Helsinki 4.12.2018

Hyvät mieskuorolaiset, laulajat ja kuoronjohtajat, on jäähyväisten aika.

Marraskuun lopulla Sulasolin liittokokouksessa minut valittiin kattojärjestömme puheenjohtajaksi ja Sulasolin sääntöjen velvoittama olen luopunut Suomen Mieskuoroliiton puheenjohtajan tehtävästä. Haluan vielä kerran kiittää kaikkia valinnastani Sulasolin puheenjohtajaksi, ja esitän tässä nyt teille myös kiitokseni yhteisistä vuosista Mieskuoroliiton parissa.

Aloitin Suomen Mieskuoroliiton liittohallituksen jäsenenä keväällä 2012 ja liiton puheenjohtajuuden otin vastaan liittokokouksessa Saaristomerellä keväällä 2014. Vuodet liiton hallinnossa ovat olleet todella antoista ja kokemusrikasta aikaa, ja erityisesti neljä ja puoli vuotta liiton puheenjohtajana ovat täynnä mieluisia muistoja, joissa monet teistä ovat olleet mukana.

Mieskuorolaulu on aate, ja sen aatteen eteen vapaaehtoistyön tekeminen liiton puheenjohtajana on tuonut minulle monenlaisia unohtumattomia kokemuksia. Olen vieraillut usean kymmenen jäsenkuoromme konsertissa ja tärkeässä juhlassa, kuullut mieskuoromusiikkia kansallisromanttisesta pönötyksestä vauhdikkaisiin spektaakkeleihin. Joskus kalenteri on ollut kovinkin täynnä vierailupyyntöjä kuorojen luokse, mutta juuri ne ovat olleet tämän tehtävän suola; kokea yhdessä jäsenkuorojen kanssa hienoja hetkiä. Kiitos kuoroille, laulajille ja kuoron aktiiveille, että olette minut toivottaneet lämpimästi tervetulleeksi tilaisuuksiinne!

Erityisenä rikkautena olen kokenut sen, että vierailuillani jäsenkuorojen tilaisuuksissa olen päässyt tapaamaan mieskuorolaisia ympäri maata. Kaikki keskustelut ja pohdinnat mieskuorolaulun tulevaisuudesta ovat olleet mielenkiintoisia ja tärkeitä.

Hallinnon saralla olen saanut työskennellä loistavien osaajien kanssa. Hallitus toisensa jälkeen on puurtanut yhteisen päämäärän eteen: mieskuorolaulun edellytysten parantamiseen. Vaikka kaiken ratkaisevaa vastausta kysymykseen ”Mistä saadaan uusia laulajia mieskuoroihin?” ei vielä ole löydetty, sen löytymisen eteen olemme yhdessä tehneet paljon töitä. Kiitos siis kaikille teille, jotka olette kanssani työskennelleet liittohallituksessa, aluevaltuustossa ja musiikkilautakunnassa. Erityisesti haluan kiittää liiton taiteellista johtajaa Paavo Hyökkiä, jonka kanssa olen saanut olla kehittämässä liiton toimintaa taiteellisesta näkökulmasta eteenpäin. Kiitos Paavo yhteistyöstämme suunnittelupalavereissa, kokouksissa ja vapaamuotoisissa kehityssessioissa!

Uudessa tehtävässäni Sulasolin puheenjohtajana otan ehkä yhden askeleen kauemmas asioiden tarkastelusta vain mieskuorolaulun näkökulmasta, mutta iso kuva pysyy silti samana: miten parantaa musiikin harrastamisen edellytyksiä Suomessa. Päämäärä on isossa kuvassa sama, ydinkysymystä tarkastelen vain jatkossa myös lapsi- ja nuorisokuorojen, sekakuorojen, naiskuorojen, viihdekuorojen ja soittajien näkökulmasta. Edelleenkin haluan mieluusti vierailla kuorojen tapahtumissa, käydä keskusteluja ja ajatustenvaihtoa toiminnan kehittämisestä, ja ennen kaikkea, kokea hienoja musiikillisia hetkiä kanssanne.

