Helsinki, 29.11.2022

Joulun ihme

Vuosi alkaa kääntyä lopuilleen, päivät lyhenevät ja luntakin on jo saatu eteläistä Suomea myöten. Samanaikaisesti jäsenkuoromme valmistautuvat vuoden tärkeimpään sesonkiin tai ovat jo ehtineet sen avata: adventti-, itsenäisyyspäivä- ja joulukonsertteja kuullaan lähiviikkoina kymmenittäin kautta maan.

Kuten juuri ilmestyneessä Sulasol-lehdessä kirjoitin, on myös liiton näkökulmasta äärimmäisen tärkeää, että tänä vuonna päästään taas laulamaan kaikkialla Suomessa täysille saleille, yksityiskonserttien tilaajille ja jouluisille kvartettikeikoille. Kuten kaikki tiedämme, kuorojen taloudellinen tilanne ja toimintaedellytykset ovat olleet pitkään koetuksella, ja haluamme mahdollisuuksiemme mukaan tukea jäsenkuorojamme onnistumaan parhaalla mahdollisella tavalla tässä tärkeässä sesongissa.

Kaipaako kuorosi kenties apua konserttien markkinoinnissa? Lisää konsertti joulukonserttikalenteriimme, ohjeet myöhemmin tässä jäsenkirjeessä! Tulisiko kuoron eteen pyyteetöntä ja aktiivista työtä tehneitä henkilöitä muistaa jotenkin? Vinkkejä muistamisiin, huomionosoituksia ja lahjatuotteita saat liiton toimistosta! Puuttuuko se viimeinen kokonaisuuden huipentava sovitus tärkeältä kvartettikeikalta? Kysy ohjelmistovinkkejä liiton toimistosta! Pitäisikö miettiä jo, mitä lauletaan ensi keväänä? Hyödynnä loppuvuoden jäsentarjouksemme ja täydennä nuottikaapit alkavaa uutta vuotta varten!

Ihmisen muisti on onneksi lyhyt, ja kahden edellisen joulun peruutukset, koronapassit ja epävarmuudet tuntuvat jo kaukaisilta. Mitä pidemmälle vuosi etenee, sitä paremmin myös yleisö tuntuu uskaltautuvan konsertteihin. Menneille haasteille emme voi enää mitään ja tulevaisuudesta emme vielä tiedä. Eläkäämme siis tässä hetkessä, nauttikaamme joulun ihmeestä ja rauhasta, joka laskeutuu mieskuorojen sävelin joulukonsertteihin kautta maan!

Rauhallista joulunaikaa toivottaen,

Aino Herranen
Toiminnanjohtaja

1) Mieskuorojen joulu

Mieskuorojen joulunajan konsertteja adventista itsenäisyyspäivän kautta loppiaiseen kerätään jälleen liittomme omaan joulukonserttilistaan. Jouluinen konserttikalenterimme löytyy osoitteesta www.mieskuoro.fi/joulu. Listalla on jo kymmeniä konsertteja eri puolilla Suomea – perinteitä, uutuuksia ja joulutunnelmaa parhaimmillaan!

Ilmoita oman kuorosi konsertit listalle lomakkeella: https://forms.gle/UetkpgChyR3S2KGM7 Suosittelemme lämpimästi vierailemaan myös naapurikuoron konsertissa tai vaikka vähän kauempanakin! Päivitämme konserttikalenteria pääsääntöisesti arkisin, ja myöhäisimmätkin joulunajan konsertit kannattaa lisätä mukaan ennen toimistomme jouluvapaita viimeistään 20.12.2022.

Haluamme omalta osaltamme tukea jäsenkuorojemme onnistunutta joulusesonkia, joten olemme laittaneet liiton joulukorttirahat (160 euroa) joulukonserttikalenterimme mainontaan Facebookissa ja Instagramissa.

2) Loppuvuoden jäsentarjoukset

Saimme lokakuun lopulla liiton varastoon uuden erän suosittua Crescendo-adressia. Adressin kuvituksena on liiton tilausgrafiikka, lahjataulunakin toiminut Esa Riipan upea Crescendo-teos.

Saat vielä huomenna eli marraskuun ajan Crescendo-adressit hintaan 10 euroa/kpl (norm. 15 euroa/kpl). Adresseja kannattaa varata myös varastoon tulevia tarpeita varten: vähintään 10 kpl tilauksiin 10 % lisäalennus! Adressin tuotto käytetään kokonaisuudessaan Suomen Mieskuoroliiton ja sitä kautta jäsenkuorojemme toiminnan hyväksi.

