Helsinki, 12.4.2019

Uuden puheenjohtajan tervehdys

Arvoisat lauluveljet! Edellisessä jäsenkirjeessä kirjoitin teille vielä hallituksen jäsenenä ja ehdokkaana puheenjohtajaksi. Nyt minulla on suuri ilo kirjoittaa teille liiton puheenjohtajana! Kiitos tästä suuresta kunniasta, jonka minulle soitte. Tuusulan Talvipäivät olivat minulle muutenkin harvinaisen hieno kokemus, sillä olen kotoisin Tuusulasta ja pääsin laulamaan kotikirkossani ensimmäisen konserttini Liiton Miesten riveissä.

Talvipäivillä hyväksyttiin toimintasuunnitelma kuluvalle vuodelle. Teemaksi valittiin yhteistyö yli kuoro-, kieli- ja liittorajojen. Uskon vahvasti, että yhteistyöstä on löydettävissä valtavia mahdollisuuksia. Hyvänä esimerkkinä pidän Keski-Uudenmaan kuorojen lyöttäytymistä yhteen Sibeliuksen Kullervon tekemiseksi. Omassa kuorossani Polyteknikkojen Kuorossa teimme taas yhteistyössä Naiskuoro KYN:n kanssa gaalakonsertin, joka tarjosi meille molemmille ainutlaatuisia kokemuksia, jotka ilman ennakkoluulotonta yhteistyötä olisivat jääneet kokematta. Kannustan teitä kaikkia miettimään mitä ja kenen kanssa te voisitte tehdä yhdessä! Keskeisinä asioina liiton toiminnassa pidän myös hyvien käytänteiden jakamista, jäsenkuorojen tukemista sellaisissa isommissa asioissa, joita yksittäinen kuoro ei voi yksin tehdä, ja liiton toiminnan tuotteistamista ja sitä kautta talouden tasapainottamista.

Liitolla on edessä myös toiminnallisesti erittäin mielenkiintoinen kausi. Suomalainen mieskuorolaulu täyttää 200 vuotta ja sitä juhlistetaan ilahduttavan monilla konserteilla ympäri Suomen! Toukokuun juhlakonsertit kokoavat yhteen suomen- ja ruotsinkielisiä huippukuoroja juhlistamaan merkkivuotta. Lisää konserteista löydät kohdasta 2. Molempiin konsertteihin on vielä lippuja jäljellä, mutta erityisesti Helsingin konsertin osalta kannattaa olla nopea! Lisäksi tulossa on muun muassa serenadikoulutusta ja jo perinteeksi muodostuneet Joutsenon kurssit ja Oktoberfest!

Nähdään kuorokentällä!

Antti Ilmavirta
puheenjohtaja
Suomen Mieskuoroliitto ry

1) Liittokokousuutisia

Suomen Mieskuoroliiton Talvipäivien yhteydessä järjestetyssä liittokokouksessa 9.3.2019 Suomen Mieskuoroliiton uudeksi puheenjohtajaksi seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi valittiin Antti Ilmavirta Lappeenrannasta. Vuonna 1985 syntynyt Ilmavirta työskentelee Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteerinä ja on espoolaisen Polyteknikkojen Kuoron sekä lappeenrantalaisen Karjalan Laulu-Veikkojen jäsen. Liiton taiteellisena johtajana valittiin jatkamaan kolmannelle kaksivuotiskaudelleen Paavo Hyökki Espoosta. Liittohallituksen jäseniksi valittiin Markus Järvisalo (Espoo), Janne Korhonen (Mikkeli), Pekka Mattila (Muhos) ja Ohto Nuottamo (Lappeenranta).

Liiton edellinen puheenjohtaja Tomi-Pekka Niukkanen ojensi puheenjohtajan käädyt Antti Ilmavirralle. Kuva: Pekka Sallinen.