Suomen Mieskuoroliiton puheenjohtajana on ollut helppo olla. Olen aina saanut tukea itselleni ja hallitukselle, mieskuorolaiset haluavat olla kehittämässä toimintaa, ja useimmiten olemme myös olleet varsin samaa mieltä asioista. Kiitos siitäkin!

Erityisesti yksi henkilö on ollut kaiken tämän mahdollistajana, ja häntä en voi tarpeeksi tästä tuesta kiittää. Yritän kuitenkin. Aino Herranen, liittomme toiminnanjohtaja, sinä olet mahdollistanut sen, että Mieskuoroliiton puheenjohtajana toimiminen on ollut helppoa, mieluisaa ja erittäin antoisaa. Laaja ja timanttinen osaamisesi on ollut korvaamaton apu ja tuki minulle. Kiitos Aino!

Loppuun sopinee J.H. Erkon Mieslaulun sanoja mukaellen: Pois voihke ja itkun hyrske! Minun on nyt aika käydä työhön ja toimintaan.

Kiitos teille kaikille,

Tomi-Pekka Niukkanen
puheenjohtaja
Sulasol, Suomen Laulajain ja Soittajain Liitto ry

1) Sulasolin liittokokouksen vaikutukset Suomen Mieskuoroliittoon

Tomi-Pekka Niukkasen valinta Sulasolin puheenjohtajaksi 24.11.2018 ja luopuminen samalla Suomen Mieskuoroliiton puheenjohtajuudesta aiheuttaa muutoksia myös Suomen Mieskuoroliiton hallintoon. Liiton puheenjohtajan tehtäviä hoitaa seuraavaan liittokokoukseen 9.3.2019 saakka varapuheenjohtaja Pekka Horttanainen, jonka tavoittaa sähköpostitse osoitteesta pekka.horttanainen@mieskuoro.fi, puh. 0400 958 584. Päivittäisestä toiminnasta vastaa edelleen toiminnanjohtaja Aino Herranen, toiminnanjohtaja@mieskuoro.fi, puh. 010 8200 236. Liitolle valitaan uusi puheenjohtaja seuraavassa liittokokouksessa Tuusulassa 9.3.2019.

Sulasolin liittokokouksessa valittu uusi liittohallitus valtuutettiin selvittämään järjestörakenneuudistusta edelleen. Tässä vaiheessa kysellään myös erikoisliittojen, piirien ja jäsenyhdistysten kanta uudistukseen. Ylimääräinen Sulasolin liittokokous järjestetään ensi kesäkuussa Tampereen Sävelen yhteydessä.

2) Sulasolin toimistossa avoimet ovet 12.12.2018

Suomen Mieskuoroliitto on mukana Sulasolin avoimien ovien päivässä keskiviikkona 12.12.2018 klo 12–18. Tule tapaamaan toimistomme väkeä Helsingin Kannelmäkeen Klaneettitie 6-8:n neljänteen kerrokseen! Kuuman glögin sijaan tarjoamme kylmää Saimaan Juomatehtaan viime kevään Talvipäiville toteuttamaa Lauluolutta. Saat lisäksi kaikista tuotteistamme huomionosoituksia (merkit, ruusukkeet, standaari) lukuun ottamatta -20 % alennuksen!

3) Joulukuun jäsentarjous: mieskuoroaiheiset lahjat tasarahalla!

Mitä joululahjaksi mieskuorolaisille ja mieskuorolaulun ystäville? Liiton toimistosta saat lahjat pukinkonttiin tilanteeseen kuin tilanteeseen!

Mieskuorolaulun ystävälle: Suomen rakkain mieskuorolaulu -livelevy sisältää kaikkien aikojen rakkaimmat mieskuorolaulut Sibeliuksesta Kuulaan, Madetojasta Palmgreniin ja Rautavaarasta Bergmaniin. Rakkaimpia mieskuorolauluja tulkitsee maamme mieskuorojen parhaimmisto yhdessä ja erikseen, ja levyn huipentaa kaikkien aikojen rakkain suomalainen mieskuorolaulu, Sibeliuksen Finlandia-hymni lähes 1 500 laulajan suurkuoron voimin. Levyn hinta joulutarjouksena vain 10 euroa/kpl (norm. yksittäin 15 euroa)!

