Helsinki, 17.1.2023

Kuorolaulusta hyvinvointia

Uusi vuosi on jälleen täällä, ja monet ovat avanneet uuden kalenterin tipattomalla tammikuulla tai erilaisilla uuden vuoden lupauksilla. Tavoitteena on usein jonkinlainen ryhtiliike ja uusi parempi minä: ehkä hankitaan salikortti, osallistutaan luku- tai vegaanihaasteisiin tai ilmoittaudutaan kansalaisopiston kielikursseille. Myös kuorolaulusta puhuttaessa muistetaan usein mainita hyvinvointivaikutukset, jotka ovat, kuten me kaikki tiedämme, niin sosiaalisia, fyysisiä kuin henkisiäkin.

Kuorotoimintaa ei tarvitse oikeuttaa tai perustella hyvinvointiulottuvuudella – nämä vaikutukset tulevat tavoitteellisen taiteen ja musiikintekemisen ohessa. Silti hyvinvointiteema on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan, ja tätä hyvää tuotteistamalla ja saattamalla mitattavalla tavalla näkyviin on mahdollista saavuttaa myös taloudellisia hyötyjä.

Vuoden alussa toimintansa aloittivat uudet hyvinvointialueet, joiden vastuulle siirtyivät aiemmin kuntien hoitamat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi. Uudessa järjestelmässä panostetaan entistä enemmän ennaltaehkäisevään hyvinvointia ja terveyttä edistävään toimintaan, ja tässä myös yksittäisten kuorojen tekemä kulttuurityö voi täydentää lakisääteistä kokonaisuutta.

Esimerkiksi kuntien hyvinvointisuunnitelmista, hyvinvointialueiden järjestöavustuksista tai Taiteen edistämiskeskuksen ja Suomen Kulttuurirahaston erityisesti hyvinvointitoimintaan korvamerkityistä avustuksista voi löytyä pienellä vaivalla sopivia yhtymäpintoja oman kuoron perustoimintaan. Tällaistenkin avustusten haussa autamme liiton toimistossa esimerkiksi kirjoittamalla suosituksia.

Nyt myös liiton toimistossa on hyvä hetki pohtia uutta, vuosien 2023–2027 strategiaa valmisteltaessa resurssiemme hyödyntämistä jäsenistön hyväksi – pitkällä aikavälillä samalla myös hyvinvointina koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Lämpimästi tervetuloa myös Talvipäiville Hämeenlinnaan pohtimaan oman kuoron strategiaa, jakamaan hyviä käytänteitä ja oppimaan muilta ja samalla tapaamaan liiton hallintoa poikkeusvuosien jälkeen!

Erinomaista uutta vuotta toivottaen,

Aino Herranen
Toiminnanjohtaja

1) Talvipäivät Hämeenlinnassa 17.–19.3.2023

Kuva: Hämeenlinnan kaupunki

Seuraavia Suomen Mieskuoroliiton Talvipäiviä vietetään Hämeenlinnassa 100-vuotiaan Hämeenlinnan Mieskuoron vieraana 17.-19.3.2023. Mukana on niin laulullista kuin hallinnollistakin ohjelmaa kokonaisille kuoroille ja hallintoaktiiveille sekä Suomen Mieskuoroliiton liittokokous. Yhtä aikaa Talvipäivien kanssa järjestetään myös edustuskuoro Liiton Miesten harjoitusperiodi.

Nyt jos koskaan kannattaa lähteä mukaan joko kokonaisella kuorolla tai pienemmällä iskuryhmällä. Tapahtumapaikat sijoittuvat Hämeenlinnan ydinkeskustaan: Raatihuoneelle, Hämeenlinnan kirkkoon ja Hämeen Suojan tiloihin. Majoitukset toteutuvat yhteistyössä Scandic Hämeenlinna Cityn kanssa. Hämeenlinna on sloganinsa mukaisesti ihan lähellä – lämpimästi tervetuloa hakemaan uutta intoa, vauhtia ja ideoita oman kuoron toimintaan korona-ajan hiljaiselon jälkeen!

Hämeenlinnaan on mahdollista saapua jo perjantai-iltana 17.3. tapaamaan liiton hallintoa ja verkostoitumaan yhteisen illallisen merkeissä. Varsinainen tapahtumapäivä on lauantaina 18.3., jolloin kuullaan mieskuoroseminaarin alustuksissa niin mieskuorolaulajan elinkaaresta, kuoron strategiatyöstä kuin tuotteistamisesta. Alustajina toimivat Mikko Tanskanen (Joensuun Mieslaulajat), Osmo Polas (Mieskuoro Sirkat, Jyväskylä) sekä Tanu-Matti Tuominen (Mieskuoro Laulajat, Tampere). Heränneitä ajatuksia sovelletaan myös ohjatusti oman kuoron toimintaan. Seminaariosuus on avoin kaikille ja suunnattu erityisesti mieskuoroaktiiveille, kuorojen hallitusten jäsenille ja muille puuhamiehille. Seminaarin isäntänä toimii liiton puheenjohtaja Antti Ilmavirta.