Suomen Mieskuoroliiton aluevaltuustoon valittiin puheenjohtajan lisäksi seuraavat 19 jäsentä:
Etelä-Karjala: Ohto Nuottamo (uusi)
Etelä-Pohjanmaa: Hannu Rintasalo (uusi)
Etelä-Savo: Kari Muhonen
Helsinki: Hannu Puisto
Häme: Yrjö Heimonen
Keski-Pohjanmaa: Henri Läspä (uusi)
Keski-Suomi: Juha Vantila
Kymenlaakso: Ilpo Laamanen (uusi)
Lappi: Marko Maunu (uusi)
Oulu: Matti Rahko (uusi)
Pirkanmaa: Simo Hautamäki
Pohjois-Karjala: Pekka Horttanainen (uusi)
Pohjois-Savo: Mikko Holopainen
Päijät-Häme: Markus Mäkelä (uusi)
Satakunta: Johannes Tiusanen
Uusimaa: Juhani Juutilainen ja Hannu Oikarinen (uusi)
Varsinais-Suomi: Jorma Hermonen
ylioppilaskuorot: Markus Järvisalo (uusi)

Liittohallitus nimitti lisäksi järjestäytymiskokouksessaan 10.3. musiikkilautakuntaan seuraavat jäsenet puheenjohtajana toimivan taiteellisen johtajan Paavo Hyökin lisäksi:
Saara Aittakumpu
Ilkka Aunu (uusi)
Kristian Heberg
Anneli Julén
Mari Sillanpää

Lisäksi Talvipäivien yhteydessä jaettiin kaksi Suomen Mieskuoroliiton kiertopalkintoa: Äänekkäimmän Ämpäri, joka jaetaan vuosittain mieskuorolaulua äänekkäimmin esille tuoneelle taholle, ja Vuaren Kukkoo eniten laulumerkkejä suhteessa jäsenmäärään suorittaneelle kuorolle. Äänekkäimmän Ämpäri myönnettiin porvoolaiselle Jan Salvénille tänä vuonna vietettävän Mieskuorolaulu 200 vuotta -juhlavuosiprojektin vetämisestä ja suomen- ja ruotsinkielisten mieskuorojen yhteistyön kehittämisestä. Vuaren Kukkoo -kiertopalkinnon sai vuodelta 2018 Karjalan Laulu-Veikot Lappeenrannasta.

2) Suomalainen mieskuorolaulu 200 vuotta – järjestä yhteiskonsertti tai tule Turun ja Helsingin juhlakonsertteihin!

Suomen Mieskuoroliitto ja Finlands svenska manssångarförbund yhteisvoimin kutsuvat maan kaikki mieskuorot osallistumaan suomalaisen mieskuorolaulun 200-vuotisjuhlallisuuksiin omissa ja yhteiskonserteissaan. Lisäksi järjestetään kaksi juhlakonserttia, joissa esiintyy maamme eturivin mieskuoroja. Konsertit ovat historiallisestikin ainutkertaisia, sillä näin korkeatasoista ja monipuolista kattausta suomen- ja ruotsinkielisistä mieskuoroista ei ole kuultu yhdessä koskaan aiemmin.

Turun Konserttitalo 7.5.2019 klo 19
Mieskuoro Laulajat (1909), joht. Paavo Hyökki
Porin Mies-Laulu (1919), joht. Guido Ausmaa
Turun NMKY:n Mieskuoro Naskalit (1919), joht. Tommi Saalas
Wasa Sångargille (1930), joht. Stefan Wikman
Mariehamnskvartetten (1936), joht. Pipsa Juslin
Brahe Djäknar (1937), joht. Ulf Långbacka
Mieskuoro Euga (2011), joht. Visa Yrjölä
Liput 30/20 euroa, Lippu.fi: https://www.lippu.fi/suomalainen-mieskuorolaulu-200-vuotta-turku-lippuja.html?affiliate=ADV&doc=artistPages%2Ftickets&fun=artist&action=tickets&key=2353058%2411437674&jumpIn=yTix&kuid=515944&from=erdetaila

Helsingin Musiikkitalo 14.5.2019 klo 19
Akademiska Sångföreningen (1838), joht. Kari Turunen
Sällskapet Muntra Musikanter (1878), joht. Henrik Wikström
Ylioppilaskunnan Laulajat (1883), joht. Pasi Hyökki
Polyteknikkojen Kuoro (1900), joht. Saara Aittakumpu
Laulu-Miehet (1914), joht. Matti Hyökki
Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajat (1949), joht. Visa Yrjölä
Manifestum (2010), joht. Jonas Rannila
Suomen Mieskuoroliiton edustuskuoro Liiton Miehet (2017), joht. Paavo Hyökki
Liput 35/30/25 euroa, Ticketmaster: https://www.ticketmaster.fi/event/suomalainen-mieskuorolaulu-200-vuotta-finlandsk-manskorssang-200-ar-lippuja/244885

Lue lisää ja ilmoita oman kuorosi konsertit konserttikalenteriin: www.mk200.fi Verkkosivuilla julkaistaan myös kuorojen omia lyhyitä teema-artikkeleita, joita voi toimittaa liiton toimistoon.