Kenelle tahansa mieskuorolaiselle: liiton jäsenmerkki eli arkimerkki pikkutakin liepeessä kertoo sitoutuneisuudesta harrastukseen. Tällä merkillä voit muistaa tänä syksynä riviin tulleita uusia laulajia tai vaikka kerralla koko kuoroa aktiivisen toimintavuoden jälkeen. Jäsenmerkin joulutarjoushinta on 5 euroa/kpl (norm. 6,50 euroa)!

Pitkäaikaiselle aktiiville: liiton logolla varustetut snapsilasit sopivat mainiosti monivuotisen kantavan voiman huomiointiin. Hanki siis kuuden lasin paketti laulajalle, joka on paikalla jokaisissa harjoituksissa tai vastaa ansiokkaasti vaikkapa kuoron nuotistosta. Snapsilasipaketin tarjoushinta on 30 euroa/6 kpl (norm. 35 euroa)!

Naistoimikunta-aktiiville tai puolisolle: kukkoriipus on näyttävä koru tärkeälle naiselle. Riipuksella voit muistaa niin naistoimikunta-aktiiveja kuin kotijoukkojakin. Riipus on nyt myynnissä tarjoushintaan vain 50 euroa/kpl (norm. 60 euroa)!

Alennushinnat ovat voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 17.12.2018 mennessä tehtyihin tilauksiin, ja tähän päivään mennessä tehdyt tilaukset ehtivät perille ennen joulua. Tuotteiden tilaukset liiton toimistoon puhelimitse 010 8200 236, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus.

4) Perinteinen jouluaaton hartaus Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä 24.12.2018

Suomen Mieskuoroliitto on perinteiseen tapaan mukana järjestämässä jouluaaton hartautta 24.12.2018 klo 16 Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä yhdessä Helsingin Reserviupseeripiirin, Pääesikunnan sekä Sulasolin Helsingin ja Uudenmaan piirin kanssa.

Hartaustilaisuuden alustava aikataulu:
klo 15.30 Kokoontuminen Hietaniemen hautausmaan uuden kappelin lämpiöön
klo 15.50 Siirtyminen parijonossa Mannerheimin haudalle
klo 16 Laulu: Suomen laulu (Pacius)
Jouluevankeliumi, Juhani Talvela
Laulu: Jouluyö, juhlayö (Gruber)
Lyhyt hartauspuhe, kenttäpiispa Pekka Särkiö
Laulu: Finlandia-hymni (Sibelius)
n. klo 16.20 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden laulut johtaa Viipurin Lauluveikkojen taiteellinen johtaja Ilkka Aunu. Kaikki mieskuorot ja yksittäiset mieslaulajat, erityisesti pääkaupunkiseudulta mutta luonnollisesti muualtakin Suomesta, ovat lämpimästi tervetulleita mukaan hiljentymään joulun viettoon.

Mieskuorojen joulukonsertteja kerätään tänä vuonna liiton verkkosivuille https://mieskuoro.fi/mieskuorojen-joulu/ . Ilmoita oma konserttisi mukaan liiton toimistoon osoitteella toiminnanjohtaja@mieskuoro.fi!

5) Liiton Miehet etsii alkuvuodesta uusia laulajia

Seuraavat koelaulut edustuskuoro Liiton Miesten riveihin järjestetään Espoossa keskiviikkona 30.1.2019 klo 17–19.30, Joensuussa lauantaina 2.2.2019 klo 12–14 ja touko-kesäkuun periodeja varten Talvipäivien yhteydessä Tuusulassa lauantaina 9.3.2019 klo 11–12.30. Ilmoittautuminen on alkanut sähköisen lomakkeen kautta: https://goo.gl/forms/yI7RCnnV4rqGuXwQ2 Kuhunkin koelaulutilaisuuteen tulee ilmoittautua viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta.

