa. Monessa kuorossa on kuitenkin nyt tarvetta harjoittelun järjestämiseen ainakin osittain etänä.

Olemme liiton hallinnossa tunnistaneet ainakin kuusi erilaista tapaa sähköisten apuvälineiden käyttöön:

 1. HARJOITUSTEN STREAMAUS – Sopii erityisesti poissaolijoiden pitämiseen kartalla harjoitusten etenemisestä
 2. STEMMATREENIT ETÄHARJOITTELUNA – Sopii erityisesti uuteen ohjelmistoon tutustumiseen, stemmojen tai ääntämisen opetteluun tai luentotyyppiseen opiskeluun
 3. OMATOIMINEN ETÄHARJOITTELU – Sopii erityisesti uuden ohjelmiston harjoitteluun ja konsertti- tai merkkikokonaisuuden ulkoaopetteluun, ei ole sidottu aikaan tai paikkaan
 4. YKSILÖOPETUS ETÄNÄ – Sopii erityisesti kuorolaisten henkilökohtaisten taitojen kehittämiseen ja kuorossalaulamiseen liittyvien haasteiden käsittelyyn
 5. STREAMATUT KEIKAT ILMAN YLEISÖÄ – Sopii erityisesti esiintymisrutiinin ja yleisöpohjan ylläpitämiseen, mahdollisuus tavoittaa uutta yleisöä myös oman paikkakunnan ja perusyleisön ulkopuolelta
 6. VIRTUAALIKUOROT – Sopii erityisesti some-sisällöksi, parhaimmillaan kehittää myös kuorolaisten yksinlauluosaamista

Lue lisää vinkkejä verkkosivultamme www.mieskuoro.fi/sahkoiset-kanavat (päivitämme sivua sitä mukaa kun uusia vinkkejä tulee) ja jaa oman kuorosi hyvät käytänteet Suomen mieskuoroaktiivit -Facebook-ryhmässä www.facebook.com/groups/mieskuoroaktiivit!

Puheenjohtajan webinaarit jäsenistölle

Järjestämme syksyn aikana kaksi webinaaria jäsenkuorojemme hallintoaktiiveille. Liiton puheenjohtajan Antti Ilmavirran isännöimät webinaarit alkavat päivän teemaan liittyvällä alustuksella, jonka jälkeen on aikaa keskusteluun aiheen tiimoilta. Webinaarin lopuksi on mahdollisuus vapaamuotoiseen hyvien käytänteiden jakoon ja kysymysten esittämiseen muille kuoroaktiiveille. Webinaarit on tarkoitettu erityisesti kuorojen puheenjohtajille ja hallitusten jäsenille, mutta myös kuoronjohtajat ja yksittäiset laulajat ovat tervetulleita mukaan.

Puheenjohtajan webinaarit järjestetään syksyllä 2020 seuraavasti:
14.10.2020 klo 17–18.30 – Mieskuorojen koronahaasteet
19.11.2020 klo 17–18.30 – Yhteistyö paikallisella ja valtakunnallisella tasolla sekä katsaus Sulasolin liittokokousasioihin

Webinaarit järjestetään Teams-videoneuvotteluohjelman välityksellä. Ohjelmaa voi käyttää joko verkkoselaimella tai työpöytä- tai mobiilisovelluksella. Kumpaankin webinaariin tulee ilmoittautua viimeistään edellisenä päivänä sähköisellä lomakkeella: https://forms.gle/WfP56Y2MChv97oYu9 Linkki webinaariin toimitetaan ilmoittautuneille saman päivän aamuna.

Jopa tuhansia euroja yritysrahaa kuorollesi yhteistyössä liiton kanssa!

Liitto antaa jäsenkuoroilleen suurtapahtuma Helsinki Male Choir Weekendin valtakunnallisen näkyvyyden hyödynnettäväksi omassa varainhankinnassaan. Jäsenkuoro saa hankkimistaan sponsorituotoista 50 % ja mahdollisuuden laajentaa omia paikallisia yhteistyökumppanuuksiaan valtakunnallisen tason näkyvyydellä. Lisätietoja yhteistyömahdollisuuksista ja hinnoista oheisessa esitteessä ja mediakortissa. Eniten sponsorirahaa Helsinki Male Choir Weekendille hankkinut kuoro kruunataan yllätyspalkinnolla!

