Helsinki, 14.1.2021

Uusi vuosi, paluu vanhaan?

Joulukinkut on syöty ja raketit ammuttu, tervetuloa 2021! Vuosi on alkanut lumisissa merkeissä, mutta pyrypilvien välistä kajastaa myös valoa. Koronarokotteiden jako on käynnissä ja usko elämän normalisoitumiseen vahvistuu. Kuitenkin ennen samassa salissa laulamista on edessä vielä etätreenejä, kotiharjoittelua ja kvartettiprojekteja. Otetaan niistä nyt kaikki irti!

Toivon, että kuoroissa mietitte myös, että voisiko tätä hiljaisempaa aikaa käyttää toiminnan ja tulevaisuuden miettimiseen ja jälleenrakennuksen valmisteluun. Uskon, että ne kuorot, joiden tekeminen ja markkinointi ovat valmiina pandemian hellittäessä, voivat hyötyä vallitsevasta harrastustyhjiöstä. Uskon, että miehiä, jotka kaipaavat kipeästi uutta tekemistä, tulee silloin riittämään. Nyt myös liitto tarjoaa tässä apua uuden sparrausohjelmamme myötä. Siitä lisää myöhemmin tässä kirjeessä.

Omalla kohdallani uusi vuosi tarkoittaa uusia kuvioita. Uutta työtä ja muuttoa pääkaupunkiseudulle. Ja ennen kaikkea paluuta Polyteknikkojen Kuoron laulavaan kokoonpanoon kun sinne asti päästään. Tavoitteena luonnollisesti marraskuulle siirretty Helsinki Male Choir Weekend.

Toivon kuitenkin, että vaikka muutosta on ilmassa, niin jotain pysyisi. Olen nyt kaksi vuotta toiminut liiton puheenjohtajana ja koen, että minulla on vielä annettavaa liitolle ja mieskuorotoiminnalle. Haluan olla mukana viemässä toimintaa ulos koronakurimuksesta ja kohti uutta, entistä parempaa aikaa. Siksi asetun ehdolle jatkokaudelle puheenjohtajaksi tulevassa liittokokouksessa.

Voimaa ja onnea lumitöihin!

Antti Ilmavirta
Puheenjohtaja

1) Suomen Mieskuoroliiton liittokokous 14.2.2021

Suomen Mieskuoroliiton liittokokous järjestetään sunnuntaina 14.2.2021 klo 12. Kokouspaikkana on Sulasolin toimisto Kaapelitehtaalla Helsingissä, mutta koronapandemian vuoksi toivomme kaikkien edustajien osallistuvan kokoukseen etänä.

Liittokokouskutsu on tämän jäsenkirjeen liitteenä, ja se on myös lähetetty tänään postitse liiton jäsenyhdistyksille. Valtakirjat tulee palauttaa liiton toimistoon viimeistään 8.2.2021. Kokouksessa käsitellään sääntömääräisten asioiden lisäksi ehdotus liiton sääntöjen muuttamiseksi. Kokousmateriaali ja ohjeet etäosallistumiseen ja äänestämiseen toimitetaan kokousviikolla.

2) Helsinki Male Choir Weekend siirtyy järjestettäväksi 26.-28.11.2021

Alun perin huhtikuulle 2020 suunniteltu Helsinki Male Choir Weekend siirtyy toistamiseen. Uusi tapahtumaviikonloppu on aivan marraskuun lopussa, 26.-28.11.2021. VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu kisataan Musiikkitalossa lauantaina 27.11.2021. Muun viikonlopun ohjelman osalta tarkennamme suunnitelmia alkuvuoden aikana, ja tiedotamme valmistelun etenemisestä tapahtuman verkkosivuilla www.hmcw2021.fi, FB-sivulla ja jäsenkirjeissämme.

Aiemmat ilmoittautumiset kilpailuun ja gaalakonserttiin ostetut liput ovat voimassa myös uutena tapahtumaviikonloppuna, ja avaamme ilmoittautumisen ja lipunmyynnin uudelleen pikimmiten. Toivottavasti päästään pian laulamaan yhdessä ja tavataan marraskuussa Musiikkitalolla!

3) Tammikuun jäsentarjous: kaikki nuottikokoelmat -20 % alennuksella!