Päivän aikana on mahdollisuus esiintyä Raatihuonella kuoron omalla ohjelmistolla. Iltakonsertissa puolestaan kuullaan Hämeenlinnan Mieskuoroa (joht. Anneli Julén), mieskuorokentän uutta tulokasta Vanajan Mieskuoroa (joht. Jaakko Hämäläinen) ja Suomen Mieskuoroliiton edustuskuoro Liiton Miehiä (joht. Paavo Hyökki) – suurkuoronumeroita unohtamatta. Päivä huipentuu luonnollisesti juhlakaronkkaan. Talvipäivät päättyvät liittokokoukseen sunnuntaina 19.3.

Talvipäivien osallistumismaksu on 39 euroa/hlö. Osallistumismaksu sisältää lauantaina 18.3. seminaariohjelman, mahdollisuuden oman kuoron tai lauluyhtyeen esiintymisiin, iltapäiväkahvin, mieskuorokonsertin ja sunnuntaina 19.3. liittokokouksen. Lauantain lounaan hinta on 19 euroa ja karonkan 39 euroa/hlö.

Lisätietoja ja tarkempi aikataulu verkkosivuillamme: https://mieskuoro.fi/talvipaivat2023/ Ilmoittautuminen ja ruokailuvaraukset sähköisellä lomakkeella viimeistään 3.3.2023: https://forms.gle/RXauix27FqpA9m8G6

Majoitukset Scandic City Hämeenlinna (Raatihuoneenkatu 16)
Standard 1hh 95 euroa/yö, 2hh 115 euroa/yö
Varaukset hotellin varaustilanteen mukaan 3.3.2023 mennessä osoitteessa http://www.scandichotels.fi/?bookingcode=BTAL170323 tai varaustunnuksella BTAL170323 myös puhelimitse 03 4108 1632 tai sähköpostitse hameenlinnacity@scandichotels.com

2) Vuodenvaihteen jäsentarjous: nuottijulkaisut -25 %

Kevään laulukauden ohjelmistoa pohtiessa kannattaa hyödyntää liittomme vuodenvaihteen jäsentarjous: saat nyt minkä tahansa nuottijulkaisumme eli sekä kokoelmat että irtonuotit -25 % alennuksella! Päätimme jatkaa vuodenvaihteen jäsentarjouksen voimassaoloa aina tammikuun loppuun saakka, jotta mahdollisimman moni ehtii sen hyödyntää. Koko nuottikokoelmavalikoimamme löydät täältä: https://mieskuoro.fi/tuotteet/julkaisut/

Hintaesimerkkejä:

  • Perus- ja taitomerkkilaulut sekä useimmat teemakokoelmat: 18 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 24 euroa/kpl)
  • Mestarimerkkilaulut: 21 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 28 euroa/kpl)
  • Sotaveteraanien perinnelaulut, Mies, kuoroon! sekä POP1-3: 9 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 12 euroa/kpl)
  • Irtonuotit: alk. 1,35 euroa/kpl

Tarjoushinnat ovat voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 31.1.2023 mennessä tehtyihin tilauksiin. Nuotit kannattaa tilata kerralla koko kuorolle, sillä yli 20 kpl tilaukseen samaa tuotetta myönnämme vielä -10 % lisäalennuksen! Tilauksen voi tehdä liiton toimistoon puhelimitse tai WhatsAppissa 050 375 2248, sähköpostitse toiminnanjohtaja@mieskuoro.fi tai viestillä Suomen Mieskuoroliiton FB-sivulle. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisäämme toimituskulut 6,90 euroa. Tuotteet on myös mahdollista noutaa toimistoltamme Helsingin Kaapelitehtaalta – sovi kuitenkin tällöin noutoajasta etukäteen, sillä teemme osittain etätöitä.

3) Liiton Miesten koelaulut Helsingissä 8.2.2023

Hä, sinäkö muka uusi Liiton Mies? Kuva: Aino Herranen

Suomen Mieskuoroliiton edustuskuoron seuraavat koelaulut järjestetään Helsingin Kaapelitehtaalla ke 8.2.2023 klo 17–20.

