Helsinki, 17.5.2019

Kevätsointuja

Arvon lauluveljet, toukokuu toi tullessaan suomalaisen mieskuorolaulun 200. juhlavuoden upeat juhlakonsertit Turussa ja Helsingissä! Sairastelun takia en itse päässyt lavalle laulamaan Musiikkitalossa, mutta kyllä kelpasi kuunnella tuota konserttia. Kahdeksan kiinnostavalla tavalla erilaista kuoroa ja toki mahtavat yhteisnumerot yli neljälläsadalla laulajalla lopuksi. Erityisesti haluan nostaa esiin yhteistyön suomen- ja ruotsinkielisten kuorojen välillä. Toivon, että nyt alkanut yhteistyö jatkuu tulevaisuudessa! Yle Radio 1 lähettää koosteen juhlakonserteista 21.5. klo 19.02.

Kesä, ja ansaittu tauko kuoroharjoituksista, lähestyy, mutta ennen lomaa on vielä luvassa kattojärjestömme Sulasolin ylimääräinen liittokokous perjantaina 7.6. Tampereella. Kokouksessa esitellään järjestörakenneuudistuksesta tehtyä selvitystä, mutta kokouksen tärkeintä antia lienevät muutokset, joita Sulasolin sääntöihin ehdotetaan. Näissä ehdotuksissa on muun muassa mahdollisuus niin sanotuille oppilaitosjäsenille, eli esimerkiksi koulujen yhteydessä toimiville järjestäytymättömille kuoroille, liittyä Sulasolin jäseniksi. Suomen Mieskuoroliiton hallitus on seurannut sääntömuutosprosessia tarkkaan ja antanut lausuntokierroksella omat kommenttinsa. Saimme meille tärkeät asiat sääntöesitykseen läpi ja totesimme, että voimme tukea sääntömuutosesitystä sellaisenaan.

Sulasolin terveisinä kerrottakoon vielä, että seuraavat perinteiset Laulu- ja soittojuhlat järjestetään Jyväskylässä 10.–12.6.2022! Nyt on hyvä hetki laittaa päivät kuoron kalenteriin, ettei vahingossa varaa päälle muuta ohjelmaa. Sulasolin perustamisesta tulee muuten vuonna 2022 kuluneeksi sata vuotta, eli tilaisuus on varmasti vielä tavallistakin juhlavampi. Edellisille Laulujuhlille Hämeenlinnassa osallistui noin kolme tuhatta laulajaa ja soittajaa, eli väkeä piisaa!

Viimeisenä haluan vielä henkilökohtaisesti kannustaa jokaista liiton laulajaa Joutsenon kesäkursseille! Itse olen näillä kursseilla käynyt tekemässä taitomerkin kurssin päätteeksi ja kvartettimme mestarimerkkiharjoituksista säästyi seuraavan vuoden tehokkaan viikonlopun ansiosta ainakin puoli vuotta omaa tekemistä.  Mukaan kannattaa lähteä, vaikka merkkikirja olisi uunituore ja merkin suorittaminen ei vielä mielessä olisi. Oppi ei mene hukkaan ja samalla pääset mukaan siihen hauskimpaan osuuteen, eli iltaohjelmaan, jossa toki laulu ei kesken lopu.

Joutsenossa nähdään!

Antti Ilmavirta
puheenjohtaja

1) Suomalainen mieskuorolaulu 200 vuotta – juhlat jatkuvat vuoden loppuun saakka!

Suomen Mieskuoroliitto ja Finlands svenska manssångarförbund yhteisvoimin ovat kutsuneet maan kaikki mieskuorot osallistumaan suomalaisen mieskuorolaulun 200-vuotisjuhlallisuuksiin omissa ja yhteiskonserteissaan. Turun ja Helsingin upeat juhlakonsertit ovat nyt onnellisesti takana, lämmin kiitos kaikille juhlakonserteissa esiintyneille 15 kuorolle ja yli 600 laulajalle johtajineen sekä parituhatpäiselle yleisölle!