3) Tervetuloa Joutsenon kesäkursseille 26.–30.6.2019!

Suomen Mieskuoroliiton kesäkurssit järjestetään jälleen Joutsenon Opistolla juhannuksen jälkeisellä viikolla. Kesäkurssivalikoima sisältää seuraavat kurssit:

KUORONJOHTOKURSSI 26.–28.6.2019
Kuoronjohtokurssi on suunnattu vasta-alkajille ja jo kuoronjohtokokemusta hankkineille. Kouluttajana toimii Timo Lehtovaara, ja kurssin opiskelijat pääsevät myös työskentelemään edustuskuoro Liiton Miesten kanssa. Kurssi alkaa keskiviikkona klo 15 ja päättyy päätöskonserttiin perjantaina klo 15. Kurssin hinta on täysihoidolla 220 euroa ja ilman majoitusta ja aamiaista 175 euroa. Ilmoittautuminen tulee tehdä 26.5.2019 mennessä sähköisellä lomakkeella: https://forms.gle/4yZJsUrWE6CRTECt7

MERKKILAULUKURSSI 28.–30.6.2019
Perinteisellä merkkilaulukurssilla koulutetaan perus- ja taitomerkkilauluja niin yksittäisille laulajille kuin kvarteteille ja isommillekin ryhmille samasta kuorosta, mestarimerkkilauluja lähtökohtaisesti vain valmiille kvarteteille. Kurssin päätteeksi on mahdollisuus merkkisuorituksiin. Kouluttajina toimivat Anneli Julén, Timo Lehtovaara ja Mari Sillanpää. Kurssi alkaa perjantaina klo 11 ja päättyy sunnuntaina klo 15. Merkkilaulukurssin hinta on täysihoidolla 299 euroa ja ilman majoitusta ja aamiaista 240 euroa. Ilmoittautuminen tulee tehdä 26.5.2019 mennessä sähköisellä lomakkeella: https://forms.gle/2mK9JqRm8hGGzwQt7

EDUSTUSKUORO LIITON MIESTEN HARJOITUSPERIODI 26.–30.6.2019
Osallistuminen Liiton Miesten harjoitusperiodille edellyttää hyväksyttyä koelaulua, jossa laulaja sitoutuu liittymään Liiton Miesten aktiivikokoonpanoon. Mahdollisuus koelauluun järjestetään vielä 22.5.2019 pääkaupunkiseudulla. Kouluttajina toimivat liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki ja Liiton Miesten stemmaviskaalit. Kurssi alkaa keskiviikkona klo 15 ja päättyy sunnuntaina klo 15. Lisätietoja Liiton Miesten toiminnasta ja ilmoittautumiset koelauluihin: www.liitonmiehet.fi

TEPPO LAMPELAN LAULUTUNNIT 29.–30.6.2019
Kurssiviikonlopun aikana on mahdollisuus arvostetun kontratenorin ja laulupedagogin Teppo Lampelan yksityistunteihin. Laulutunnit eivät sisälly kurssien osallistumismaksuun vaan niistä laskutetaan erikseen 40 euroa/30 minuuttia. Laulutunteja voi varata kurssien ilmoittautumislomakkeilla tai ottamalla yhteyttä liiton toimistoon. Laulutunnit toteutuvat vain, jos ilmoittautuneita on etukäteen riittävästi.

Tervetuloa oppimaan uutta ja viihtymään hyvässä mieskuoroseurassa idylliselle Joutsenon Opistolle!

4) Merkkilaulukoulutusten toteuttaminen yhteistyössä jäsenkuorojen kanssa vuonna 2020

Järjestimme alkuvuonna kaksi onnistunutta perusmerkkikoulutusta yhteistyössä jäsenkuorojemme kanssa: tammikuussa Kouvolassa Visa Yrjölän johdolla yhteistyössä Kouvolan Mieskuoron kanssa ja maalikuussa Seinäjoella Mari Sillanpään johdolla yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajien Jussien kanssa. Jatkamme mieluusti vastaavien merkkilaulukoulutusten järjestämistä jäsenkuorojemme tarpeiden mukaan eri paikkakunnilla myös vuonna 2020.