Koelauluissa Liiton Miehiin hyväksytyt sitoutuvat osallistumaan Liiton Miesten seuraaville harjoitusperiodeille, jotka järjestetään Tuusulassa 8.–10.3.2019 osana Suomen Mieskuoroliiton Talvipäiviä, Tampereella 11.–12.5.2019 sekä Joutsenossa 26.–30.6.2019 Suomen Mieskuoroliiton kesäkursseilla Joutsenon Opiston Taidekesässä. Lisäksi Liiton Miehet esiintyy Suomalainen mieskuorolaulu 200 vuotta -juhlakonsertissa Helsingin Musiikkitalossa 14.5.2019. Liiton Miehiä johtaa Suomen Mieskuoroliiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki. Lue lisää Liiton Miehistä: www.liitonmiehet.fi

6) Laulajamerkkikoulutukset 26.–27.1.2019 Kouvolassa ja 23.–24.3.2019 Seinäjoella

Järjestämme ensi keväänä kaksi liiton merkkilaulujen koulutusviikonloppua, joiden pääkouluttajina toimivat liiton musiikkilautakunnan jäsenet. Koulutuksissa keskitytään ennen kaikkea liiton perusmerkkikokonaisuuteen ja kurssien päätteeksi on myös mahdollisuus merkkisuorituksiin. Koulutukset ovat avoimia kaikille, mutta laulajamerkkejä voivat suorittaa ainoastaan liiton jäsenkuorojen laulajat.

Kouvolan koulutus järjestetään 26.–27.1.2019 pääkouluttajana Mieskuoro Eugan ja Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajien taiteellinen johtaja Visa Yrjölä. Koulutuspaikkana on Lehdokin seurakuntakoti, Madekuja 1, Kouvola. Koulutus alkaa lauantaina 26.1. klo 11 ja päättyy sunnuntaina 27.1. klo 14.30. Tämän jälkeen on vielä mahdollisuus merkkisuorituksiin.

Seinäjoen koulutuksesta 23.–24.3.2019 vastaa Kokkolan Lauluveikkojen taiteellinen johtaja Mari Sillanpää. Koulutuspaikkana on Marttilan koulu, Kirkkokatu 9, Seinäjoki. Koulutus alkaa lauantaina 23.3. klo 12 ja päättyy sunnuntaina 24.3. klo 14, jonka jälkeen halukkaat voivat vielä suorittaa merkkejä.

Koulutuksen hinta on 25 euroa/hlö sisältäen koulutuksen ja mahdollisuuden osallistua merkkitenttiin. Osallistujat vastaavat itse ruokailu- ja mahdollisista matka- ja majoituskustannuksista. Kumpaakin koulutusta varten on varattu majoituskiintiö paikalliseen Sokos Hotel Vaakunaan, lisätietoja majoituksista liiton verkkosivuilla.

Ilmoittautuminen koulutuksiin on alkanut ja päättyy Kouvolan osalta 13.1.2019 ja Seinäjoen osalta 10.3.2019 sähköisellä lomakkeella: https://goo.gl/forms/EszH2AMSfIzryKID3

7) Talvipäivien mieskuoroseminaari ja liittokokous 9.3.2019 Tuusulassa – ilmoittautuminen päättyy 31.1.2019

Suomen Mieskuoroliiton seuraavien Talvipäivien pääpäivänä lauantai 9.3.2019. Päivä alkaa lounaalta klo 11–12.30 ja tämän jälkeen paneudutaan mieskuoroseminaarissa hyvinvointiteemaan asiantuntijapuheenvuorojen ja hyvien käytänteiden jakamisen muodossa. Seminaarin tarkka sisältö julkistetaan liiton verkkosivuilla joulukuun aikana. Toivotamme tapahtumaan lämpimästi tervetulleiksi kaikki mieskuoroaktiivit, avecit ja muut kiinnostuneet!

 

Päivän hallinnollinen osuus päättyy Suomen Mieskuoroliiton liittokokoukseen klo 16.30 alkaen. Liittokokouskutsut lähetetään liiton jäsenkuoroille tammikuussa perinteisen postin välityksellä ja kokousmateriaalit valtakirjan toimittaneille helmikuussa. Liittokokouksessa valitaan sääntömääräisten asioiden lisäksi liitolle uusi puheenjohtaja Tomi-Pekka Niukkasen luovuttua tehtävästään. Lisäksi käydään läpi Sulasolin valmisteleman järjestörakenneuudistuksen mahdollisia vaikutuksia Suomen Mieskuoroliittoon ja sen jäsenkuoroihin.
Talvipäivien mieskuorokonsertissa Tuusulan kirkossa klo 19 kuullaan edustuskuoro Liiton Miehiä Paavo Hyökin johdolla, ja konsertin ohjelmassa on luvassa myös paikallisväriä. Kaikki tapahtuman osallistujat yhdistävät myös voimansa konsertin suurkuoronumeroissa. Suurkuoronumerot julkistetaan vuoden 2019 alussa. Konsertin jälkeen palataan Gustavelundiin jatkamaan iltaa illalliskaronkan merkeissä.