Yle Radio 1 lähettää koosteen juhlakonserteista tiistaina 21.5.2019 klo 19.02, ja kooste on tämän jälkeen kuunneltavissa myös Yle Areenassa. Juhlavuoden FB-sivuilta www.facebook.com/mk200fi/ löytyy myös kuva- ja videomateriaalia konserteista.

Juhlavuosiprojekti järjestää myös Tampereen Sävelen yhteydessä Mieskuorolaulu tänään ja huomenna -keskustelutilaisuuden Tampere-talon aulan kuorotorilla pe 7.6.2019 klo 15. Mieskuorolaulusta ja sen tulevaisuudesta ovat keskustelemassa kuoroaktiivit niin mieskuoroista kuin niiden ulkopuoleltakin. Minnakaisa Kuivalaisen, Heikki Liimolan, Inari Tillin ja Markus Yli-Jokipiin esittämiin kysymyksiin mieskuorojen yleisöstä, äänenmuodostuksesta, ohjelmistosta ja tulevaisuudesta vastaa paneeli, johon kuuluvat Matti Hyökki, Tomi-Pekka Niukkanen, Henrik Wickström ja puheenjohtajana toimiva Jan Salvén. Lisäksi tilaisuudessa esiintyy Mieskuoro Laulajat Paavo Hyökin johdolla. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!

Juhlavuosileimaa toivomme edelleen käytettävän kaikessa kuoron toimintaan liittyvässä, konserttien lisäksi vaikkapa kuorokouluja tai muita uusien laulajien hankintatempauksia syksyllä toteutettaessa. Kannustamme lämpimästi myös kaikkeen yhteistyöhön oman alueen kuorojen kesken juhlavuoden tiimoilta! Tasavallan presidentti Sauli Niinistö suojelee koko juhlavuotta, ja oman kuoron toiminnan liittäminen laajempaan mieskuoroaatteeseen ja historialliseen jatkumoon herättää helpommin myös median kiinnostusta.

Logot, historiikin ja muuta materiaalia voi ladata juhlavuoden verkkosivuilta www.mk200.fi . Juhlavuoden verkkosivujen konserttikalenteri on kaikkien mieskuorojen käytössä vuoden loppuun asti. Tiedot oman kuoron syksyn konserteista, itsenäisyyspäivän juhlallisuuksista ja jouluesiintymisistä kannattaa ilmoittaa sivustolle heti, kun konsertin tiedot ovat varmistuneet. Verkkosivuilla julkaistaan myös kuorojen omia lyhyitä teema-artikkeleita, joita voi edelleen toimittaa liiton toimistoon.

2) Tervetuloa Joutsenon kesäkursseille 26.–30.6.2019!

Suomen Mieskuoroliiton kesäkurssit järjestetään jälleen Joutsenon Opistolla juhannuksen jälkeisellä viikolla. Kesäkurssivalikoima sisältää seuraavat kurssit:

KUORONJOHTOKURSSI 26.–28.6.2019
Kuoronjohtokurssi on suunnattu sekä vasta-alkajille että jo kuoronjohtokokemusta hankkineille. Kouluttajana toimii Timo Lehtovaara, ja kurssin opiskelijat pääsevät myös työskentelemään edustuskuoro Liiton Miesten kanssa. Kurssi alkaa keskiviikkona klo 15 ja päättyy päätöskonserttiin perjantaina klo 15. Kurssin hinta on täysihoidolla 220 euroa ja ilman majoitusta ja aamiaista 175 euroa. Ilmoittautuminen tulee tehdä 26.5.2019 mennessä sähköisellä lomakkeella: https://forms.gle/4yZJsUrWE6CRTECt7

