Helsinki, 19.3.2020

Aikamoisia aikoja

Rakkaat lauluveljet. Kun Suomen hallitus kertoi kieltävänsä suuret yleisötapahtumat ei liitolle jäänyt juuri vaihtoehtoja. Helsinki Male Choir Weekend ja VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu piti siirtää. Samalla kuorojen harjoituskaudet päättyivät kuin seinään ja kevään konsertit jäivät pitämättä. Vauhti, jolla tilanne eskaloitui, tuntui absurdilta ja vuosien työn menetys kouraisi syvältä, mutta asiat piti laittaa tärkeysjärjestykseen ja terveys tulee aina ensin.

Ensijärkytyksen jälkeen toivo alkoi kuitenkin pian palata. Tästä noustaan ja laulu kantaa kyllä! Harjoitus ei koskaan mene hukkaan, valmiit ohjelmistot voi käyttää sitten seuraavalla kaudella. HMCW ja Madetoja-kilpailu saatiin siirrettyä kevääseen 2021. Samalla saimme mahdollisuuden tehdä tapahtumasta vielä suuremman ja hienomman. Toivon lämpimästi, että kilpailuun tälle vuodelle ilmoittautuneet ovat mukana myös ensi vuonna rinnallaan joukko uusia kuoroja, sillä ilmoittautuminen avataan uudelleen.

Ensi kevättä odotellessa liiton 75. juhlavuosi tarjoaa puitteet konserttien järjestämiseen syksyllä samaan tapaan kuin viimevuotinen MK200-juhlavuosi. Myöhemmin tässä kirjeessä kerrotaan myös mahdollisuudesta tilata tukituotteita juhlavuoden ilmeellä tai ryhtyä kannattajajäseneksi, sillä siitä ei pääse mihinkään, että HMCW:n ja Madetoja-kilpailun siirto on liiton taloudelle kova paikka. Peruuntuneet konsertit rasittavat varmasti myös kuorojen taloutta, mutta erityisen haavoittuvaisessa asemassa ovat freelancerit ja siten myös monet kuoronjohtajat. Toivon, että kuorot noudattaisivat tästä kirjeestä löytyvää Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen suositusta palkkojen maksusta.

Luotan siihen, että mieskuorohenki ja lauluveljeys kantavat meidät tämän vaikean ajan yli ja yhteinen laulu raikuu taas pian! Sitä odotellessa voi äänijänteet pitää terässä kaivamalla merkkilaulukirjat esiin. Itse aion pureutua toden teolla mestarimerkkikappaleisiin tähtäimessä jo Joutsenon merkkilaululeiri. Nyt minulla on siihen aikaa.

Terveyttä, voimaa ja onnea!

Antti Ilmavirta
puheenjohtaja

 

1) Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen kannanotto kuoronjohtajien työtilanteeseen

Suomen hallitus on suosittanut kokoontumisrajoituksia koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Tämän johdosta moni kuoro on päättänyt keskeyttää toimintansa toistaiseksi.

Monet kuoronjohtajat toimivat freelancereina, jolloin palkanmaksun keskeytyksellä on vakavia seurauksia kuoronjohtajien toimeentulolle. Suomen Kuoronjohtajayhdistys vetoaa kuoroihin, ettei johtajien palkanmaksua keskeytettäisi kokoontumisrajoitusten ajaksi. Myös Sulasol suosittelee, että johtajien palkanmaksu jatkuisi, vaikka harjoituksia joudutaan perumaan.

Muistutamme myös, että työntekijän lomauttaminen on mahdollista vain siinä tapauksessa, että työnantaja ei voi osoittaa tälle muuta työtä. Kuoronjohtajilla on paljonkin mahdollisuuksia etäopetukseen teknologian ja erilaisten viestinten avulla. Lisäksi kuoronjohtajan työhön kuuluva taiteellinen suunnittelutyö ja ohjelmiston etsintä ja harjoittelu eivät keskeydy, vaikka kuoroharjoituksia ei pidettäisi.

Elisa Huovinen
Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja

 

2) Helsinki Male Choir Weekend siirtyy järjestettäväksi 9.–11.4.2021

Koronavirusepidemian ja hallituksemme asettamien rajoitusten vuoksi Helsinki Male Choir Weekend ja VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu peruuntuvat huhtikuulta 2020. Tapahtuma siirtyy järjestettäväksi vuotta myöhemmin: VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu järjestetään Musiikkitalossa 10.4.2021 ja mieskuorotapahtuma Helsinki Male Choir Weekend kattaa koko viikonlopun 9.–11.4.2021.