Tammikuussa tarjoamme jäsentarjouksena kaikki nuottikokoelmat -20 % alennuksella. Koronatilanteen vuoksi moni kuoro keskittyy alkavalla kevätkaudella pienryhmäharjoitteluun ja merkkisuorituksiin, ja liitto tarjoaa välineitä myös omatoimiseen stemmaharjoitteluun vaikkapa merkkilaulujen tai POP-julkaisujemme parissa. Kaikki nuottikokoelmamme löydät täältä: www.mieskuoro.fi/project/nuottikokoelmat/

Alennushinnat ovat voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 31.1.2021 mennessä tehtyihin tilauksiin. Yli 20 kpl tilaukseen samaa tuotetta lisäksi -10 % lisäalennus! Tuotteiden tilaukset Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse tai WhatsAppissa 050 375 2248, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus, ja tilauksen voi myös erikseen sovittaessa noutaa toimistoltamme Helsingin Kaapelitehtaalta.

4) Lunasta lahjakortit ja ilmoita merkkisuoritukset liiton toimistoon!

Onko kuorollasi käyttämättä jääneitä esimerkiksi juhlavuosimuistamisina saatuja lahjakortteja liiton tuotemyymälään? Viime vuoden aikana vanhentuneet lahjakortit voi poikkeuksellisesti käyttää vielä tänään 14.1.2021 – ota yhteyttä liiton toimistoon toiminnanjohtaja@mieskuoro.fi tai 050 375 2248 lahjakortin lunastamiseksi!

Vuaren Kukkoosta taistelivat keväällä 2019 Karjalan Laulu-Veikkojen Keijo Marttinen ja Ohto Nuottamo sekä edellisen voittajan Lahden Mieskuoron Juha Määttä. Kuva: Aino Herranen

Onko kuorosi piirissä suoritettu poikkeuksellisen koronavuoden 2020 aikana liiton laulajamerkkejä? Toimita merkkisuorituspöytäkirjat liiton toimistoon pikimmiten, jotta suoritukset huomioidaan vuoden 2020 Vuaren Kukkoo -kiertopalkinnon myöntämisessä! Palkintoa on jo kahden vuoden ajan pitänyt hallussaan Karjalan Laulu-Veikot, miten käy tällä kertaa?

5) Koulutustoimintaa vuonna 2021

Suomen Mieskuoroliiton sparrausohjelma jäsenkuoroille

Käynnistämme tänä keväänä jäsenkuoroillemme suunnatun Suomen Mieskuoroliiton sparrausohjelman. Ohjelman tarkoituksena on tarjota kuoron tarpeisiin räätälöityä koulutusta ja mentorointia niin hallinnollisiin kuin taiteellisiin haasteisiin. Ohjelma tähtää erityisesti kuorokentän jälleenrakennukseen koronapandemian jälkeen ja pyrkii antamaan työkaluja kuoron resurssien parhaaseen mahdolliseen hyödyntämiseen. Ohjelman koordinoinnista vastaavat liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki ja toiminnanjohtaja Aino Herranen koko liiton hallinnon osaamista käytännön toteutuksessa hyödyntäen.

Sparraus on tarkoitettu niin kokonaisille kuoroille kuin yksittäisille taiteellisille johtajille tai hallintotoimijoille. Ohjelman ensimmäisessä, etänä järjestettävässä tapaamisessa kartoitetaan tilanne ja käydään läpi asiat, joissa sparrausta kaivataan. Ensimmäinen tapaaminen on maksuton eikä se sido kuoroa mihinkään. Tämän jälkeen kuorolle laaditaan tarjous räätälöidystä sparrauskokonaisuudesta. Varsinainen koulutus ja mentorointi toteutetaan pääsääntöisesti paikan päällä kuoron luona, kunhan koronapandemia sen jälleen sallii.

Yksinkertaisimmillaan sparrauskokonaisuus voi olla kuorolle toteutettava koulutuspäivä, muutama mentorointitapaaminen kuoronjohtajan kanssa tai kuoron strategian päivitykseen keskittyvä ideointipäivä. Kokonaisuus voi keskittyä pelkästään taiteellisiin asioihin, pelkästään hallinnollisiin asioihin tai molempiin. Valmiita vastauksia tai pikaratkaisuja sparrausohjelma ei tarjoa, mutta se auttaa näkemään kuoron toimintaa eri näkökulmista ja tarjoaa uutta virtaa ja ideoita päivittäiseen toimintaan.