Koulutuksen isäntäkuoron tulee vastata tilajärjestelyistä ja varmistaa omasta kuorosta tai lähipiiristä kurssille vähintään 20 osallistujaa noin 25 euron osallistumismaksulla. Liitto vastaa yhden kouluttajan palkkiosta ja matkakuluista, ilmoittautumisten keräämisestä, osallistumismaksujen laskutuksesta ja muusta toimistotyöstä. Mikäli kuorossasi on kiinnostusta merkkilaulukoulutuksen järjestämiseen yhteistyössä liiton kanssa, ota yhteyttä sisältö- ja aikataulutoiveiden kera!

5) Serenadikoulutus Helsingissä 28.–29.9.2019

Suomen Mieskuoroliitto ja Sekakuoroliitto järjestävät yhteistyössä koulutuksen, jossa mieslaulajien on mahdollisuus opetella uuden Serenadeja-nuottikokoelmamme lauluja ja suorittaa serenadimestarin merkki. Merkkisuoritusta varten kokelas valitsee kokoelman 30 laulusta 15, joista tenttitilaisuudessa lauletaan ulkoa viisi arvottua laulua. Koulutus järjestetään Helsingin Pakilassa Hyvän paimenen kirkon (Palosuontie 1) tiloissa 28.–29.9.2019 Serenadeja-kokoelman toimittaneen Saara Aittakummun johdolla.

Koulutuksen hinta on 20 euroa/henkilö, ja jokainen osallistuja vastaa lisäksi omista ruokailu-, matka- ja majoituskustannuksista. Koulutuksen osallistujille lisäksi Serenadeja-kokoelma 20 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 24 euroa ja muille 29 euroa). Serenadeja-kokoelman sisällys: https://mieskuoro.fi/project/serenadeja/ Koulutukseen tulee ilmoittautua 15.9.2019 mennessä sähköisellä lomakkeella: https://forms.gle/Wm42LbYG1JW8QHFR6

Lisätietoa ja Spotify-soittolista: https://mieskuoro.fi/serenadikoulutus2019/

6) Suomen äänekkäintä Oktoberfestia juhlitaan jälleen Tampereella 12.10.2019

Suomen äänekkäin Oktoberfest jalkautuu jälleen Tampereelle Mieskuoro Laulajien Laulumajalle lauantaina 12.10.2019. Tänäkin vuonna vietetään iltaa hyvän ruuan, juoman ja laulun merkeissä. Tapahtuma alkaa tällä kertaa jo iltapäivällä, jolloin lauluyhtyeet kisaavat liiton lauluyhtyekuninkuudesta Laulumajan klubilla.

Lauluyhtyekilpailuun voivat osallistua kvartetit ja muut 3-8 laulajan miesyhtyeet, ja pakollinen teos tulee valita liiton nuottijulkaisuista Juomalauluja II (2017) tai Serenadeja (2019). Kilpailun osallistumismaksu on 100 euroa yhtyeeltä, ja palkintoina jaetaan yhteensä 1000 euroa sekä kiertopalkinto Saken Kannu. Säännöt löytyvät kokonaisuudessaan liiton verkkosivuilta. Kilpailutuomariston puheenjohtajana toimii liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki ja muina tuomariston jäseninä lauluyhtyeammattilainen, Club for Fiven basso Tuukka Haapaniemi ja kuoronjohtaja, liiton musiikkilautakunnan varapuheenjohtaja Anneli Julén.

Oktoberfestin pääyhteistyökumppanina toimii Nokian Panimo, joka toimittaa tänä vuonna Laulumajalle oikeat oluthanat. Tapahtuman osallistumismaksu on 35 euroa/hlö sisältäen vaativammatkin tarpeet kattavan ruoka- ja juomapaketin. Lauluyhtyekilpailun osallistujille osallistumismaksu alennushintaan vain 20 euroa/hlö!

Sekä lauluyhtyekilpailuun että Oktoberfesteille tulee ilmoittautua viimeistään 30.9.2019, sähköiset lomakkeet löytyvät liiton verkkosivuilta. Pakkaa siis mukaan Juomalauluja II, puhtaat kalsarit sekä aimo annos mieskuorohenkeä ja tule mukaan viettämään syksyn äänekkäintä kuorotapahtumaa!