Tapahtuman siirto tarkoittaa osallistujille seuraavaa:
Kilpailun osalta ilmoittautuminen on edelleen voimassa ja maksettu osallistumismaksu käytetään vuoden 2021 kilpailuun. Kuoro voi myös halutessaan tarkentaa kilpailuohjelmistoaan tai muita osallistujatietoja 31.12.2020 saakka.
– Jos kuoro peruu ilmoittautumisensa kilpailuun 31.12.2020 mennessä, osallistumismaksu ja kilpailua varten toimitetut nuotit palautetaan kuorolle.
Kilpailun ilmoittautuminen myös avataan uudelleen lähiviikkoina, ilmoittautumisaika kestää vuoden 2020 loppuun saakka.
– Muuhun tapahtumaan ilmoittautuneiden ja osallistujapaketteja ja konsertti- ja ruokailulippuja varauslomakkeellamme varanneiden tulee ilmoittautua ja tehdä varaukset uudelleen. Ohjeistamme vielä kuoroja uusista varauksista ja mm. majoitustarjouksista erikseen lähempänä. Pidätämme tässä vaiheessa myös oikeuden hintojen muutoksiin.

Ohjeet lippuja Helsinki Male Choir Weekendin tilaisuuksiin Ticketmasterin kautta tai Musiikkitalon lipunmyynnistä ostaneille:
Dreamland-avajaiskonsertti 17.4.2020: liput ovat suoraan sellaisinaan käytettävissä Polyteknikkojen Kuoron Dreamland-konsertissa myöhemmin tänä vuonna, päivämäärä julkistetaan myöhemmin
VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu 18.4.2020: lippujen hinta palautetaan ostajille ja uusi lipunmyynti kilpailun osalta alkaa keväällä 2021
Helsinki Male Choir Weekendin gaalakonsertti 18.4.2020: liput ovat suoraan sellaisinaan käytettävissä gaalakonsertissa 10.4.2021
Lue lisää: https://help.ticketmaster.fi/hc/fi/articles/360006546017-Miten-toimin-jos-tilaisuus-siirtyy-

 

3) Suomen Mieskuoroliiton liittokokous järjestetään etäkokouksena 19.4.2020

Suomen Mieskuoroliiton liittokokous järjestetään aiemmin ilmoitetun aikataulun mukaisesti sunnuntaina 19.4.2020 klo 12. Kokous pidetään kuitenkin nykyisessä poikkeustilanteessa etäkokouksena Microsoft Teamsin välityksellä. Etäkokouksesta ei ole sääntöjen mukaisesti ilmoitettu virallisessa 23.1.2020 postitse lähetetyssä kokouskutsussa, mutta jokaiselle valtakirjan toimittaneelle kokousedustajalle ilmoitetaan etäkokousjärjestelyistä henkilökohtaisesti.

Toimitamme kokousmateriaalit, päätösehdotukset ja etäosallistumisohjeet huhtikuun alkupäivinä kaikille valtakirjan maaliskuun loppuun mennessä toimittaneille kokousedustajille sekä sellaisille osallistumishalukkuudesta liiton toimistoon ilmoittaneille henkilöille, joilla on liiton sääntöjen mukaan kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Koska etäosallistuminen hankaloittaa kokouksessa käytävää keskustelua ja äänestysjärjestelyitä, mahdolliset eriävät mielipiteet ja muutosehdotukset dokumentteihin pyydetään toimittamaan liiton toimistoon etukäteen 14.4.2020 mennessä.

Valtakirjapohja löytyy täältä: https://mieskuoro.fi/suomen-mieskuoroliiton-liittokokous-helsingissa-19-4-2020/

 

4) Suomen Mieskuoroliitto 75 vuotta: liity kannattajajäseneksi, tilaa tukituotteitamme ja hyödynnä juhlavuosilogo syksyn konserteissa!

Suomen Mieskuoroliiton 75-vuotisjuhlavuosi sai odottamattoman käänteen, kun juhlavuoden päätapahtumaksi kaavailtu Helsinki Male Choir Weekend siirtyi vuodella eteenpäin. Tämä on liitollemme myös taloudellinen haaste, jonka selättämiseksi tarvitsemme apuanne. Tässä muutamia keinoja, joilla voit tukea liiton toimintaa, osoittaa mieskuorolaisten välistä laulajaveljeyttä ja samalla olla osa 75-vuotisjuhlavuottamme!