MERKKILAULUKURSSI 28.–30.6.2019
Perinteisellä merkkilaulukurssilla koulutetaan perus- ja taitomerkkilauluja niin yksittäisille laulajille kuin kvarteteille ja isommillekin ryhmille samasta kuorosta, mestarimerkkilauluja lähtökohtaisesti vain valmiille kvarteteille. Kurssin päätteeksi on mahdollisuus merkkisuorituksiin. Kouluttajina toimivat Anneli Julén, Timo Lehtovaara ja Mari Sillanpää. Kurssi alkaa perjantaina klo 11 ja päättyy sunnuntaina klo 15. Merkkilaulukurssin hinta on täysihoidolla 299 euroa ja ilman majoitusta ja aamiaista 240 euroa. Ilmoittautuminen tulee tehdä 26.5.2019 mennessä sähköisellä lomakkeella: https://forms.gle/2mK9JqRm8hGGzwQt7

TEPPO LAMPELAN LAULUTUNNIT 29.–30.6.2019
Kurssiviikonlopun aikana on mahdollisuus arvostetun kontratenorin ja laulupedagogin Teppo Lampelan yksityistunteihin. Laulutunnit eivät sisälly kurssien osallistumismaksuun vaan niistä laskutetaan erikseen 40 euroa/30 minuuttia. Laulutunteja voi varata kurssien ilmoittautumislomakkeilla tai ottamalla yhteyttä liiton toimistoon. Laulutunnit toteutuvat vain, jos ilmoittautuneita on etukäteen riittävästi.

Kurssiviikon aikana järjestetään myös edustuskuoro Liiton Miesten harjoitusperiodi, ja merkkilaulu- ja kuoronjohtokurssien osallistujien on mahdollista suorittaa Joutsenossa koelaulu Liiton Miesten riveihin. Tervetuloa oppimaan uutta ja viihtymään hyvässä mieskuoroseurassa idylliselle Joutsenon Opistolle!

3) Jäsenkysely mieskuorojen käyttöön

Suomen Mieskuoroliitto on laatinut jäsenkuorojensa käyttöön kyselypohjan, jolla jäsenkuorot voivat selvittää laulajistonsa tyytyväisyyttä omaan kuoroon, toiveita kuoron toiminnan kehittämiseksi ja ajatuksia mm. ohjelmistosta, harjoituksista ja esiintymisasuista.

Kyselylomake on toteutettu Google Formsilla, ja jokainen kiinnostunut kuoro saa oman lomakkeen ja ylläpito-oikeudet kyselyn ja vastausten hallinnointiin. Kyselyn hallinnointi vaatii Google-tilin. Myös liitolle jää oikeus vastausten käsittelyyn. Tietoja käytetään liiton toiminnassa jäsenistön tilanteen seurantaan ja liiton palveluiden kehittämiseen jäsenistön tarpeiden mukaan. Kyselyn vastauksia ei liiton toiminnassa yhdistetä yksittäisiin henkilöihin, tarvittaessa anonymisoimme ennen tietojen käsittelyä vastaukset, joista yksittäinen henkilö on tunnistettavissa.

Mikäli olet kiinnostunut jäsenkyselypohjan käyttämisestä oman yhdistyksen piirissä, ota yhteyttä liiton toimistoon: toiminnanjohtaja@mieskuoro.fi, puh. 010 8200 236. Sähköisen kyselyn lisäksi suosittelemme lämpimästi myös saman pohjan käyttämistä puheenjohtajan ja kuorolaisen välisissä kahdenkeskisissä keskusteluissa tai paperilomakkeena, mikäli nämä kanavat ovat oman kuoron piirissä sähköistä lomaketta luontevampia.