Vaakasuuntainen adressi on tekstitön, ja se soveltuu kuvituksensa puolesta niin onnitteluihin kuin surunvalitteluihinkin. Yksittäispakattu adressi sisältää viivoitetun sisälehden, nyörityksen ja kirjekuoren. Meiltä voit myös tilata lahjakortin liiton tuotemyymälään haluamallasi summalla adressikansiin liitettäväksi vaikkapa oman kuoron aktiivien tai ystäväkuoron muistamiseen.

Tarjoushinta on voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 30.11.2022 mennessä tehtyihin tilauksiin. Tilauksen voi tehdä Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse tai WhatsAppissa 050 375 2248, sähköpostitse toiminnanjohtaja@mieskuoro.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisäämme toimituskulut 6,90 euroa. Tuotteet on myös mahdollista noutaa toimistoltamme Helsingin Kaapelitehtaalta – sovi kuitenkin tällöin noutoajasta etukäteen, sillä teemme osittain etätöitä.

Vuodenvaihteen jäsenetuna on luvassa erikoistarjouksia nuottijulkaisuistamme – seuraa tiedotustamme sosiaalisen median kanavissamme ja hyödynnä tarjoukset ensi vuoden toimintaa varten!

3) Tulevia tapahtumia

Jouluaaton hartaus Hietaniemen hautausmaalla 24.12.2022

Suomen Mieskuoroliitto on perinteiseen tapaan mukana järjestämässä jouluaaton hartautta 24.12.2022 klo 16 Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä yhdessä Helsingin Reserviupseeripiirin, Pääesikunnan sekä Sulasolin Helsingin ja Uudenmaan piirin kanssa.

Hartaustilaisuuden alustava aikataulu:
klo 15.30 Kokoontuminen Hietaniemen hautausmaan uuden kappelin lämpiöön
klo 15.50 Siirtyminen parijonossa Mannerheimin haudalle
klo 16 Laulu: Kaunehin maa (Madetoja)
Jouluevankeliumi
Laulu: Jouluyö, juhlayö (Gruber)
Lyhyt hartauspuhe, kenttärovasti Markus Korpela
Laulu: Finlandia-hymni (Sibelius)
n. klo 16.20 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden laulut johtaa Viipurin Lauluveikkojen taiteellinen johtaja Ilkka Aunu. Kaikki mieskuorot ja yksittäiset mieslaulajat, erityisesti pääkaupunkiseudulta mutta luonnollisesti muualtakin Suomesta, ovat lämpimästi tervetulleita mukaan hiljentymään joulun viettoon.

Talvipäivät Hämeenlinnassa 17.–19.3.2023

Kuva: Hämeenlinnan kaupunki

Seuraavia Suomen Mieskuoroliiton Talvipäiviä vietetään Hämeenlinnassa 100-vuotiaan Hämeenlinnan Mieskuoron vieraana 17.- 19.3.2023. Mukana on niin laulullista kuin hallinnollistakin ohjelmaa kokonaisille kuoroille ja hallintoaktiiveille sekä Suomen Mieskuoroliiton liittokokous.

Päätapahtumapäivä on lauantai 18.3.2023, jolloin varsinainen ohjelma alkaa lounaalta. Iltapäivän aikana on mahdollisuus oppia uutta, jakaa hyviä käytänteitä ja verkostoitua mieskuoroseminaarissa, jonka alustuksissa kuullaan niin mieskuorolaulajan elinkaaresta, kuoron strategiatyöstä kuin tuotteistamisesta. Alustajina toimivat Mikko Tanskanen (Joensuun Mieslaulajat), Osmo Polas (Mieskuoro Sirkat, Jyväskylä) sekä Tanu-Matti Tuominen (Mieskuoro Laulajat, Tampere). Heränneitä ajatuksia sovelletaan myös ohjatusti oman kuoron toimintaan. Seminaariosuus on suunnattu mieskuoroaktiiveille, kuorojen hallitusten jäsenille ja muille puuhamiehille.

Lauantai-iltapäivän aikana on mahdollisuus esiintyä Hämeenlinnassa oman kuoron tai lauluyhtyeen voimin. Ilta huipentuu isäntäkuoromme Hämeenlinnan Mieskuoron ja edustuskuoromme Liiton Miesten tähdittämään mieskuorokonserttiin suurkuoronumeroineen Hämeenlinnan kirkossa sekä luonnollisesti juhlakaronkkaan. Talvipäivät päättyvät sunnuntaina 19.3.2023 puoliltapäivin järjestettävään Suomen Mieskuoroliiton liittokokoukseen.