Koelauluissa Liiton Miehiin hyväksytyt sitoutuvat liittymään edustuskuoron aktiivikokoonpanoon. Liiton Miesten seuraavat harjoitusperiodit ovat Hämeenlinnassa 17.-19.3.2023 (Suomen Mieskuoroliiton Talvipäivät), Vaasassa 17.-20.5.2023 (Vaasan kuorofestivaali) ja Orivedellä 28.6.-2.7.2023 (Suomen Mieskuoroliiton kesäkurssit). Edustuskuoroa johtaa Suomen Mieskuoroliiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki.

Ilmoittautuminen koelauluun 6.2.2023 mennessä: https://forms.gle/A4TpMzYjD5ZGVTQW9

Lisätietoja Liiton Miesten toiminnasta: www.liitonmiehet.fi

4) Merkkilaulukurssi Orivedellä 30.6.–2.7.2023

Liiton merkkilaulukurssi järjestetään jälleen kesä–heinäkuun vaihteessa legendaarisella Oriveden Kampuksella. Kurssilla harjoitellaan perus- ja taitomerkkien sekä serenadimestarin merkin ohjelmistoa, ja mukaan voi tulla niin yksittäisenä laulajana kuin isommallakin joukolla omasta kuorosta tai vaikka kvartetista. Mieskuorojen yhteisen ohjelmiston opetteluun ja merkkien suorittamiseen ei ole välttämättä oman kuoron toiminnassa aikaa, joten kursseillemme osallistumista kannattaa suositella aktiivisesti kuoron laulajille taiteellisen johdon ja hallinnon puolelta.

Kurssi alkaa pe 30.6. klo 11 ja päättyy su 2.7. klo 15. Kurssille voi tulla viimeistelemään tai kertaamaan jo hallitsemaansa merkkikokonaisuutta tai vasta opettelemaan uutta ohjelmistoa. Kurssilla on myös mahdollisuus kvartettilauluun ja tenttisuorituksiin oman stemmansa hallitseville. Yhtä aikaa merkkilaulukurssin kanssa järjestetään myös Liiton Miesten harjoitusperiodi konsertteineen.

Merkkilaulukurssin kouluttajat ja osallistumismaksut julkaistaan pian, seuraa tiedotustamme!

5) Toimintalomakkeet täytettävä viimeistään 31.1.2023

Sulasol kerää jälleen tietoja jäsenyhdistyksen toiminnasta. Vuoden 2022 toimintatiedot tulee toimittaa 31.1.2023 mennessä lomakkeella https://forms.office.com/e/U2qNxeN3if . Tietojen avulla kehitetään toimintaa vastaamaan yhä paremmin jäsenyhdistysten tarpeita. Tietoja käytetään myös mm. edunvalvontatyössä.

6) Juhlavuosi tai muuta merkittävää luvassa 2023?

Pyydämme ilmoittamaan vuonna 2023 pidettävien juhlakonserttien, muiden juhlallisuuksien ja merkkitapahtumien tiedot mahdollisimman aikaisessa vaiheessa liiton toimistoon. Näin pystymme asianmukaisesti ja ajantasaisesti onnittelemaan juhlavuottaan viettäviä jäsenkuorojamme. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan myös lähettämään liiton edustajan paikalle juhliin ja muihin merkkitapahtumiin, mikäli kuoro niin toivoo.

Keväällä pidettävien juhlakonserttien aikatauluista pyydämme tietoja tammikuun loppuun mennessä ja syksyllä pidettävien juhlakonserttien osalta elokuun loppuun mennessä. Mikäli toivotte paikalle myös Sulasolin tai paikallisen piirin edustajia, ilmoitattehan heille merkkitapahtumista erikseen.

Juhlavuosi on myös mitä parhain hetki luovuttaa ahkerille laulajaveljille huomionosoituksia. Suomen Mieskuoroliiton ruusukkeista, ansiomerkeistä ja lahjatuotteista löytyy sopiva vaihtoehto kaikkien kuorolaisten ja sidosryhmien huomioimiseen. Liittomme edustajat ovat myös mielellään mukana jakamassa huomionosoituksia juhlatilanteessa kuoron toiveiden mukaan. Lisätietoja ja sähköiset hakukaavakkeet vuosiruusukkeiden, merkkien ja muiden huomionosoitusten hakemista varten löytyvät liiton verkkosivuilta: https://mieskuoro.fi/project/merkit/

Kuoron toiminnalle on mahdollista saada näkyvyyttä myös Sulasol-lehdestä ja muusta kattojärjestömme viestinnästä erityisesti, jos teksti- ja kuva-aineiston toteuttaa kuoron omin voimin. Tekstien toimittamisesta kannattaa sopia etukäteen viestintäasiantuntija Jonna Virtasen kanssa (lehti@sulasol.fi). Suomen Mieskuoroliiton Facebook- ja Instagram-sivut on myös käytössänne kuoron tapahtumista tiedottaessanne.

.