4) Toukokuun jäsentarjous: Crescendo-adressit 10 euroa/kpl

Tyylikäs muistaminen kevään juhliin: liiton viime vuonna toteutettu niin onnittelu- kuin surunvalittelukäyttöön soveltuva Crescendo-adressi Esa Riipan upeasta grafiikkatyöstä. Adressi on toukokuun jäsentarjouksena hintaan 10 euroa/kpl (norm. 15 euroa), joten nyt kannattaa hankkia kerralla adressit myös tulevia muistamistarpeita varten! Vaakasuuntainen nauhallinen adressi viivoitetulla sisälehdellä on yksittäispakattu sellofaaniin, ja mukana on myös valkoinen kirjekuori.

Adressin sisälle on mahdollista tilata myös lahjakortti Suomen Mieskuoroliiton tuotemyymälään valitsemallasi summalla. Tämä on varmasti mieluisa lahja kenelle tahansa mieskuorolaiselle, tiedustele lisää liiton toimistosta!

Alennushinta on voimassa liiton jäsenkuoroille ja niiden laulajille 2.6.2019 mennessä tehtyihin tilauksiin. Yli 20 kpl tilaukseen myönnämme lisäksi -10 % lisäalennuksen! Tuotteiden tilaukset Suomen Mieskuoroliiton toimistoon puhelimitse 010 8200 236, sähköpostitse mieskuoroliitto@sulasol.fi tai FB-viestillä. Postitse toimitettaviin tilauksiin lisätään toimituskulut 6,90 euroa/tilaus.

5) Laulukauden avaus -verkkokampanja elo–syyskuussa

Mieskuorojen laulukausi käynnistyy tulevan kesätauon jälkeen alkusyksystä, ja kuorot etsivät samalla myös uusia laulajia riveihinsä. Liitto avustaa jäsenkuorojaan tiedotuksessa valtakunnallisella Laulukauden avaus -kampanjalla, joka keskittyy jälleen tulevana syksynä pääosin Facebookiin. Toivomme, että jäsenistömme on tänäkin vuonna aktiivisesti mukana luomassa ja ylläpitämässä suomalaisen mieskuorolaulun 200-vuotisjuhlien tuomaa positiivista pöhinää mieskuoroteeman ympärille!

Valtakunnallinen kuorotiedote -video https://youtu.be/ErJnfnvi8Qo on jälleen jäsenkuorojen käytettävissä elo-syyskuussa. Liiton Facebook-sivulle www.facebook.com/mieskuoroliitto/ voi myös lähettää tietoja oman kuoron koelauluista, potentiaalisille uusille laulajille suunnatuista kuorokouluista tai muuta kuoron jäsenhankintaan toteutettua materiaalia vaikkapa videoiden ja kuvien muodossa. Suomen mieskuoroaktiivit -Facebook-ryhmässä voi kysellä ideoita ja jakaa hyviä käytänteitä laulajarekrytointiin liittyen. Tule mukaan rummuttamaan laulukausi käyntiin!

6) Serenadikoulutus Helsingissä 28.–29.9.2019

Suomen Mieskuoroliitto ja Sekakuoroliitto järjestävät yhteistyössä koulutuksen, jossa mieslaulajien on mahdollisuus opetella uuden Serenadeja-nuottikokoelmamme lauluja ja suorittaa serenadimestarin merkki. Merkkisuoritusta varten kokelas valitsee kokoelman 30 laulusta 15, joista tenttitilaisuudessa lauletaan ulkoa viisi arvottua laulua. Koulutus järjestetään Helsingin Pakilassa Hyvän paimenen kirkon (Palosuontie 1) tiloissa 28.–29.9.2019 Serenadeja-kokoelman toimittaneen Saara Aittakummun johdolla.