Toimi näin:

 1. Sovi yrityksen kontaktoimisesta liittohallituksemme jäsenen Janne Korhosen kanssa (janne.korhonen@mieskuoro.fi, puh. 040 743 6047) päällekkäisyyksien välttämiseksi
 2. Lähesty yritystä oheisen esitteen ja mediakortin kanssa kanssa ja kerro eri vaihtoehdoista yhteistyöhön
 3. Kun yhteistyöstä on sovittu, yritys täyttää yhteistyölomakkeen verkossa 
(http://bit.ly/hmcw2021) ja kuoro ilmoittaa maksutiedot provisiota varten liiton toimistoon (toiminnanjohtaja@mieskuoro.fi)
 4. Deadline yhteistyökumppaneiden hankkimiseen 18.3.2021
 5. Liitto laskuttaa sovitun tuen yritykseltä tapahtuman jälkeen huhtikuussa 2021 ja maksaa suorituksen saatuaan 50 % jäsenkuorolle (rekisteröidyn yhdistyksen tai vastaavan tilille, ei yksityishenkilölle)

Jäsenyhdistysten ilmoitukset ja muu oma mainostus tapahtuman yhteydessä myös suoraan puoleen hintaan (alennushinnasta ei enää provisiota)!

2) Liiton logotuotteet ja kannattajajäsenyys

Koronaviruspandemia on vaikuttanut merkittävästi myös liiton toimintaan. Paljon sekä liiton että sidosryhmien ja jäsenistön tapahtumia ja konsertteja on jo jouduttu perumaan tai siirtämään ja niiden toteutuminen on myös lähitulevaisuudessa epävarmaa. Myös liiton varainhankinnan kulmakivien, nuottijulkaisujen ja huomionosoitustuotteiden myynti on notkahtanut rajusti.

Tässä muutama tapa, joilla voit tukea liittoa:

Hanki omalle kuorolle personoidut paidat tai hupparit liiton 75-vuotisjuhlalogolla

Uusi mahdollisuus tyylikkäiden mustien juhlavuosituotteittemme tilaukseen! Viime keväänä toteutetun liiton 75-vuotisjuhlalogolla varustetun tuotemalliston uusi tilauskierros on käynnissä 1.11.2020 saakka. Tuotteet on mahdollista personoida pientä lisäkustannusta vastaan oman kuoron painatuksella tai brodeerauksella ja halutessaan vaikka jokaisen laulajan omalla nimellä, stemmalla tai pestillä kuoron hallinnossa, kysy lisää eri vaihtoehdoista! Tukituotteita ei valmisteta liiton varastoon, eli niitä on mahdollista hankkia vain ennakkotilauksesta.

Tukituotteet:
– Musta t-paita, miesten ja naisten malli 19 euroa/kpl
– Musta huppari, miesten ja naisten malli 49 euroa/kpl
– Musta pikeepaita, miesten malli 25 euroa/kpl
– Kangasmerkki kuumaprässättävällä liimataustalla 8 euroa/kpl

Kerää siis tilaus oman kuorosi piirissä ja tee tilaus täällä: www.mieskuoro.fi/tukituotteet Vaihtoehtoja omalle kuorolle toteutettavaan personointiin voi tiedustella myös suoraan IDÉ:n Olli-Pekka Puputilta: olli-pekka.puputti@idegroup.fi tai puh. 040 847 7800! Tuotteet postitetaan tilaajille marraskuussa, tai ne voi erikseen sovittaessa noutaa liiton toimistolta. Postitoimituksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus.

Liity liiton kannattajajäseneksi!

Tarjoamme nyt kannattajajäseneksi liittyville loppuvuoden 2020 puoleen hintaan eli vain 50 eurolla (norm. 100 euroa/vuosi) ja lisäksi 75-vuotisjuhlalogolla varustetun kangasmerkin kiitokseksi kaupan päälle!

Liiton kannattajajäsenenä olet mukana varmistamassa liiton aktiivisen toiminnan myös tulevaisuudessa, asiantuntijapalvelut poikkeustilanteissakin sekä monipuoliset mieskuorotapahtumat ja -koulutukset, kunhan koronatilanne ne jälleen sallii. Kannattajajäsenille lähetetään liiton jäsenkirjeet ja muita tiedotteita toiminnasta, mikäli kannattajajäsen on antanut tähän luvan. Kannattajajäsenille voidaan myös tarjota erityisetuja liiton palveluista ja tuotteista. Liiton myyntituotteiden jäsenhinnat koskevat myös kannattajajäseniä.

Suomen Mieskuoroliiton kannattajajäseneksi voi liittyä joko henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö. Lue lisää ja täytä liittymislomake: https://forms.gle/3BoCJSnBm62wFgDA9

Liiton kannattajajäsenenä mahdollistat muun muassa tällaiset tapahtumat tulevaisuudessakin: kuvassa karonkkaväkeä VI Kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun karonkassa Tampereella huhtikuussa 2015. Kuva: Markku Pihlaja.