Liity kannattajajäseneksi
Suomen Mieskuoroliiton kannattajajäseneksi voi liittyä joko henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö. Vuonna 2020 liiton kannattajajäsenmaksu on 100 euroa ja ainaiskannattajajäsenmaksu 1000 euroa. Lue lisää ja täytä liittymislomake: https://forms.gle/3BoCJSnBm62wFgDA9

Tilaa tukituotteitamme
Yhteistyössä IDÉn kanssa toteutettuja tyylikkään mustia juhlavuosituotteitamme on mahdollista ennakkotilata 20.4.2020 saakka. Tukituotteita ei valmisteta liiton varastoon, eli niitä on mahdollista hankkia vain ennakkotilauksesta. Tuotteet on varustettu liiton 75-vuotisjuhlalogolla:
– Musta t-paita, miesten ja naisten malli 19 euroa/kpl
– Musta huppari, miesten ja naisten malli 49 euroa/kpl
– Musta pikeepaita, miesten malli 25 euroa/kpl
– Musta kangaskassi pitkillä olkahihnoilla 12 euroa/kpl
– Pehmoheijastin papukaijalukolla 10 euroa/kpl
– Kangasmerkki kuumaprässättävällä liimataustalla 8 euroa/kpl

Kerää siis tilaus oman kuorosi piirissä ja tee tilaus täällä: https://forms.gle/7KbyrWCZgKDrdJqw7
Tukituotteiden kuvat ja tuotetiedot löydät täältä: https://mieskuoro.fi/tukituotteet/
Tuotteita on myös mahdollista lisäkustannuksesta personoida kuoron omilla painatuksilla tai brodeerauksilla, tiedustele lisää IDÉn Olli-Pekka Puputilta (olli-pekka.puputti@idegroup.fi tai 040 847 7800)! Tuotteet postitetaan tilaajille toukokuussa, tai ne voi erikseen sovittaessa noutaa liiton toimistolta. Näihin postitoimituksiin ei poikkeuksellisesti lisätä toimituskuluja.

Syksyn mieskuorokonsertit osaksi juhlavuotta
Valtaosa kuoroista on siirtänyt nyt katseensa ensi syksyn toimintaan. Kaikessa loppuvuoden konserttimarkkinoinnissa kannattaa käyttää liiton juhlavuosilogoa. Logo löytyy eri tiedostomuodoissa täältä: https://mieskuoro.fi/smkl75v/ Keräämme myös syksyn konsertit, myös itsenäisyyspäivän esiintymiset ja joulukonsertit juhlavuosikalenteriin. Konserttitiedot voi ilmoittaa meille osoitteella toiminnanjohtaja@mieskuoro.fi .

 

5) Maaliskuun jäsentarjous: elämäntapamerkit vain 29 euroa/kpl!

Maaliskuun 30. päivänä tulee kuluneeksi 75 vuotta Suomen Mieskuoroliiton virallisesta perustamispäivästä. Aloite mieskuorojen oman erikoisliiton perustamisesta Sulasolin alaisuuteen tehtiin jo 29.5.1943, mutta vasta vuonna 1945 liitolle saatiin säännöt ja ensimmäinen puheenjohtaja, Ilmari “Immu” Kalkkinen.

Mieskuorolaisuus oli jo liittomme perustajille elämäntapa, ja liiton 75-vuotista historiaa kunnioittaaksemme maaliskuun jäsentarjouksena onkin liiton elämäntapamerkki vain 29 euroa/kpl (norm. 35 euroa). Tämä todellisen mieskuorolaisen merkki voidaan myöntää kuoron anomuksesta kaikille liiton jäsenkuoroissa ja poikakuoroissa yhteensä vähintään 25 vuotta laulaneille. Onko riveissänne vaikkapa pitkäaikainen solisti, oman stemmansa kantava voima tai kuoron käytännön järjestelyitä ansiokkaasti hoitanut työmyyrä, jonka haluaisitte palkita? Elämäntapamerkin myöntäminen ei edellytä hallinnollisia ansioita tai liiton laulajamerkin suorittamista. Anomuslomake ja myöntökriteerit löytyvät täältä: https://mieskuoro.fi/project/elamantapamerkki/

Tarjous on voimassa kaikkiin 2.–31.3.2020 anottuihin elämäntapamerkkeihin. Merkkejä myönnetään vain jäsenyhdistyksen anomuksesta kuoron jäsenille, ja anomukset tulee lähettää liiton toimistoon sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus, ja merkit kunniakirjoineen voi myös noutaa toimistoltamme Helsingin Kannelmäestä (sovi kuitenkin noutoajasta etukäteen).