Koulutuksen hinta on 20 euroa/henkilö, ja jokainen osallistuja vastaa lisäksi omista ruokailu-, matka- ja majoituskustannuksista. Koulutuksen osallistujille lisäksi Serenadeja-kokoelma 20 euroa/kpl (norm. jäsenhinta 24 euroa). Serenadeja-kokoelman sisällys: https://mieskuoro.fi/project/serenadeja/ Koulutukseen tulee ilmoittautua 15.9.2019 mennessä sähköisellä lomakkeella. Lisätietoa, Spotify-soittolista ja ilmoittautuminen: https://mieskuoro.fi/serenadikoulutus2019/

7) Suomen äänekkäintä Oktoberfestia juhlitaan jälleen Tampereella 12.10.2019

Suomen äänekkäin Oktoberfest jalkautuu jälleen Tampereelle Mieskuoro Laulajien Laulumajalle lauantaina 12.10.2019. Tänäkin vuonna vietetään iltaa hyvän ruuan, juoman ja laulun merkeissä. Tapahtuma alkaa tällä kertaa jo iltapäivällä, jolloin lauluyhtyeet kisaavat liiton lauluyhtyekuninkuudesta Laulumajan klubilla.

Lauluyhtyekilpailuun voivat osallistua kvartetit ja muut 3-8 laulajan miesyhtyeet, ja pakollinen teos tulee valita liiton nuottijulkaisuista Juomalauluja II (2017) tai Serenadeja (2019). Kilpailun osallistumismaksu on 100 euroa yhtyeeltä, ja palkintoina jaetaan yhteensä 1000 euroa sekä kiertopalkinto Saken Kannu. Säännöt löytyvät kokonaisuudessaan liiton verkkosivuilta. Kilpailutuomariston puheenjohtajana toimii liiton taiteellinen johtaja Paavo Hyökki ja muina tuomariston jäseninä lauluyhtyeammattilainen, Club for Fiven basso Tuukka Haapaniemi ja kuoronjohtaja, liiton musiikkilautakunnan varapuheenjohtaja Anneli Julén.

Oktoberfestin pääyhteistyökumppanina toimii Nokian Panimo, joka toimittaa tänä vuonna Laulumajalle oikeat oluthanat. Tapahtuman osallistumismaksu on 35 euroa/hlö sisältäen vaativammatkin tarpeet kattavan ruoka- ja juomapaketin. Lauluyhtyekilpailun osallistujille osallistumismaksu alennushintaan vain 20 euroa/hlö!

Sekä lauluyhtyekilpailuun että Oktoberfesteille tulee ilmoittautua viimeistään 30.9.2019, sähköiset lomakkeet löytyvät liiton verkkosivuilta. Pakkaa siis mukaan Juomalauluja II, puhtaat kalsarit sekä aimo annos mieskuorohenkeä ja tule mukaan viettämään syksyn äänekkäintä kuorotapahtumaa!

Lue lisää: https://mieskuoro.fi/oktoberfest2019/

8) Helsinki Male Choir Weekend kerää mieskuoroväkeä meiltä ja maailmalta 17.-19.4.2020

Liiton seuraavaa suurtapahtumaa, vuoden päästä Helsingin Musiikkitalossa järjestettävää Helsinki Male Choir Weekendiä valmistellaan jo aktiivisesti. Tapahtumaan kuuluu odotettu VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu, jossa kuorot voivat ottaa toisistaan mittaa kansainvälisessä ja kansallisessa sarjassa tai esiintyä Musiikkitalossa ilman kilpailupaineita katselmussarjassa. Kilpailun säännöt ja tuomaristonimet löytyvät verkkosivuiltamme.

Tapahtuma on tällä kertaa aiempaa kansainvälisempi, kun viikonloppuun mahdutetaan myös Nordic-Baltic Male Choir Festival. Tämä mieskuorofestivaali kiertää pohjoismaisen kattojärjestömme Nordisk Sangerforbundin jäsenmaita, edellisen kerran vuonna 2016 Reykjavíkissa ja vuonna 2012 Tartossa. Tule mukaan näyttämään, mistä on suomalainen mieskuorolaulu tehty, ja kutsu myös ulkomaiset ystäväkuorot mukaan! Seuraa tapahtuman verkkosivuja kuullaksesi uusimmat uutiset: www.mieskuoro.fi/madetoja2020