3) Lokakuun jäsentarjous: valikoidut teemakokoelmat vain 18 euroa/kpl!

Lokakuun jäsentarjouksena uutta laulettavaa nuottihyllyyn! Valikoidut teemakokoelmat vain 18 euroa/kpl eli -25 % alennuksella (norm. jäsenhinta 24 euroa, muille 29 euroa).

Tarjous koskee seuraavia nuottijulkaisujamme:
Juomalauluja II – Oktoberfest-tunnelmiin, karonkkalauluiksi ja illanistujaisiin
Joululauluja II – tulevaa joulusesonkia silmällä pitäen
Hartaita lauluja II – kirkollisiin tilaisuuksiin, messuavustuksiin ja hengellisiin konsertteihin
Muuta! ohjelmistoa miesäänille – viihteellisempää ohjelmistoa vaikkapa kvartettikäyttöön

Tarjoushinta on voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 1.11.2020 mennessä tehtyihin tilauksiin. Yli 20 kpl tilaukseen samaa tuotetta myönnämme vielä -10 % lisäalennuksen! Nuottikokoelmien tilaukset voi tehdä Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse tai WhatsAppissa 050 375 2248, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisäämme toimituskulut 6,90 euroa. Tuotteita voi myös ostaa toimistoltamme Helsingin Kannelmäestä. Sovi kuitenkin tällöin noutoajasta etukäteen, sillä teemme edelleen osittain etätyötä.

4) Tapahtumia 2020–2021

Mestarimerkkitentti Espoossa 4.11.2020

Seuraava mahdollisuus liiton mestarimerkin suorittamiseen järjestetään Espoon Otaniemessä keskiviikkona 4.11.2020 klo 17.30 alkaen. Tenttilautakuntana toimivat liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki sekä musiikkilautakunnan jäsenet Ilkka Aunu, Anneli Julén ja Visa Yrjölä. Jos mestarimerkkikokonaisuus on hallussa ja olet kiinnostunut tenttiin osallistumisesta, kysy lisää liiton toimistosta!

Perusmerkkilaulukoulutus vuonna 2021

Suomen Mieskuoroliiton Mikkeliin lauantaille 17.10.2020 suunniteltu perusmerkkikoulutus siirtyy koronapandemian ja Mikkelin seudun kohonneiden tautitapausmäärien vuoksi vuodelle 2021. Uusi ajankohta ilmoitetaan ja ilmoittautuminen avataan uudelleen pikimmiten.

Talvipäivät Seinäjoella 12.–14.2.2021

Suomen Mieskuoroliiton seuraavat Talvipäivät järjestetään Seinäjoella 12.–14.2.2021. Talvipäiville on suunnitteilla monenlaista sisältöä: taitomerkkikoulutus liittomme musiikkilautakunnan varapuheenjohtaja Anneli Julénin johdolla, Liiton Miesten harjoitusperiodi konsertteineen Paavo Hyökin luotsaamana, seminaariohjelmaa liiton hallinnon isännöimänä sekä liittokokous. Pääosa ohjelmasta sijoittuu lauantaille 13.2.2021, joten mukaan ehtii hyvin vaikka päiväseltäänkin.

Majoitus-, seminaari- ja ruokailupaikkana toimii aivan rautatieaseman vieressä sijaitseva Hotelli Alma ja lauantai-illan mieskuorokonsertti kuullaan Lakeuden Ristissä. Isäntäkuorona toimii Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat Jussit. Niin kaikki mieskuorolaiset kuin avecitkin ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Ilmoittautuminen Talvipäiville päättyy 24.1.2021. Alustava aikataulu, osallistumismaksut, linkki ilmoittautumislomakkeella ja muita lisätietoja päivitetään liiton verkkosivuille kuluvan viikon aikana: www.mieskuoro.fi/talvipaivat2021

Helsinki Male Choir Weekend 9.–11.4.2021

Helsinki Male Choir Weekendin käytännön järjestelyt jatkuvat: uusi tapahtumaviikonloppu on 9.–11.4.2021 ja keskuspaikkana edelleen Helsingin Musiikkitalo. Tapahtuman ilmoittautuminen on sekä VII Kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun että Helsinki Male Choir Weekendin muun sisällön osalta auki, ja tavoitteena on päästä toteuttamaan vihdoin ensi keväänä kaikkien aikojen mieskuorotapahtuma. Tarkemmat sisältö-, hinta- ja deadlinetiedot löytyvät tapahtuman verkkosivuilta www.hmcw2021.fi.

 

Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa (pdf)

Helsinki Male Choir Weekend 2021 – yritysyhteistyöesite ja mediakortti (pdf)