Kiinnostuitko? Täytä ilmoittautuminen maksuttomaan kartoitustapaamiseen täällä: https://forms.gle/ckxJVudzBH4GqhNG9 Lisätietoja ohjelmasta saat liiton toimistosta.

Verkkokoulutukset

Suunnittelemme kevääksi koulutus- ja webinaaritoimintaa liiton jäsenkuorojen laulajille, hallinnolle ja taiteellisille johtajille verkon välityksellä. Tiedotamme suunnitelmista lisää tulevissa jäsenkirjeissä. Kuulemme mieluusti myös jäsenkuorojemme toiveita: mistä aiheesta kaipaisitte koulutusta juuri nyt?

Suosittelemme lämpimästi myös kattojärjestömme Sulasolin ja muiden harrastajamusiikkijärjestöjen #harrastankotona-kampanjaa! Kampanjasivulta www.sulasol.fi/harrastankotona löytyy mm. visoja ja videoita musiikkiharrastusnälkää tyydyttämään.

Julkaisimme myös syksyllä vinkkilistan sähköisten apuvälineiden käytöstä oman kuoron harjoituksissa. Vielä kevään ajan ollaan mitä todennäköisimmin enemmän tai vähemmän poikkeustilanteessa normaalin harjoitustoiminnan sijaan. Kaikki välineet eivät sovi kaikille tai kaikkiin tilanteisiin, mutta suosittelemme lämpimästi kokeilemaan ja testaamaan erilaisia ratkaisuja! Vinkit löytyvät täältä: www.mieskuoro.fi/sahkoiset-kanavat

Kesäkurssit Orivedellä 30.6.-4.7.2021

Suomen Mieskuoroliiton kesäkurssit järjestetään ensi kesänä Oriveden Opistolla. Ajankohta on kuitenkin tuttu juhannuksen jälkeinen viikko. Merkkilaulukurssi järjestetään perjantaista sunnuntaihin 2.-4.7.2021, ja kouluttajina ovat liiton musiikkilautakunnan jäsenet.

Edustuskuoro Liiton Miesten harjoitusperiodi alkaa jo keskiviikkona 30.6.2021 Paavo Hyökin johdolla. Järjestämme loppukeväällä edustuskuoron koelaulutilaisuuksia kesäperiodia varten eri puolilla Suomea tarpeen ja toiveiden mukaan. Ota yhteyttä liiton toimistoon, mikäli edustuskuoron toiminta kiinnostaa!

Kesäkurssien hinnat ja ilmoittautumisohjeet julkistamme viimeistään helmikuussa, ja päivitämme tietoja liiton verkkosivuille suunnitelmien edetessä.

6) Ajankohtaista Sulasolista

Sulasolin jäsenrekisterijärjestelmä vaihtuu

Sulasolin ja samalla Suomen Mieskuoroliiton jäsenrekisteri siirtyy iFestista uuteen FloMembers-järjestelmään. Pääkäyttäjätunnukset uuteen järjestelmään toimitetaan jäsenyhdistyksille tammikuun aikana, ja tämän jälkeen kuoroilla on vielä aikaa tietojen päivittämiseen ennen jäsenmaksulaskutusta.

Mikäli yhdistyksenne ei ole vielä hakenut pääkäyttäjätunnuksia, se kannattaa tehdä pikimmiten osoitteessa https://www.ilmarix.fi/tietoverkko/isoilmari2.nsf/ilmoittautuminens?openform&s=n&id=4927DD756332D546C225860A002DAF37 Pääkäyttäjä voi jakaa edelleen tarvittavat käyttöoikeudet omassa yhdistyksessään.

Toimintalomakkeet

Sulasolin jäsenyhdistysten tulee vuosittain toimittaa Sulasolille tiedot toiminnastaan keskusjärjestön toimintakertomusta varten. Tänä vuonna lomakkeet tulevat täytettäväksi tammikuun viimeisellä viikolla, tästä tiedotetaan vielä erikseen lähempänä!

 

Jäsenkirje tulostusystävällisessä muodossa (pdf)

Liittokokouskutsu 2021 (pdf)
Liittokokouskutsu 2021 (doc)
Valtakirja 2021 (pdf)
Valtakirja 2021 (doc)