Talvipäivien osallistumismaksut ja tarkka aikataulu vahvistetaan loppuvuoden aikana. Nyt jos koskaan kannattaa lähteä mukaan joko kokonaisella kuorolla tai pienemmällä iskuryhmällä. Hämeenlinna on sloganinsa mukaisesti ihan lähellä – lämpimästi tervetuloa hakemaan uutta intoa, vauhtia ja ideoita oman kuoron toimintaan korona-ajan hiljaiselon jälkeen!

Merkkilaulukurssi Orivedellä 30.6.–2.7.2023

Liiton merkkilaulujen opiskeluun ja laulajamerkkien suorittamiseen keskittyvä merkkilaulukurssi järjestetään jälleen kesä–heinäkuun vaihteessa legendaarisella Oriveden Kampuksella. Kurssilla harjoitellaan perus- ja taitomerkkien sekä serenadimestarin merkin ohjelmistoa, ja mukaan voi tulla niin yksittäisenä laulajana kuin isommallakin joukolla omasta kuorosta tai vaikka kvartetista. Mieskuorojen yhteisen ohjelmiston opetteluun ja merkkien suorittamiseen ei ole välttämättä oman kuoron toiminnassa aikaa, joten kursseillemme osallistumista kannattaa suositella aktiivisesti kuoron laulajille taiteellisen johdon ja hallinnon puolelta.

Kurssille voi tulla viimeistelemään tai kertaamaan jo hallitsemaansa merkkikokonaisuutta tai vasta opettelemaan uutta ohjelmistoa. Kurssilla on myös mahdollisuus kvartettilauluun ja tenttisuorituksiin oman stemmansa hallitseville. Yhtä aikaa merkkilaulukurssin kanssa järjestetään myös Liiton Miesten harjoitusperiodi konsertteineen.

Merkkilaulukurssin kouluttajat ja osallistumismaksut julkaistaan vuoden 2023 alussa. Seuraa tiedotustamme!

4) Liiton Miehet hakee uusia laulajia keväällä 2023

Liiton Miehet ja Paavo Hyökki kesällä 2022. Kuva: Aino Herranen

Edustuskuoromme Liiton Miehet keskittyy parhaillaan ensimmäisen levynsä äänityksiin tammikuussa 2023 taiteellisen johtajansa Paavo Hyökin johdolla. Seuraavan kerran uusia laulajia Liiton Miesten riveihin laulatetaan tammi–helmikuun vaihteessa tähtäimenä Talvipäivien yhteydessä järjestettävä harjoitusperiodi, toukokuussa Vaasan kuorofestivaalilla järjestettävä levynjulkaisukonsertti sekä kesäperiodi kesä–heinäkuun vaihteessa Orivedellä. Koelaulutilaisuuksia järjestetään pääkaupunkiseudulla ja mahdollisuuksien ja kiinnostuksen mukaan myös muualla Suomessa: ota yhteyttä liiton toimistoon, mikäli olet kiinnostunut Liiton Miesten toiminnasta tai kuorosi piirissä on tällaisia laulajia enemmänkin!

5) Vuodenvaihteen jäsenasioita

Sulasolin ja samalla Suomen Mieskuoroliiton ja alueellisen piirin jäsenmaksut laskutetaan vuodenvaihteessa. Yhdistyksenne jäsenten tiedot tulee päivittää tätä varten FloMembers-jäsenrekisterijärjestelmään. Jäsenrekisterissä olevia tietoja käytetään suoraan jäsenmaksulaskujen perusteena ja lähettämiseen, Sulasol-lehden postituksiin ja jäsenkirjeittemme postituksiin. Varmistakaa erityisesti, että yhteyshenkilöiden (puheenjohtaja, sihteeri, taiteellinen johtaja ja taloudenhoitaja) tiedot ovat ajan tasalla.

Kirjautuminen FloMembersiin: https://www.flomembers.com/sulasol
Lisätietoa FloMembersistä: https://sulasol.fi/jasenille/jasenrekisteri/
Ongelmia jäsenrekisterin käytössä? jasenrekisteri@sulasol.fi

Saatte vuodenvaihteessa myös täytettäväksi lomakkeet vuoden 2022 toimintatietojen raportoimiseksi. Sulasol tiedottaa toimintatietojen ilmoittamisesta vielä erikseen.


Liiton toimisto on suljettuna joululoman vuoksi 22.12.2022–8.1.2023. Jouluvapaiden aikana liiton myyntituotteita ei postiteta eikä huomionosoitusanomuksia käsitellä. Palvelemme joulutauon jälkeen jälleen normaalisti 9.1.2023 alkaen.