 

6) Kevään erikoistarjous: merkkilaulukirjat 19 euroa, stemmalevyt 15 euroa

Suomen Mieskuoroliitto tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia mieskuoro-ohjelmiston itseopiskeluun myös koronavirusepidemian aikaan ja kotikaranteeniolosuhteisiin, ja parhaiten tuet myös liiton tulevaa toimintaa jatkamalla tuotteittemme tilauksia normaalisti. Tuotemyyntimme toimii normaaliin tapaan postin välityksellä, ja tuotteita on edelleen mahdollista ostaa myös toimistoltamme Helsingin Kannelmäestä. Toimistomme pyrkii kuitenkin soveltuvin osin hyödyntämään myös etätyötä, joten sovi vierailusta toimistolla etukäteen.

Tarjoamme toukokuun loppuun saakka jäsenillemme erikoistarjouksen kaikista merkkisuorituksiin tähtäävistä julkaisuistamme:
– Perusmerkkilaulut ja Taitomerkkilaulut 19 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 24 euroa)
– Mestarimerkkilaulut 19 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 28 euroa/kpl)
– Serenadeja 19 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 24 euroa/kpl)
– Perus- ja Taitomerkkilaulujen stemmalevyt T1, T2, B1 tai B2 15 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 17 euroa/kpl)

Alennushinnat ovat voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 31.5.2020 mennessä tehtyihin tilauksiin. Yli 20 kpl tilaukseen lisäksi -10 % lisäalennus! Tuotteiden tilaukset Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse 010 8200 236, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi, WhatsAppissa 050 375 2248 tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus, ja tuotteet voi myös noutaa toimistoltamme Helsingin Kannelmäestä (sovi kuitenkin noutoajasta etukäteen).

Olemme myös koonneet Spotify-soittolistoja harjoittelun tueksi. Mestarimerkkilaulut: https://open.spotify.com/playlist/3NvEFO8iKDoZUJ9BeDnsjP?si=jkIWVGm6Q6-CaaIQYzWr9w
Serenadeja: https://open.spotify.com/playlist/6XxgR3yngG3Nlna3Eph7FM?si=xEk-B4q8RkaT_dfci6b2Tw

Perustimme lisäksi merkkilauluohjelmistojen harjoittelua varten uuden Facebook-ryhmän Merkkikuntoon kesäksi! https://www.facebook.com/groups/merkkikuntoonkesaksi/ Tästä ryhmästä löydät harjoitusohjelman ja vertaistukea laulajamerkkikokonaisuuksien itseopiskeluun kevään aikana. Liity mukaan nyt, treenataan yhdessä kohti juhannuksen jälkeen järjestettävää Joutsenon merkkilaulukurssia!

 

7) Joutsenon merkkilaulukurssi 26.–28.6.2020

Suomen Mieskuoroliiton kesäkurssit järjestetään jälleen ensi kesänä Joutsenon Opistolla juhannuksen jälkeisellä viikolla. Tämänhetkisen tiedon mukaan kurssit toteutuvat suunnitellusti, seuraa kuitenkin tiedotustamme!

Perinteisellä merkkilaulukurssilla 26.–28.6.2020 koulutetaan perus- ja taitomerkkilauluja niin yksittäisille laulajille kuin isommille ryhmille samasta kuorosta. Mestarimerkkilauluja koulutetaan lähtökohtaisesti vain valmiille kvarteteille. Kurssille voi tulla vasta harjoittelemaan merkkikokonaisuutta tai kertaamaan jo suoritettua merkkiä, kurssin päätteeksi on myös mahdollisuus merkkisuorituksiin. Kouluttajina toimivat liiton musiikkilautakunnan jäsenet ja mieskuorojen johtajat Anneli Julén, Mari Sillanpää ja Visa Yrjölä. Arvostettu laulupedagogi, kontratenori Teppo Lampela antaa myös tuttuun tapaan yksinlaulutunteja kurssin aikana (40 euroa/30 min). Kurssi alkaa perjantaina klo 11 ja päättyy sunnuntaina klo 15.

Merkkilaulukurssin hinta on täysihoidolla 307 euroa ja ilman majoitusta ja aamiaisia 247 euroa. Ilmoittautuminen sähköisellä lomakkeella viimeistään 31.5.2020: https://forms.gle/dxSTwmiV7rM2LZRN7

Kesäkursseilla järjestetään myös edustuskuoro Liiton Miesten harjoitusperiodi 24.–28.6.2020 Paavo Hyökin johdolla, ja merkkilaulukurssin osallistujien on myös mahdollista suorittaa koelaulu Liiton Miesten riveihin. Tervetuloa oppimaan uutta ja viihtymään hyvässä mieskuoroseurassa idylliselle Joutsenon Opistolle!