Tapahtuman osallistumismaksu on 99 euroa/henkilö sisältäen lauantaina 9.3.2019 mieskuoroseminaarin ja liittokokouksen, mieskuorokonsertin sekä lounas- ja illallisruokailut. Tapahtuman ilmoittautuminen on alkanut ja päättyy 31.1.2019. Ilmoittautumiset voi tehdä joko kuoro- tai henkilökohtaisesti sähköisellä lomakkeella: https://goo.gl/forms/I3jsbC02g4y4IJ9G2

Talvipäivien sisällön keskittyessä yhteen lauantaipäivään osallistuminen on mahdollista päiväseltäänkin. Gustavelundissa voi myös yöpyä perjantaista sunnuntaihin saakka. Majoituksen hinta on 1hh 88 euroa/yö ja 2hh 113 euroa/yö, majoitusvaraukset tulee tehdä 15.2.2019 mennessä suoraan Gustavelundiin tunnuksella ”Talvipäivät”: reception@gustavelund.fi tai puh. 09 273 751.

8) VII Kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun ilmoittautuminen alkaa vuoden alussa

Maailman merkittävin mieskuorokilpailu eli VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu järjestetään seuraava kerran Helsingin Musiikkitalossa 18.4.2020. Helsinki Male Choir Weekend levittäytyy koko viikonlopun laajuudelle 17.–19.4.2020, ja samalla juhlitaan myös Nordic-Baltic Male Choir Festivalia ja 75-vuotiasta Suomen Mieskuoroliittoa. Mukaan kannattaa siis tulla paitsi kilpailemaan, myös nauttimaan ainutkertaisesta kansainvälisestä mieskuorotunnelmasta!

Kilpailu järjestetään jälleen kolmessa sarjassa: kansainvälisessä, kansallisessa ja katselmussarjassa. Kilpailun ilmoittautumisaika alkaa vuoden 2019 alussa ja kestää koko vuoden 2019 ajan. Kilpailusarjojen tuomaristot ja muuta tietoa tapahtumasta julkistamme ilmoittautumisen alkaessa. Lue lisää: https://mieskuoro.fi/madetoja2020/

9) iFestin jäsentiedot ajan tasalle 20.12.2018 mennessä

iFest-jäsenrekisteri on Sulasolin sisäisen viestinnän tukipilari. iFestissa olevien tietojen perusteella postitetaan Sulasol-lehdet, tehdään jäsenmaksulaskut ja lähetetään sähköiset jäsenviestit kuorojen toimijoille. Myös erikoisliitot ja piirit käyttävät viestinnässään iFestin tietoja. Tämän johdosta on erittäin tärkeää, että yhdistykset huolehtivat kaikkien iFest-rekisterissä olevien tietojensa oikeellisuudesta.

Kaikilla yhdistyksen jäsenillä tulee olla iFestissa voimassa oleva Jäsen-sidos. Tämän lisäksi kaikilla toimijoilla tulee olla erillinen sidos tehtävästä riippuen (esim. Puheenjohtaja, Sihteeri, Taiteellinen johtaja). Huolehtikaa erityisesti siitä, että toimijoiden sidokset ja sähköpostiosoitteet ovat oikein, jotta tiedotteet löytävät perille oikeille henkilöille.

Vuoden 2019 jäsenmaksulaskutus tehdään heti vuodenvaihteen jälkeen. Jäsenmaksulaskut muodostetaan iFestissa sillä hetkellä olevien jäsenmäärien perusteella. Laskujen muuttaminen jälkikäteen ei ole mahdollista, joten huolehdittehan, että kuoronne jäsentiedot ovat ajan tasalla 20.12.2018 mennessä! iFest-rekisteriin liittyviä ohjeita löytyy osoitteesta https://sulasol.fi/jasenille/jasenrekisteri/

 

Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa (pdf)