Lue lisää: https://mieskuoro.fi/oktoberfest2019/

7) Huhtikuun jäsentarjous: Kukkosukat -30 % alennuksella!

Liiton logolla varustetut kukkosukat ovat piste i:n päälle kaikkiin kevään mieskuoroesiintymisiin. Huhtikuun jäsentarjouksena kukkosukat -30 % alennuksella eli vain 7 euroa/pari (norm. 10 euroa/pari)! Laadukkaat 60 asteen konepesun kestävät pukusukat kudotulla hopeanharmaalla kukkologolla on valmistettu suomalaisen Teseman tehtaalla Nurmeksessa. Sukat ovat 75 % merssipuuvillaa, 20 % polyamidia ja 5 % elastaania, ja saatavilla on sukkakoot 40-42, 43-45 ja 46-48.

Alennushinta on voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 1.5.2019 mennessä tehtyihin tilauksiin. Yli 20 kpl tilaukseen samaa tuotetta myönnämme lisäksi -10 % lisäalennuksen! Tuotteiden tilaukset liiton toimistoon puhelimitse 010 8200 236, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus.

8) Tulevaisuusrahaston kevään hakuaika on käynnissä 30.4.2019 saakka

Suomen Mieskuoroliiton Tulevaisuusrahaston syksyn hakukierros on parhaillaan käynnissä 30.4.2019 saakka. Apurahoja haetaan lomakkeella osoitteessa https://forms.gle/Ax5x1c7NdYhPfKAUA

Tulevaisuusrahasto myöntää sääntöjensä mukaan “apurahoja poikakuorojen ja nuorten miesten kuorojen sekä -lauluyhtyeiden perustamiseksi ja toiminnan tukemiseksi sekä näitä tahoja koskeviin erityishankkeisiin”. Rahastolla tuetaan erityisesti toimintaa, joka tähtää uusien laulajien saamiseen harrastuksen piiriin. Avustusten suuruus on enintään 1000 euroa/saaja, ja jaettava summa päätetään tapauskohtaisesti tarveharkinnan mukaan.

Tulevaisuusrahastosta on aiemmin myönnetty avustuksia muun muassa poikakuorotapahtuman järjestämiseen, uuden nuorten miesten lauluyhtyeen perustamiseen, laulajakoulutukseen ja poikakuorojen ulkomaanmatkoihin. Lisätietoja: www.mieskuoro.fi/tulevaisuusrahasto

9) Seniori- ja opiskelijajäsenkuorojen jäsenmaksualennukset haettavissa 30.4.2019 mennessä

Seniori- ja opiskelijakuorot voivat anoa alennusta Suomen Mieskuoroliiton jäsenmaksusta Sulasolin jäsenmaksuosuuden tapaan. Normaalista 10,50 euron jäsenmaksusta jäsenyhdistyksen henkilöjäsentä kohden seniorit ja opiskelijat voivat saada 50 % alennuksen. Alennusta ei kuitenkaan lasketa jäsenmaksusta automaattisesti, vaan se on anottava Suomen Mieskuoroliiton liittohallitukselta jälkikäteen palautuksena jo maksetusta jäsenmaksusta. Vuoden 2019 jäsenmaksujen osalta anomus tulee tehdä 30.4.2019 mennessä, ja vapaamuotoisesta anomuksesta tulee käydä ilmi selvästi jäsenmäärä ja kuoron kunkin laulajan seniori- tai opiskelijastatus. Anomusten toimitus: toiminnanjohtaja@mieskuoro.fi tai Suomen Mieskuoroliitto, Klaneettitie 6-8, 00420 Helsinki.

Jäsenmaksualennus myönnetään käyttäen samoja kriteereitä kuin kattojärjestömme Sulasol seniori- ja opiskelija-alennuksissaan. Seniorikuoron laulajista vähintään 75 % tulee olla yli 65-vuotiaita, ja lisäksi kuoron tulee tarvittaessa anoa Sulasolilta senioristatus ennen jäsenmaksualennusten myöntämistä. Opiskelijakuorostatuksen saamiseksi lähes kaikkien kuoron laulajien tulee olla opiskelijoita. Seniorikuorot saavat alennuksen jäsenmaksusta koko kuoron osalta, opiskelijakuorot ainoastaan opiskelijajäsentensä osalta. Lisätietoja jäsenmaksualennuksen kriteereistä ja anomusmenettelystä saa liiton toimistosta.